Borçlar Kanunu'nun özel hükümlerinde ve özel kanunlarda düzenlenmemiş sözleşmelere isimsiz veya atipik sözleşmeler denilmektedir. Kanunun bir sözleşmeyi sadece ismen zikretmiş olması, onun isimli sözleşme sayılmasını gerektirmez.
Atipik Sözleşmeler: Borçlar Kanunu veya bir başka kanunda isim olarak adı geçmeyen ve içerik olarak da taraflarca oluşturulan sözleşmelere adsız (isimsiz ya da atipik) sözleşmeler denir.
İsteyen herkes, kanunun belirlediği genel yasakları ihlâl etmeden istediği sayıda kişiyle ve aynı anda istediği kadar ve istediği türde sözleşme akdedebilir. Kanunlarda düzenlenmemiş olan sözleşme türlerine isimsiz sözleşme denmektedir.
Sözleşme Türleri
Sözleşmeler tek tarafa borç yükleyen ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sözleşmeler ya tek tarafa borç yükler ya da iki tarafa birden borç yükler. Tek tarafa borç yükleyen sözleşmeler, tek taraflı hukuki işlemler ile karıştırılmamalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Örneğin kanunlarımızda ismi geçmekle birlikte tarafların hak ve borçlarının belirtilmediği sözleşmelerden olan tahkim, sulh, ibra, yönetim, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri gibi sözleşmeler, kanun koyucu tarafından hükümlerinin düzenlenmemesi sebebiyle, atipik sözleşmelerdir.
MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.
Örneğin kanunlarımızda ismi geçmekle birlikte tarafların hak ve borçlarının belirtilmediği sözleşmelerden olan tahkim, sulh, ibra, yönetim, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri gibi sözleşmeler, kanun koyucu tarafından hükümlerinin düzenlenmemesi sebebiyle, atipik sözleşmelerdir.
Buna karşılık, kanunun “ Özel Borç İlişkileri” adlı ikinci bölümünde, bazı sözleşme türleri için özel hükümler getirilmiştir. Bunlar; satış, mal değişimi, bağışlama, kira, ödünç, hizmet, eser, yayım, vekâlet, saklama, kefalet, kumar ve bahis, ömür boyu gelir ve ölünceye kadar bakma ile adi ortaklık sözleşmeleridir.
Kullanım ödüncü (âriyet) sözleşmesi, bir şeyin kullanılmasının belirli bir süreyle başkasına karşılıksız olarak devri borcunu doğuran bir sözleşmedir. Kullanım ödüncü sözleşmesi rızaî bir sözleşmedir. Kullanım ödüncü sözleşmesi karşılıksız ve eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
Rızai taksim sözleşmesi sayesinde, gayrimenkulün hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu net bir şekilde belirlenir ve bu da mülkiyetin idaresini ve kullanımını daha etkin bir şekilde sağlar. Böylelikle taraflar arasındaki işbirliği artarak ve gayrimenkulün sürdürülebilir yönetimi kolaylaşmaktadır.
Buna göre; Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Başka bir deyişle, bu tür sözleşmeler yapılamaz, yapılmış ise dahi geçersizdir.
Alelade vedia, tüm emanet sözleşmeleri ve diğer sözleşmelerdeki muhafaza borcunun niteliğini belirleyen, bu edimle birlikte doğabilecek yan borçları gösteren bunları sistemleştiren, sorumluluk şartlarını belirleyen ve emanet ilişkisinin hükümlerini gösteren bir sözleşmedir.
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
6098 sayılı Borçlar Kanununun 379. cu maddesi, ödünç sözleşmesi, ödünç verenin bir şeyin karşılıksız olarak kullanılmasını ödünç alana bırakmayı ve ödünç alanın da o şeyi kullandıktan sonra geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir şeklinde tanımlamaktadır. Bu tariften de anlaşılacağı gibi kullanım ödüncü bir sözleşmedir.
Türk Sözleşme Hukuku'na hakim ilkeler arasında; Sözleşme yapma özgürlüğü, Sözleşme yapmama özgürlüğü, Sözleşme serbestisi, Sözleşme hükümlerince korunma, Taraf iradelerinin uyumu vardır. Sözleşmelere uygulanacak genel ilkeler 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunda belirtilmiştir.
İvazsız (karşılıksız) mirastan feragat sözleşmesi, mirasçının herhangi bir menfaat elde etmeksizin mirastan feragat etmesidir. Bu halde mirasçı, miras bırakanın ölümünde sonra herhangi bir hak talep edemeyecektir. İvazsız (karşılıksız) mirastan feragat sözleşmesinde, alt soyun miras hakkı devam eder.
Atipik iş sözleşmeleri esas ve şekil bakımından özel kurallara tabi olan, ya iş sözleşmesinin süresinin sınırlandırılması ya da iş süresinin esnekleştirilmesi ya da istihdamın esnekleştirilmesi gibi tekniklerle farklılaşan iş sözleşmeleridir.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda tipik istihdam biçiminden söz edildiğinde işin belirsiz ve tam süreli iş sözleşmesine dayalı olarak ve işverene ait işyerinde yapılması akla gelir. Bunun dışındaki çalışma biçimleri de atipik (esnek) çalışma biçimleri olarak adlandırılır.
Tarafların her ikisini borç altına sokan sözleşmelere iki taraflı (synallagmatik sözleşmeler) sözleşme denir.
Türk Borçlar Kanunu'nda iki tür şekil öngörülmektedir. “adi yazılı şekil ” veya “yazılı şekil ” ve “resmi şekil ”.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Sözleşmenin Unsurları Bir sözleşmenin esaslı unsurları, o sözleşmenin mevcut olabilmesi için mutlak surette bulunması gerek olan unsurlardır. Sözleşmede bu unsurlar; “satılan şey”, “semen” ve “tarafların satılan şey ile semenin mübadele edilmesi (değiştirilmesi) hususundaki anlaşmaları”dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri