Ateşin kontrolünün ilk etkilerinin davranışsal olduğu düşünülmektedir. Çünkü kontrollü bir ateş, insanların diledikleri zaman ışık yaratabilmeleri anlamına gelmektedir. Böylece gündüzcül (gündüz avlanan) bir hayvan türü olan insan, aktivitelerini gün ışığı ile sınırlandırmak zorunda kalmamaya başlamıştır.
İnsanlar ilk defa ateş yakmayı keşfettiğinde hayat birçok açıdan daha kolay hale geldi. Isı, ışık ve korunma için ateşin etrafında toplandılar. Ateşi yemek pişirmek için kullandılar - ki bu da onlara çiğnenmesi ve sindirilmesi zor olan çiğ besinler sayesinde çok daha fazla kalori sağladı.
Ateş, sindirilemeyen yiyeceklerin sindirilmeye başlanmasına ve insan vücudundaki beyin gibi bazı organların gelişimine, bağırsakların küçülmesine, enerji dengesinin sağlanmasına katkı sağlamıştır, Etin sindiriminin kolaylaşması insan zekâsının gelişimini olumlu yönde etkilemiştir.
İlk insanlar tarafından ateşin kontrolü, insan evrimini sağlayan kritik bir teknolojiydi. Ateş, bir sıcaklık ve aydınlatma kaynağı, avcılardan korunma (özellikle geceleri), daha gelişmiş av araçları yaratmanın bir yolu ve yemek pişirmek için bir yöntem sağladı.
Ateş evrimimizin bir parçası olduğu için ihtiyaç dahilinde olmasa da ateşin görüntüsü bizi hala büyülemeye, ruhumuzu ısıtmaya devam ediyor. Alabama üniversitesi 226 denek üzerinde yaptığı araştırmadan çıkan sonuç bir ateşi izlemenin kan basıncını düşürdüğü yönünde.
İlgili 39 soru bulundu
Makaleye göre doğumgünü pastalarını süslemek için kullanılan mumları üflemek, ağıziçi bakterilerin pastanın yüzeyine yayılmasına neden oluyor.
dökülmez, ateşli ocak su ile söndürülmez. Çünkü şeytanın ateşten yaratıldığı ve ateşin etrafında şeytanların olacağına inanıldığı için ondan zarar gelir, uğursuzluk getirir diye düşünülür. Eğer ateşe su dökülmek zorunda kalınırsa, muhakkak besmele çekilir. “Ateş boş değildir, ateş şeytanı temsil eder” derler.
En net bulgularla konuşacak olursak, ateş günümüzden 400.000 yıl kadar önce Homo erectus tarafından kontrol altına alınmıştır.
Alt Paleolitik dönemde insanoğlunun en büyük atılımı ateşi üreterek onu kullanmaya başlamasıdır.
İlkel toplumlarda en yaygın ateş yakma yöntemi sürtmeydi. Bambudan yapılmış küçük bir tüp içindeki havanın sıkıştırılmasıyla ısı ve alev üreten ateş pistonu Güneydoğu Asya, Endonezya ve Filipinler'de geliştirilip kullanılan karmaşık bir aygıttı.
Afrika'da yapılan kazılarda bulunan verilere göre yaklaşık 500.000 sene yaşamış olan ve Pekin Adamı ismi verilmiş olan insan türü, ateşi bilinçli olarak kullanan ilk türdü. Bunlar günümüzden 1 milyon 420 bin sene önce yaşamış olan ilkel insan türleriydi.
Ateşin bulunması ya da kontrol altına alınması insanlık tarihi için en önemli buluşlardan bir tanesidir. İnsana ciddi bir evrimsel avantaj sağlayan ateş ile gece avlanmak mümkün hale gelmiş ve korkulan yırtıcıların saldırıları önlenebilmiştir.
İnsanların normalde sindiremedikleri -buğday,patates,pirinç- gibi yiyecekler, pişirebilme becerisi sayesinde şu anda beslenmemizin temelini oluşturuyor. Şempanzeler günde 5 saatlerini çiğ besinlerini çiğnemeye harcarken, insanların pişmiş besinleri yemeleri için 1 saat yetiyordu.
Od, Eski Türkçede ateş anlamına gelen sözcüktür.
Hz. İbrahim'in Ateşe Atılması - YouTube.
Alt Paleolitik dönemde insanoğlunun en büyük atılımı ateşi üreterek onu kullanmaya başlamasıdır. Ateşin kullanımına ilişkin en eski izler Etiyopya'da Gadeb'de bulunmaktadır. Burada ateş Homo Erectus tarafından kullanılmıştır ve bir milyon yıldan eskiye inmektedir.
Hayatta kalma açısından bakıldığında, ateşin icadı daha önemlidir. Bilgi ve kültürün gelişmesi açısından bakıldığında ise, yazı daha önemlidir. Sonuç olarak, her iki icadın da insanlığın tarihinde önemli bir yeri vardır ve hangisinin daha önemli olduğunu kesin olarak söylemek zordur.
Çoğu alev için alev, çoğu sıcak gazların bir karışımıdır. Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir.
Vücut ısısının 37oC nin üzerinde olması durumunda ateşten söz edilir. Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir.
Ateş 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Ateş belirtilerini hafifletmek için çocuğun sık sık su veya berrak sıvılar içmesini sağlayabilirsiniz. Ilık su ile banyo veya alnına soğuk bir bez, ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür. Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır.
ATEŞ DURUMUNDA YAPILMAMASI GEREKEN 5 HAREKET
2- Kalın kıyafetler giydirmeyin. 3- Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın. 4- Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın. 5- Sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri