Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
İntihal (TDK: aşırma), bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır. Başlıca türleri: Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek.
Başka kaynaklardan alınan bilginin özgün anlatımı hiç değiştirilmeden yapılır. Bu şekilde kullanılan bilgiye alıntı denir. Alıntı tırnak işareti (“ ”) içinde gösterilir ve tırnak işareti kapatıldıktan sonra ilgili kaynağa atıfta bulunulur. Çok sık ve çok uzun alıntılar yapmaktan kaçınmak gerekir.
3.Tez Çalışması İntihal Raporu tezin yalnızca; Kapak, Özet, Giriş, Genel Bilgiler, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümlerinden oluşan kısmının tek bir dosya olarak programa yüklenmesi ile alınır.
İlgili 31 soru bulundu
- Girişte, konuyla doğrudan ilgisi olmayan genel çalışmalara atıf yapılmamalıdır. - Temel nitelik taşımayan detaylardan kaçınınız. Bunun yerine konuyla ilgili bulgulardan, yöntembilimsel sorunlardan ve esas sonuçlardan bahsediniz.
Turnitin'e gönderilen yazılı ödevler milyarlarca internet belgesi, artık canlı web'de bulunmayan arşivlenmiş internet verileri, daha önce gönderilmiş olan yazılı ödevlerin yerel havuzu ve süreli yayınlar, dergiler ve yayınlar abonelik havuzu ile karşılaştırılabilir.
Evet, Turnitin programı ile Chatgpt ile yapılan ödev anlaşılır. Chatgpt tarafından yapılan ödev anlaşılır. Öğretmenler tarafından okullarda yapay zeka tarafından yapılmış olan ödevleri intihalde gösteren programlar vardır. Etik olarak uygun olmayan bu davranışı fark edecek programlar hala geliştirilmektedir.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
İntihale Oranının Yüksek Çıkmasına Neden Olan Haller
Özellikle kopyala yapıştır yapmak, suç olmakla birlikte aynı zamanda yazınızın intihal oranını da yükseltir. Aldığınız yerler için atıfta bulunmanız yeterli değildir, alınan bilgileri kendi cümleleriniz ile yazmanız gerekmektedir.
Çalışmayı yapan kişi, bir yazıyı kopyala yapıştır yaparsa ya da başkasına ait düşünceyi, kaynak göstermeden, kendine aitmiş gibi yazarsa intihal oranı oldukça yüksek çıkar. Bu durum her şeyden önce suç niteliği de taşımaktadır.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
Bir metinden yapılan alıntılar, eğer belirtilirse intihal olarak kabul edilmemektedir. Ancak, bazen alıntı yapılırken doğru yöntemlerin izlenmemesi sonucunda intihal söz konusu olabilir. Önlem: Alıntı yaparken, alıntı yapılan içeriğin açıkça belirtilmesi ve kaynak gösterilmesi gerekmektedir.
Paraphrasing, başka birisine ait bir metni kendi kelimelerinizle aynı anlama gelecek şekilde yeniden ifade etmek anlamına gelmektedir. Alıntı yapmadan paraphrasing yaparak cümle veya kelimeleri değiştirmek en yaygın intihal türleri arasındadır.
2- İntihalden Arınıklık: Yazarın başka araştırmalardan ya da kendine ait önceki eserlerden fikir, cümle, görsel malzeme, tablo, grafik, şekil, harita vb türden basılı veya dijital malzemeyi referans göstermeksizin doğrudan veya dolaylı olarak uzun/kısa alıntılar veya tekrarlar yapması intihale girer.
Bunun yanında araştırmacı kaynak göstermeden başkasına ait metinden, ufak değişiklikler yaparak bazı kelimeleri çıkarıp bazı kelimeleri ekleyerek (Dolaylı Alıntı şeklinde) de intihal yapabilir.
Atıf o alıntı yapılan bilginin nereden temin edildiğini göstermektedir. Atıf yaparken çoğu bilim yazarı bu işi formulize etmeye çalışsa da en basit formül olarak şunu söyleyebiliriz: Makale, tez veya bilimsel yazılarda kullandığınız bilgileri hangi kaynaktan elde ettiyseniz o kaynağa atıfta bulunmanız şarttır.
Yani benzerlik oranı % 0 da % 50 de çıkabilir. Bu durum ödev ve tezinize göre değişmektedir. Ancak akademik çalışmalarda tabi ki belli bir oran vardır. Bu oran genellikle % 20 olarak karşımıza çıkmaktadır.
Turnitin Yapay Zeka İnovasyon Laboratuvarı Yapay zeka ile oluşturulan yazıları tespit konusunda çalışmalar yapan Turnitin Yapay Zeka İnovasyon Laboratuvarı'na hoş geldiniz. Yapay zeka araçları, ChatGPT ve AI-paraphrasing gibi girişimlerin tespitinde gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Gelişmiş yapay zeka yazı algılama teknolojimiz, yapay zeka ve insan tarafından yazılmış metinleri ayırt etme konusunda son derece güvenilir ve yetkin olup öğrenci ödevleri için özel olarak geliştirilmiştir. Dahası, sorunsuz bir deneyim için iş akışınıza entegre edilmiştir.
OpenAI'ın yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ile ödev yapabilir, makale ve tez yazabilirsiniz.
Turnitin, alıntı arasındaki alıntıları hariç tutmayacaktır.
İntihal raporu açıklamaları Print
2. Makalenizin benzerlik oranı %10'u geçmemelidir. 3. Alıntıları gösteren boyalı cümlelerde art arda en çok 5'den fazla kelime bulunmamalıdır.
3) Tez çalışması intihal raporunun alınabilmesi için tezin kapak, özet, giriş̧, genel bilgiler, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümlerinin tek bir dosya halinde programa yüklenmesi gerekir. 4) Benzerlik oranı üst sınırı %30 olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri