Eser, Vurun Kahpeye, Ankara, Yaban gibi romanları içeren "Kurtuluş Savaşı anlatıları" türünün kurucu metni kabul edilir.
Halide Edib'in Millî Mücadele yıllarında yazdığı Ateşten Gömlek ro- manı, millî mücadelenin hikâyelerinden biridir.
Halide Edib, ünlü romanlarından biri olan Ateşten Gömlek romanını 6 Haziran 1922-11 Ağustos 1922 tarihleri arasında İkdam gazetesinde yayınlamış, 1923 yılında Teşebbüs Matbaası'nda da kitap olarak bastırmıştır (Babayeva 2016). Bu roman, Peyami adlı Türk Kurtuluş Savaşı askerinin günlüğü şeklinde yazılmıştır.
Ateşten Gömlek, kurgu açısından klasik roman yapısına yakın bir eser olarak tanımlanabilir. Romandaki metin, okuyucuya Kurtuluş Savaşı'nda bacaklarını kaybeden ve kafasından vurulan Peyami'nin hatıra defteri olarak sunulur.
Ateşten Gömlek – Konusu
Kurtuluş Savaşı sırasında verilen mücadeleyi kitabın ana karakteri olan Ayşe üzerinden anlatmaktadır. Aynı zamanda bu savaş sırasında ihtirasları, vazifeleri, nefretleri, aşkları ve kıskançlıkları arasında kalmış insanların verdiği psikolojik savaşı anlatmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Sanatı Hemen her eserinde anlatı türünü benimseyen Halide Edib Adıvar, en çok Ateşten Gömlek (1922), Vurun Kahpeye (1923-1924) ve Sinekli Bakkal (1936) adlı romanlarıyla tanınır ve Cumhuriyet dönemi edebiyatında gerçekçi roman geleneğinin öncülerinden biri olarak kabul edilir.
Halide Edib Adıvar, ilk defa 1923'te, Teşebbüs Matbaası'nda basılan romanı Ateşten Gömlek'e Yakup Kadri'ye yazdığı açık mektupla başlar. Çünkü “Ateşten Gömlek” isimli bir roman yazma fikri ilk önce Yakup Kadri'nin aklına gelmiştir.
Ateşten Gömlek; Kurtuluş Savaşı'nı, Milli Mücadele dönemini anlatan "ilk" romandır. Halide Edib bu romanını mücadelemiz devam ederken yazmıştır. Halide Edib'in Milli Mücadele'ye bizzat katılmış olması romanı etkileyici kılan unsurlardan biridir.
Ateşten Gömlek kitabı Kurtuluş Savaşı'nda yaşanan olayları konu edinen bir kitaptır. Kitabın ana fikri ise vatan aşkı her aşkın üzerindedir ve ne pahasına olursa olsun önce vatan aşkı gelir.
İzmir'in işgali sırasında hemşire olan Ayşe'nin ailesi ölür. Ayşe bu milli mücadeleye kendisini adar ve hemşire olarak görev yapmaya başlar. Ayşe hemşirelik yaptığı dönemde Peyami ve aynı zamanda Binbaşı İhsan'ın sevgisi ile karşı karşıya kalır. Tek fark İhsan'ın aşkını söylemesi, Peyami'nin ise söylememesidir.
Ateşten Gömlek'in anlatıcısı, kafasındaki kurşunla Ankara'da bir hastanede yatan bir memurdur. Okuyucuya, Yakup Kadri'ye yazdığı açılış mektubunda, kafasından kurşun çıkarılmadan ya da kafası boşaltılmadan önce, Halide Edib'in duygularını tekrarlayarak hikâyesini anlatmak istediğini söyler.
1922'nin Haziran - Ağustos ayları arasında okuyucuya sunulan romanın tefrikası, Kurtuluş Savaşı'nın son aşaması olan Büyük Taarruz ile aynı döneme denk gelir. Romanın merkezinde de Yunan ilerleyişinin durdurularak savaştaki durumun tersine çevrildiği Sakarya Meydan Muharebesi (Ağustos – Eylül 1921) büyük rol oynar.
İstanbullu eski bir hariciye memuru olan Peyami, Kurtuluş Savaşı sırasında iki bacağını kaybetmiş, aynı zamanda kafasından vurulmuştur. Ankara'da ameliyat olmayı beklerken, kendisini bu duruma getiren günleri hatıra defterine yazmaya başlar. Peyami, ülke sorunları ile gerçek anlamda ilgilenmeye I.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır. Romanda Ayşe'ye ve Kurtuluş Savaşı'na karşı duyduğu büyük bağlılık nedeniyle dikkat çeken İhsan, kitabın en önemli karakterlerinden bir tanesidir.
Ayşe: İzmir'in ve Kurtuluş'un bir sembolü olarak görülen genç bir kadındır. Kocası ve oğlu İzmir'in işgali sırasında Yunanlılar tarafından öldürülünce, önce İstanbul'a gelir; oradan da Anadolu'ya geçerek Milli Mücadeleye bir hemşire olarak katılır. Cephe de, ön safhalar da hizmet görür.
İzmir'in ve kurtuluşunun sembolü haline gelen Ayşe, gittikçe kendisine bağlanan İhsan ve Peyami için ateşten gömlek olur. Her ikisi de İzmir yolunda, İzmir kızının peşinden giderek ölmeye ant içmişlerdir. Bir yandan düşmanla, bir yandan da kendi duygularıyla savaşan İhsan, cephede şehit düşer.
Ateşten gömlek giymek deyimi TDK anlamı zor, sıkıntılı ve dayanılmaz bir durumu ifade etmek veya büyük bir sorumluluğu anlatmak için kullanılır.
224 syf. Halide Edip'in okuduğum ilk romanı Ateşten Gömlek. Dili ağır olmasına rağmen beni sıkmadı, akıcıydı.
ATEŞTEN GÖMLEK / 1943 baskı adlı eser, Kitap > Edebiyat, Kurgu > Klasikler > Türk Klasikleri kategorisinde İkinci El olarak satıştadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri