Kurtuluş Savaşı'nın ateşten gömleğinin içinden çıkmış bir roman. Halide Edib Adıvar, her birini yakından tanıdığı roman kişilerini, yani silah arkadaşlarını içtenlikle, çağına ve yaşanan acı olaylara sorumlulukla tanıklık ederek anlatıyor.
Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı. Roman, savaşta iki bacağını kaybeden ve kafasından vurulan Peyami'nin hastanede yazdığı hatıralarından oluşur.
Ateşten Gömlek kitabı Kurtuluş Savaşı'nda yaşanan olayları konu edinen bir kitaptır. Kitabın ana fikri ise vatan aşkı her aşkın üzerindedir ve ne pahasına olursa olsun önce vatan aşkı gelir.
Ateşten Gömlek, her şeyden önce Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir roman olarak gösterilebilir. Romanın merkezinde, Milli Mücadele ve bu mücadelenin kazanılabilmesi için kendini feda eden kişiler bulunur. Halide Edib'in bu romanı, Kurtuluş Savaşı'nı farklı süreçleriyle ve farklı boyutlarıyla incelemeyi de mümkün kılar.
Ateşten Gömlek romanı, Halide Edip Adıvar tarafından yazılan ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir romandır. Bu roman milli mücadelenin çetin geçtiği İzmir işgalini konu edinmektedir. Peyami ve Ayşe karakterleri bu kitabın ana karakterleridir diyebiliriz. İzmir'in işgali sırasında hemşire olan Ayşe'nin ailesi ölür.
İlgili 31 soru bulundu
Kurtuluş Savaşı'nın önemli ve içten bir tanığı olarak öne çıkan istisnai romanlardan biri olan Ateşten Gömlek, bir ulusun yeniden varoluş mücadelesi, anlatıcı Peyami'nin sayıklamalarıyla dile getirilmiştir.
Sanatı Hemen her eserinde anlatı türünü benimseyen Halide Edib Adıvar, en çok Ateşten Gömlek (1922), Vurun Kahpeye (1923-1924) ve Sinekli Bakkal (1936) adlı romanlarıyla tanınır ve Cumhuriyet dönemi edebiyatında gerçekçi roman geleneğinin öncülerinden biri olarak kabul edilir.
Ateşten gömlek giymek deyimi TDK anlamı zor, sıkıntılı ve dayanılmaz bir durumu ifade etmek veya büyük bir sorumluluğu anlatmak için kullanılır.
Kurtuluş Savaşı üzerine yazılan ilk roman ''Ateşten Gömlek'' çalıntı değildir. Halide Edib yalnızca romana verdiği ismin fikrini, o isimde bir kitap yazacağını öğrendiği Yakup Kadri'den almıştır. Yakup Kadri'ye bu konuyla alakalı yazdığı açık mektubu, romanın ilk sayfalarında bulabilirsiniz.
Ateşten Gömlek'in anlatıcısı, kafasındaki kurşunla Ankara'da bir hastanede yatan bir memurdur. Okuyucuya, Yakup Kadri'ye yazdığı açılış mektubunda, kafasından kurşun çıkarılmadan ya da kafası boşaltılmadan önce, Halide Edib'in duygularını tekrarlayarak hikâyesini anlatmak istediğini söyler.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır. Romanda Ayşe'ye ve Kurtuluş Savaşı'na karşı duyduğu büyük bağlılık nedeniyle dikkat çeken İhsan, kitabın en önemli karakterlerinden bir tanesidir.
İstanbullu eski bir hariciye memuru olan Peyami, Kurtuluş Savaşı sırasında iki bacağını kaybetmiş, aynı zamanda kafasından vurulmuştur. Ankara'da ameliyat olmayı beklerken, kendisini bu duruma getiren günleri hatıra defterine yazmaya başlar. Peyami, ülke sorunları ile gerçek anlamda ilgilenmeye I.
Halide Edib Adıvar, ilk defa 1923'te, Teşebbüs Matbaası'nda basılan romanı Ateşten Gömlek'e Yakup Kadri'ye yazdığı açık mektupla başlar. Çünkü “Ateşten Gömlek” isimli bir roman yazma fikri ilk önce Yakup Kadri'nin aklına gelmiştir.
Halide Edib'in Millî Mücadele yıllarında yazdığı Ateşten Gömlek ro- manı, millî mücadelenin hikâyelerinden biridir.
Halide Edib, ünlü romanlarından biri olan Ateşten Gömlek romanını 6 Haziran 1922-11 Ağustos 1922 tarihleri arasında İkdam gazetesinde yayınlamış, 1923 yılında Teşebbüs Matbaası'nda da kitap olarak bastırmıştır (Babayeva 2016). Bu roman, Peyami adlı Türk Kurtuluş Savaşı askerinin günlüğü şeklinde yazılmıştır.
Yakup Kadri'nin Yaban romanı Türkiye'de bugün de kendini gösteren aydın-halk kopukluğunun bir anlatımıdır. Kaybedilen I. Dünya Savaşı sonunda Anadolu'da bir köye yerleşen şehirli genç subay Ahmet Celâl, burada köylülerin millî kurtuluş savaşına karşı nasıl ilgisiz kaldıklarını dehşetle görür.
Deyim. çok tehlikeli bir işe atılmak, girişmek.
Rüyada bir kimsenin mavi gömlek giydiğini görmek, bu kişi hakkında hayırlı haberler duyulmasına işaret eder. Bu hayırlı haber; yeni bir iş, evlilik ya da çocuk sevincinin paylaşılması şeklinde yorumlanır. Rüyada görülen mavi gömlek genellikle hayır ile yorumlanan bir durumdur.
Rüyada siyah gömlek giymek, rüya sahibinin hayatını güzelleştireceği biri ile karşılaşacağı anlamına gelir. Bu kişi ile yakın zaman içinde bir gelecek planlaması gerçekleştirebilir. Bu rüya, rüya sahibinin çok daha güzel, mutlu ve huzurlu yaşayacağı bir döneme gireceğini simgeler.
ATEŞTEN GÖMLEK / 1943 baskı adlı eser, Kitap > Edebiyat, Kurgu > Klasikler > Türk Klasikleri kategorisinde İkinci El olarak satıştadır.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri