* OTOGAZ (LPG) tanklarının ömrü imal tarihinden itibaren 10 yıldır.Aracın periyodik bakımı aksatılmamalıdır.
regülatör ömrü genelde 80.000 ila 100.000 km. fiyatlarınıda servise sorun buradan fiyat açıklaması etik bir davranış olmaz çünki markaya ve servise göre değişiklik gösterir.
Bu arıza bazı araçlarda hararetin yükselmesine performas kaybına en önemlisi zaman içinde silindir kapak contasını yakmasına yol açar. Araç sahiplerinin şüphe duyduklarında veya en azından yılda birkez yedek su deposu açıp gaz kokusu varmı yokmu kontrol etmeleri pahalı masraflardan kurtulmalarına neden olur.
Bu durum ortalama en az 2 yılda bir gerçekleşmesi gereken periyodik bakımlar içerisinde yer alır. Böylece sağlıklı bir şekilde aracı kullanma imkanı elde edilir.
Şu an piyasada Brc,Zavoli,Tartarini,Landirenzo,Prins,Atiker,Akl,Lovato,Tomasetto,Teleflex ve bunun gibi birçok markanın LPG Regülatör tamirini gönül rahatlığı ile yaptırabilirsiniz. Aracınızda bu tür arızalarla karşılaşmanız halinde gitmiş olduğunuz LPG servislerine regülatörünüzün tamirini yaptırmanızı tavsiye ederiz.
İlgili 36 soru bulundu
Lpg regülatörü üzerinde sıcaklık sensörü yer almaktadır. Sensörün arızalanması durumunda ise sıcaklık bilgileri doğru bir şekilde ECU'ya iletilemez ve bu durum aracın yanlış zamanda benzinden gaza geçmesine sebep olur.
Bu arızanın tespit edilmesi için ise yedek su deposunun kapağının açılarak içerisinde gaz kokusunun olup olmadığına bakmak yeterli olacaktır. LPG'li araçlarda yaşanılan bu sorun bazı araçlarda hararetin yükselmesine neden olurken, performansın ise düşmesine neden olmaktadır.
Öncelikle Ecu beyninin arızalı olduğu nasıl anlarız. Aracınızı LPG,ye geçirin ve gaza basın araç tekleme yapıyorsa, veya gaz pedalına bastığınızda tepkime oluşuyorsa, LPG gösterge anahtarında ışıkların hiçbiri yanmıyorsa muhtemelen Ecu beyini arızalanmış demektir.
Şube Başkanı Hüseyin Barut, kullanılan LPG tanklarının ömrünün 10 yıl ile sınırlı olduğunu belirttiği basın açıklamasında ömrü tükenen tankların değiştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Motor suyuna LPG karıştırması belirtileri radyatöre bağlı yedek su deposunun taşması ve suyu eksiltmesi en büyük belirti olup bir diğer belirti ise yedek su deposunun ve radyatörün kapağı açıldığında gaz kokusu gelmesidir.
Regülatör yüksek gelen voltajı dengelediği için ses sisteminin çok fazla ısınmasının önüne geçer. Akımın düşük geldiği noktada ses sisteminin kısa devre yapmasını engeller. Regülatörden gelecek yüksek veya düşük voltaj ses sistemindeki sesi bozmaktadır.
Regülatörün görevi, LPG tankından gelen sıvı LPG'nin, motor suyundan aldığı sıcaklıkla ısıtılarak buharlaşmasını sağlamaktır.
Lpg regülatöründen kaynaklı diyafram arızaları sonucu da regülatör donabilir. Su kaçakları sonucunda aracın hava yapması gaz beyninin ısınmasını engeller ve don yapabilir. Aracın silindir kapak contasında sorun varsa suya hava basar. Regülatör donabilir.
Kullanılacak regülatörün bu değişimleri 220 volt değerine sabitlemesi gerekmektedir. Bunun için gerilim voltaj değerlerinin 160 volt ile 250 volt aralığında olması idealdir.
LPG sistemi -10°C ile +120°C sıcaklık aralığında çalışmalıdır.
Arızalanan elektronik parça veya parçalar program ve osiloskop sayesinde tespit edilerek değiştirilir. Bu işlem yapıldıktan sonra elektronik Ecu kartı üzerinde değişen parça kısmı özel bir koruma sıvısı sıkılarak koruma altına alınır ve bu sayede Ecu beyni yenilenmiş olur ve eskisi gibi çalışmaya devam eder.
karburatöre giden benzin hortumunu çıkartıp ucunu körleyerek aracı lpg de çalıştırmamızdır. Bu şekilde işlem yaptıktan sonra araç lpg de çalışırken sarsıntı ve tekleme kaybolduysa benzin kesiciniz arızalı demektir değişmesi gerekir.
* OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığı çok düşük (genelde bu durum kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla görülür) veya LPG (gaz) beynine gelen su gelişinde problem varsa LPG beyni gazı tam buharlaştıramaz.Bu da aracın LPG' de çekişinin düşmesine sebep olur.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Zaman içinde LPG beyni diyaframı tamir edilemeyecek boyutta yıpranır ve değişime ihtiyaç duyar. Araç bu yıpranmadan dolayı performans düşüklüğü yaşar. LPG vanası kapatılarak işleme başlanır. LPG'nin motora giriş borusu ve su boruları çıkarılır.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir.
lpg beyni yani regretör dediğimiz parça. su eksiltmesi yapıyordu motorda. bu beynin diyaframları çürüdüğü için. 10'dan dolayı eee su eksiltmesi yapıyoduk. regresörü sökerken filtresini de beraber birleştirdik. filtrede eski tip yeni tipit attık şu şekilde.
Regülatör 130 KW
Sabit LPG akışı sayesinde mevsim geçişlerinde ayar ihtiyacı duymaz. Yüksek ısı ile çalışarak uygun yoğunlaşmayı sağlar. Sistem tarafından sıcaklık kontrol edilir. Kolay montaj imkanı sağlar.
Atiker'in Karbüratörlü 90kw Regülatörüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri