Bir çocukta makattan ölçülen ısının 38-38,5 derecenin; koltuk altından ölçülen ısının 37-37,5 derecenin; kulaktan ölçülen ısının 37,8-38 derecenin üzerinde olması ateşi düşündürmektedir.
Yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar bütün bebeklik ve çocukluk çağında vücut sıcaklığı, makattan (rektal) ölçüldüğünde 38'nin üzerindeyse ateşin yükseldiği kabul edilir. Tabii ki ateşin ölçüm yeri ve şekline göre ateşin varlığı değişir. Kulaktan, koltukaltından ve makattan ölçümler birbirine yakın sonuçlar verir.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir.
3 aydan 4 yaşa kadar: Bu dönemde ateşi makattan ya da koltuk altından ölçebilirsiniz. Koltuk altından ateş ölçmek için termometreyi bebeğin koltuk altına yerleştirin (ucu bebeğin cildine temas etmeli). Bir dakika kadar ya da derece sinyal verene kadar bekleyin. Süre sonunda değere bakın.
Bununla birlikte ilave ısı oluşturmak için vücut kas aktivitesini artırır, titreme olur. Ateş, vücudun hedeflediği dereceye ulaştığı zaman, titreme durur ve el ayak ısınır.
İlgili 21 soru bulundu
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Yetişkinlerde bebeğin ateşini elle ya da dudaklarını alnına dokundurarak ölçmek eğilimi olabilir. Bu, ateşi belirlemek açısından doğru bir yöntem değildir. Bebeğin vücut ısısına en yakın değeri makattan (rektal) yapılan ölçüm verir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Ateş yükselirken titreme, el ve ayaklarda soğuma, dudaklarda morarma beklenen belirtilerdir.
Kulak yoluyla timpanik zar yoluyla ateş ölçümü
Timpanik zar kulak zarıdır. Vücudun ısı merkezinin kanlanmasını sağlayan damarlar bu bölgeye de yakın olduğu için vücut sıcaklığının ölçümünde ideal bölgedir.
Diş etlerindeki inflamasyon nedeni ile diş çıkarma döneminde 38 dereceye kadar çıkan ateşlenme görülebilir. Hassas ve şiş diş etleri bebeğinizin sıcaklığının normalden biraz daha yüksek olmasına neden olsa da diş çıkarma genellikle çok yüksek ateş veya ishale neden olmaz. Bebeklerde diş ateşi 38 dereceyi geçmez.
Özellikle bebeklerde ateşin görüldüğü saatleri tam olarak tespit etmek kolay değildir. Ancak genel çerçevede akşam saatlerinde veya uyurken yeni doğan bebeklerde ateş çıkması daha yaygın olarak görülür. Özellikle ortamın ısı derecesi iyi ise, uyku tulumu bebeği hasta edebilir.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır.
Ateşin hızlı yükseldiği veya çok yüksek olduğu durumlarda eller-ayaklar çok soğuyabilir; bu vücudun bir savunma mekanizmasıdır.
Ateşi yükselecek olan çocuk, ürperir, titrer, üşüme hissi olur, elleri ve ayakları soğuk olur ve cildi morarır benek benek olur. Vücut mikroplarla savaşırken vücut ısısını yükselterek uygun ısıyı sağlar ve böylece daha etkili bir şekilde onları yok eder.
38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir. Ancak bu sınırı aşan derecelerde mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu durumda bebeğin vücut sıcaklığı 38,5 derece olduğunda menenjit başta olmak üzere birçok hastalık riski göz önünde alınarak doktora gidilmelidir.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
6 ay-6 yaş arasındaki çocuklarda ateşin neden olduğu nöbetlere ateşli havale denir. Havale esnasında genellikle kol ve bacaklarda şiddetli kasılma-gevşeme, gözlerde kayma veya gözlerini bir noktaya dikme, bayılma-bilinç kaybı görülür. Ateşli bir çocuktaki üşüme-titreme havale ile karıştırılmamalıdır.
Havale anında öncelikli olarak sakin olunmalı ve çocuk hemen yan çevrilmelidir. Düşüp yaralanmasını önlemek için yere yatırılabilir. Çocuğun kollarını ve bacaklarını tutmaya çalışmamalıdır. Ağzında bir cisim varsa yavaşça çıkarılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri