1.)Atık suları veya fabrika atıklarını çevreye bırakmamalıyız. 2.)Kestiğimiz ağaçların yerine yeni ağaçlar dikmeliyiz. 3.)Geri dönüşüme uğrayan ürünler kullanmalıyız. 4.)Kullandığımız kağıt, cam, plastik, piller geri dönüştürmeliyiz.
Çevre koruma: Çevre kirliliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğini artırmak, deniz kirliliği için önemli bir adım olur. Bunların yanında programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların veya düzenlemelerin yapılması denizlerin kirliliğini giderir ve önler.
İlgili 24 soru bulundu
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğinin arttırılması ile birlikte programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların ya da düzenlemelerin yapılması denizlerin temizlenmesi için izlenebilecek en temel yollardır.
Çöplerimizi kesinlikle doğaya atmamalı, kağıt,cam,plastik gibi atıkların geri dönüşümünü sağlamalıyız. Ev ve fabrika bacalarından çıkan gazlar hava kirliliğine yol açtığı için filtre kullanmalıyız. Yeşil alanları arttırarak orman tahribatını önlemeliyiz. Ozon tabakasına zararı olan herhangi bir üründen kaçınmalıyız.
Başal'ın (2003)' de bildirdiğine göre; Çevre eğitiminin temel amacı; bireyin doğal ortamı algılamasını sağlamak, çevreye ilişkin değer ve davranışlarını olumlu yönde etkileyerek doğal çevreyi koruma ve kullanma ile ilgili duyarlılığı geliştirmektir( Tahiroğlu, Yıldırım ve Çetin 2010).
Çevrenin canlı ve cansız öğelerini olumsuz yönde etkileyen, üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına “çevre kirliliği” adı verilmektedir. Çevrenin doğal olmayan bir şekilde insan eliyle bozulmasıdır.
Boş pilleri çevreye değil pil kutularına atmalıyız. Evlerimizin önünü süpürmeli, sigara izmaritlerini yere atmamalıyız. Araçlarımızda çevre dostu motorlar kullanmalı, kömürü yakıt olarak kullanmamalıyız. Temiz bir çevrede yaşamak her birimizin hakkıdır.
Geri dönüşüm atık bir maddeyi doğaya bırakmadan tekrar işlenerek aynı maddenin oluşturulma işlemine denilmektedir. Geri dönüşüm ile birlikte yeni bir hammaddeye kullanım ihtiyacı azalır. Böylelikle hem zararlı atıkların doğaya zarar vermesi önlenir hem de daha fazla ham madde ihtiyacı doğmaz.
Kullandığımız plastiği ilgili geri dönüşüm kutusuna atabiliriz. Alışveriş için naylon poşetler yerine alışveriş çantalarını kullanabiliriz. Tek kullanımlık plastik şişeler yerine yeniden kullanılabilir şişeleri tercih edebiliriz. Plastik yerine cam ürünleri kullanabiliriz.
Düzensiz şehirleşme, ormanların zarar görmesi, erozyon, doğal bitki örtüsünün tahribi, kirlilik oluşturan kara ve deniz araçları, çevreye zarar veren kimyasallar, zirai mücadele ilaçları, artan çevre kirliliğinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Günümüzde en büyük küresel sorunlardan biri çevre kirliliğidir. Bunun en büyük nedenlerinden biri nüfus artışı ve sera gazlarının kullanımıdır. Bununla birlikte çarpık kentleşme sonucu ormanlık alanların azalması ve bitki örtüsünün tahrip edilmesi de en önemli etkenler arasında yer alıyor.
Atık maddeleri aktiviteleri sonucu doğrudan veya dolaylı olarak çevre kirliliğine neden olan kuruluşa kirleten adı verilir. Doğal hayatın dengesini bozan her türlü madde “kirletici” ve her türlü müdahale “kirlenme”dir. Çevre kirliliği, ekosistemlerde doğal dengeyi bozan ve insanlardan kaynaklanan ekolojik zararlardır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'na göre Türkiye'nin en önemli çevre sorunu su kirliliği. Dünya üzerinde yaşayan 2,1 milyar kişinin, yani her 10 bireyden 3'ünün evinde güvenli içme ve kullanma suyuna erişimi yok.
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Toprak kirliliğine karşı alınacak tedbirler
Toprağın gübrelenmesinde bilinçli hareket edilmesi, Çöplerin toprağı kirletemeyeceği bir yerde ve şekilde toplanması, Deterjanlı ve diğer atık suların belirli yerlere dökülmesi, Toprağı kirletenlerin ve kirlenmesine sebep olanların uyarılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri