Aboneler (Su ve atıksu ve katı atık hizmetlerinden faydalanan ve/veya faydalanacak gerçek veya tüzel kişi) ilgili kurumlarca bu yönetmelikteki esaslara uygun olarak belirlenen tarifelere göre faturalanan atıksu ve evsel katı atık ücretlerini ödemekle yükümlüdürler.
Kanalizasyon sisteminin bulunmadığı yerde atık su bedelinden bahsedilemeyeceğine dikkat çekilen kararda, "Tarifeler yönetmeliğindeki düzenleme uyarınca, kanalizasyon hizmeti verilmiş gibi atık su bedeli tahakkuk ettirilmesi hukuki dayanaktan yoksundur.
ASKİ Tarifeler Yönetmeliği 34. Maddeye göre her su abonesi tükettiği kadar suyu kirleteceğinden bunların uzaklaştırılması için atık su bedeli ödemekle yükümlüdür. Bu bedel tüketilen suyun %50 sinden aşağı olamaz. Atık su bedeli 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa istinaden 1987 yılından beri alınmaktadır.
ÇTV ile birlikte, su ve kanalizasyon idaresi bulunan tüm büyükşehir belediyelerinin tahsil ettiği atık su bedellerinin yanı sıra bu uygulamalara ek olarak Çevre Kanunu (ÇK) kapsamında katı atık bertaraf ücreti ve atık su bedellerinin yine tüm belediyelerce tahsil edilmesi sağlanmıştır.
Bu nedenle atıksu bedeli 6360 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesi ve 7254 sayılı kanunun 10. Maddesi ile 5216 Sayılı Kanuna eklenen 3. Maddesinde belirtilen indirimler uygulamaksızın tüketilen su miktarının %50'si oranında hesaplanarak abonelere atıksu bedeli olarak yansıtılır.
İlgili 39 soru bulundu
26.05.1981 tarih 2464 sayılı Belediye Kanununun mükerrer 44. maddesi uyarınca alınmakta olan atık su bedeli, 02.01.2004 tarih 25334 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5035 sayılı Kanunun 41. maddesi ile 01.01.2004 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmıştır.
“Tarifeler Yönetmeliği”nin 34.maddesinde, her su abonesinin tükettiği kadar suyu kirleteceğinden bunların uzaklaştırılması için ödemekle yükümlü olduğu bedele atıksu bedeli denir.
Aboneler (Su ve atıksu ve katı atık hizmetlerinden faydalanan ve/veya faydalanacak gerçek veya tüzel kişi) ilgili kurumlarca bu yönetmelikteki esaslara uygun olarak belirlenen tarifelere göre faturalanan atıksu ve evsel katı atık ücretlerini ödemekle yükümlüdürler.
İSKİ 511,00 TL lik faturama 173,88 TL Atık su bedeli yansıtılmıştır. İSKİ'nin internet sayfasında açıkça belirtildiği üzere Atık su bedeli İSKİ'nin su hizmetini kullanmayan yalnızca kanalizasyon hizmetinden faydalanan abonelerden tahsil edilmektedir. KSUB bedelinin hiçbir hukuki dayanağı yoktur.
Su borcunu süresi içinde ödemeyen abonelerin suyu kesilir, borcu ödedikten sonra kapama ve açma ücreti alınarak açılır. Süresi içinde yatırılmayan su bedeli gecikme zammı uygulanarak alınır.
c) Atıksu abonesi: İdarenin sadece kanalizasyon hizmetinden yararlanan veya yararlanacak olan abonedir. Bu tip abonelere atıksu tarifesi ile hizmet, teminat ve yaptırım bedelleri uygulanır.
Kişi sayısı x kişi başına günlük su miktarı şeklinde hesaplanır. Kişi başına günlük su miktarı 0,15 veya 0,2 m³ olarak alınır. Dolayısı ile 790 x 0,2 = 158 m³/Gün maksimumdan hesaplayabilirsiniz.
Kanunun öngördüğü, atık suların uzaklaştırılması ve nihai bertafı hizmetine karşılık alınan bedeldir.
Belediyenin katı atık toplama ve kanalizasyon hizmetlerinden faydalanan iş yerlerinden her yıl 2 taksit hâlinde (Mayıs ve Kasım) Çevre Temizlik Vergisi alınmaktadır.
Bu fıkra uyarınca tahsil edilen ücretler, katı atıkla ilgili hizmetler dışında kullanılamaz.” Yukarıda yer verilen Kanun hükmü, tüm belediyeler için katı atık toplama maliyetleri için ücret alma zorunluluğu getirmektedir.
10.05.2023 Tarihli Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararına istinaden; 6 Şubat 2023 tarihinden, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tüketilen su bedeli ton başına ÇTV (Çevre Temizlik Vergisi) hariç, 1 kuruş olarak belirlenmiştir.
1 tonun 1,0416 metreküp ettiği, 1 metreküpün de 0,96 ton ettiği bilinmektedir. Donma derecesine gelen bir suyun 1metreküpü ise 999,972 litre olduğu hesaplanmış bulunmaktadır. Ancak ortalama hesaplarda bu oran 1000 litre olarak kabul edilmektedir.
Çevre ve Temizlik Vergisi olan ve halk arasında çöp vergisi olarak bilinen bu verginin mükellefleri konut ve işyeri kullanıcıları oluyor. Gayrimenkulde kiracı olması halinde vergi mükellefi de kiracı oluyor. Buna karşın, boş durumda olan ve kullanılmayan iş yeri ile evler için çöp vergisi ödemesi yapılmıyor.
Katı atık bertaraf ücreti, atıkların toplanması, taşınması, işlenmesi veya bertaraf edilmesi gibi hizmetlerin maliyetlerini karşılamak amacıyla ödenen bir ücrettir.
1-Çevre Temizlik vergisi Belediye Gelirleri Kanunun mük.44'üncü maddesi uyarınca su tüketim miktarı üzerinden hesaplanır. Bu vergi GVK md.40/6'ya göre gider yazılabilir, ancak dönemsellik ilkesi ve ticari kazancın yıllık olması nedeniyle ilgili oldukları dönemde gider yazılması gereklidir.
İki dönem su fatura bedelini belirtilen tarihlerde ödemeyen abonelerin suyu kesilir ayrıca açma kesme ücreti tahsil edilir.
Su aboneliği (İSKİ) teminat bedeli 2022 yılı için de 166,80 TL olarak belirlendi. Su Abone Depozitosu Ne Kadar? Su aboneliği alan kişilerden aynı zamanda depozito da talep edilebiliyor. Bazı belediyeler, depozito talep ederken, bazıları ise bu yönde herhangi bir ücret talep etmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri