Otizm tanısı konmuş bir çocuk normal okula gidebilir. Ancak, erken teşhis konmuş ve ardından iyi bir okula giderek eğitim almış, sosyal yaşama karışmış, iyi yetiştirilip el becerileri kazandırılmış çocuklar normal okula devam edebilir.
Eğer otistik olduğuna dair bir raporunuz varsa normal devlet veya özel okula gidebilir. Bunun için ilçenizdeki Rehberlik Araştırma Merkezine başvurup Kaynaştırma raporu almalısınız. Dediğiniz gibi durumu çok hafifse zaten normal eğitime başlatırlar.
Atipik Otizmde İlaçsız, Eğitim ile Tedavi
Atipik otizm tedavisi, erken yaşlarda tanı konulan kişilerde ilaçsız, eğitim ve bazı terapilerle mümkün olabilir. Erken teşhis edildiği durumlarda özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde tedavi yöntemleri olumlu sonuçlar verebilir.
Yasal haklar devlet okullarında biz otistik çocuk ailelerine özel okullara göre daha fazla imkân sağlıyor. Çocuğunuza otizm tanısı konulduktan sonra bir Rehberlik Araştırma Merkezi'nden (RAM) rapor alarak yine aynı yerden resmi okullara yerleştirme kararı aldırmanız gerekiyor.
Atipik otizm, Tipik Otizm tanısı için gerekli klinik belirtilerin hepsinin bulunmadığı ancak yine de Otizm Spektrumunun içinde olan daha hafif olguları tariflemek için sıklıkla kullanılan bir ifadedir.
İlgili 19 soru bulundu
İlerleyen yaşla tanı değişebilir ve durum bir kişilik özelliğine dönüşebilir. Otistik belirtiler zamanla kaybolabilir; iyi eğitimle ve elverişli şartlarda durum tamamen normale dönebilir. Bu açıdan, erken tanı ve tedaviye süratli geçiş önem taşır.
Otizm zekâ geriliği demek değildir. Otizm nöro-gelişimsel bir bozukluğudur. Otizmli bireylerin zekâ geriliği yaşadığı ya da çok üstün zekâlı olduğu kanıları tamamen yanlıştır.
Kaynaştırma: Özel eğitim gerektiren çocuklar için verilecek olan eğitimlerin, normal gelişim gösteren çocukların devam ettiği devlet ya da özel okullarda verilmesidir. Buna göre otizm tanısı koyulmuş olan çocuklar okul öncesi, İlköğretim ya da orta öğretim kurumlarında kaynaştırma eğitimi almaktadır.
Bu teşhis ile birlikte anne ve babalar atipik otizm hastası çocuklarının ne zaman konuşacaklarını merak eder. Bu süre kişiye ve aldığı eğitime göre değişiklik gösterir. Duyu bütünleme eğitimleri ile birlikte çocukların 4 yaş itibari ile konuşması beklenmektedir.
Zorunlu öğrenim çağında olup normal ilköğretim programlarına devam edemeyecek özelliklerde olan otizmli öğrenciler için resmî ve özel özel eğitim uygulama merkezleri açılır. Özel eğitim uygulama merkezleri gündüzlü eğitim kurumlarıdır.
Atipik otizmde ise, konuşma sonraki yıllarda düzelebilmektedir, yani ilk başlarda konuşma bozuklukları görülürken, yaşın ilerlemesi ve alınan eğitimle konuşmada düzelmeler görülebilir.
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıza Ülker, Türkiye'de otizmin zihinsel bir engel olarak görüldüğünü, ancak bunun böyle olmadığını belirtti.
Aspenger Sendromu: Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerde daha hafif otistik bozukluk belirtileri gözlemlenmektedir. Ancak yinede sosyal çevre ile iletişim kurmada zorluklar yaşanmaktadır. Yine farklı ilgi alanları ve sıra dışı halleri mevcuttur.
1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir. Sağlık durumu en önemli etken olup bunun yanı sıra toplumsal ve sosyal düşük etkileşim oranları, kişilerin daha erken yaşta ölmelerini tetikler.
Otizm spektrum bozukluğu, hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklı bir hastalıktır. Otizmi tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavi yoktur. Fakat sosyalleştirme tedavileri ve özel eğitim ile otizmli çocukların dış dünyaya uyum becerileri geliştirilebilir.
Atipik otizm otizm çevresel, genetik, hormonal sebeplerine sıklıkla atıf yapılabilmektedir ve nörogelişimsel bir farklılık olmaktadır. Atipik otizm neden olur bakıldığında genellikle nedenleri henüz tamamen kanıtlanmaz ve ayrıca çalışmalar hala devam edebilmektedir.
Bir çocuk, PTCHD1 geninde sorun taşıyorsa veya akrabalarında X kromozomunda başka DNA sekans eksiklikleri varsa, otizm veya zihinsel gelişim riski yüksek olarak görülür. Kızlarda, bir PTCHD1 geni eksik olsa bile, her zaman ikinci bir X-kromozomu taşıdıklarından otizmden korunurlar.
Örneğin ÇÖZGER öncesi sistemde, hafif belirtileri olan ve Atipik Otizm tanısı ile rapor düzenlenen olguların engel oranı %40 iken, ÇÖZGER'de OSB için tek özel gereksinim düzeyi (ÖKGV) belirlenmiş olup karşılık geldiği engel oranı 90-99 aralığıdır.
Daha nadir vakalarda ise ilk sene boyunca çocukta normal gelişim devam eder ve daha sonra otizm belirtilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte çocuklar, 18 ila 24 ay arasında bir gerileme döneminden geçer.
Otistik çocukların eğitimi sadece okul ya da bireysel terapilerle sınırlı kalmayıp, yaşamının her alanında devam etmesi gereken yirmi dört saatlik bir süreçtir.
Cevap: Otizm Spektrum Bozukluğu oranı dışında ek özür ilavesi ile rapor oranı % 90 olan Otizm Spektrum Bozukluğu'na sahip birey aileleri taşıt alımlarında ÖTV vergisinden ve yıllık motorlu taşıt vergisinden muaftır.
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
Uzmanlara göre, 0-2 yaş arasındaki bebeklerin günde 2 saatten fazla televizyon izlemeleri otizm belirtilerinin artmasına neden oluyor. Otizm, ülkemizde her 150 çocuktan birinde görülüyor. Erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha yaygın.
Otistik çocuklar başka insanların duygularını okumakta ve eşlik etmekte de oldukça zorlanırlar. Aslında ötekinin duygusunu ve hatta duygu değişimlerini sezerler ancak dil ve psikososyal gelişimdeki aksaklık nedeniyle hem kendi duygularını hem de ötekinin duygularını anlamlandırmak zordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri