Vasabi'nin acı yaratması yağ bazlı olmadığından, acı biberlerin yarattığı histen daha kısa sürelidir ve herhangi bir yiyecek veya içecek tüketimiyle kolaylıkla silinir. Acı, ilk olarak burun deliklerinde ve solunum yollarında yoğun olarak hissedilir ve alınan miktara bağlı olarak oldukça yüksek şiddette acı verebilir.
Wasabi sosu wasabi bitkisinden elde edilen acı bir sostur. Yeşil rengi vardır ve kıvamlıdır. Wasabi bitkisi aslında bayır turpu adı verilen bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen wasabi acısı tadanların damaklarında biraz acı tat bırakır.
Tüm yeşil bitkilerde olduğu gibi wasabi de kuvvetli bir antioksidan özelliğine sahiptir. Yaşlanmayı geciktirir. Doğal bir antibiyotik olarak da kullanılan wasabinin alerji ve astıma iyi geldiği bilinmektedir.
Wasabi sosu, Japon bayır turbu ile baharatlardan elde edilen ve son derece acı bir sostur. Wasabi'nin orijinal Japon turbu ile yapılanı makbul; ancak farklı turp çeşitleriyle de yapılabiliyor. Bu acı sos, hazırlanışı akabinde 15 dakika sonra aromasını yitirmektedir.
Latince adı Wasabi japonica olan wasabi bitkisi, havuç gibi, turp gibi bir köktür. Wasabi sosu bu kökün rendelenmesiyle elde edilir. Wasabi kökü saat yönünde rendelendikçe macun kıvamına gelir ve acısı çıkar. Ancak bu acılık 15-20 dakika sürer.
İlgili 29 soru bulundu
Carolina Reaper: Dünyanın En Acı Biberiyle Tanışmaya Hazır mısınız?,Olgunlaştırılmış kırmızı Carolina biberi, sirke, tuz, şeker ve özel baharat karışımından imal edilmiş biber sosudur. Acı sostan daha yoğun ve dolgundur.
Gerçek wasabinin tadı, genelde bizim tükettiğimiz yabanturpu-hardal karışımının tadından daha yumuşaktır.
Kökleri kullanılarak yapılan bu baharat daha çok Suşi yapımında ve servisinde kullanılır. Hardalı anımsatan kuvvetli ve acı bir tada sahiptir. Kullanıma hazır tüp şeklindeki wasabi ile zamandan kazanabilirsiniz. Alkol içerir.
Tokyo'nun meşhur Toyosu pazarında satılan taze wasabi bitkisinin kilosu ise 250 dolardan alıcı buluyor. Bu da wasabiyi dünyanın en pahalı sebzelerinden biri yapıyor. Wasabinin bu denli pahalı olmasının sebebi ise kendisinin dünyanın en zor yetişen bitkilerinden biri olması.
Wasabi, lahana, yaban turpu ve hardalı da barındıran Brassicaceae ailesinin bir üyesi. Bazen ona Japonca yaban turpu deniyor ancak ayrı bir bitki olduğu için doğru bir kullanım değil.
Wasabi, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan bir bitkidir. Bu özelliği ile bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Acı tadıyla bilinen wasabi, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da destek olur. Ayrıca bağırsakların çalışmasına destek olarak kabızlığı giderir.
Wasabi'nin orijinal Japon turbu ile yapılanı makbul ancak farklı turp çeşitleriyle de yapılabiliyor. Wasabi'nin; kanser, astım ve alerjik hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. GARI: Pembemsi renkli ve hafif tatlımsı tadıyla gari (zencefil kökü turşusu); garnitür olarak yenir ve suşinin lezzetini tamamlar.
Wasabi son derece faydalı. Doktorlar tarafından doğal bir antibiyotik olarak kabul ediliyor. Wasabi kök kısmından rendelenene kadar acı değildir. Keskin acısı 15 dakikadan sonra kaybolur.
Yemyeşil, çoğunlukla macun kıvamında bildiğimiz bir sos olan wasabi, aslında turpgiller familyasına ait, "Japon turbu" olarak da anılan özel bir bitki. Bu sıra dışı kök bitkinin özel bir rendeyle rendelenmesiyle elde edilen macun kıvamındaki acı sos da ismini yine bitkiden alıyor ve wasabi (vasabi) olarak anılıyor.
Dünyanın en acı sosu kaç scoville sorumuza en acı sos olan Mad Dog heyecan arayan kişilerin tercih ettiği bir sostur. Çünkü scoville ölçeği 9 milyon SHU olmaktadır. Scoville değerinin bu kadar yüksek olması sebebi ile tek başına kullanılmaması ve miktarı hakkında ciddi uyarılar ile birlikte satılmaktadır.
Sebzeden yapılan bir acı: Wasabi!
Bir sebzeden yapılan wasabi yapıldığı anda o kadar acı ki bir jalapeno biberinden neredeyse 100 kat daha fazla acı! Bu acılığı ise tamamen sebzeden geliyor!
Sushi Wasabi 43 gr.'lık paket içerisinde mutfağınıza ulaşmaktadır. Güneş ışığına maruz bırakmadan serin ve kuru yerde muhafaza etmeye özen gösteriniz. GUSTO GIDA PAZ.SAN.VE TİC.A.Ş.
Suşi yerken wasabiyi soya sosuna olduğu gibi daldırmamak gerekir. Wasabi keskin bir tada sahip olduğu için soya çok hafif bir şekilde batırılması gerekir. Ayrıca suşi pirincini değil bizzat balığın kendisini soya sosa batırarak tüketmelisiniz.
Turpgiller ailesinin bir dalı olan wasabi, Japon turpu olarak da isimlendirilmektedir. Japonya'daki vadi nehir yataklarında yetiştiği için bu adı almıştır.
Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir. Ancak hazırlanmasında alkol içerikli sos ve malzemelerin kullanıldığı suşiyi yemek caiz değildir” fetvası çıkmış...
Suşinin bir başka handikabı da şu: Bakteri ve parazitlerle kirlenebilmesi riski yüksek. Çiğ balıkla hazırlanan suşiler sizi bakteri ve parazitlerle karşı karşıya bırakabilir. Hatta bazen çok ciddi mikroplar ve parazitler nedeniyle zehirlenmeler bile yaşanabilir.
En önemlisi, pişirme hastalığa neden olabilecek bakteri ve parazitleri öldürür. Yine de, bazı insanlar çiğ balıkların dokusunu ve tadını tercih eder. Özellikle Japonya'da suşi ve sashimi gibi yemekler popülerdir.
daha bir sebzemsi gorunusu olmaklan birlikte, japonya disinda bulunanlari genellikle karaturp konsantre tozunun suylan karistirilmasindan olusmus abuk seylerdir (o yuzden soya sosunun icinde bu kadar rahat erir gider). normal wasabi soya sosunun icinde oyle kolay kolay erimez.
Wasabi, bitkiler aleminden, kapalı tohumlular bölümünden, iki çenekliler sınıfına ait turpgiller familyasına üye bir bitkidir. Kimi zaman Japon turbu olarak isimlendirilse de bu familya turp türüne ait değildir. Kökü yoğun, kuvvetli tat ve acı içerir. Bu özelliği sayesinde yemeklerde çeşni olarak kullanılmaktadır.
Vasabi (Wasabia japonica ya da Eutrema japonica), Turpgiller familyasına üye bir bitkidir. Japon turpu olarak da isimlendirilmesine karşın, bu familyanın turp türüne ait değildir. Kökü, içerdiği yoğun ve kuvvetli tat ve acı yüzünden yemeklerde çeşni olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri