Sait Faik Abasıyanık Müzesi, İstanbul'da, Burgaz Adası'nda yazar Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamış olduğu köşkte 1959'dan bu yana hizmet veren müze-ev. Otopark? Sait Faik Abasıyanık Müzesi'nde ziyaretçilere ünlü hikâyecinin yaşamına tanıklık etmiş eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar sergilenir.
Büyükada'da sanat, edebiyat, medya ve akademi dünyasından birçok ünlü ismin de evi bulunuyor. Oral-İpek Çalışlar, Elif Şafak, Altan Öymen, Behiç Ak, Buket Uzuner, Ataol Behramoğlu gibi isimler uzun süredir adada oturan arasında.
Ünlü Türk roman yazarı Büyükada'daki evi. Evde, ünlü Türk romancısı Reşat Nuri Güntekin ailesiyle birlikte yaşamıştır.. Bir müzesi yok ama 3 katlı evin Pembe pervazlı dış cephesi bulunmaktadır.
2000 yılında Heybeliadalı yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın yaşadığı ev binbir emekle müze haline getirilmişti. Adalar'a yeni atanan Kaymakam Mustafa Farsakoğlu ve eşi Hatice'nin özel gayretlerinin müzenin ortaya çıkarılmasındaki rollerini de vurgulamak gerekir.
Burgazada Rum ağırlıklı, ama gelir düzeyi yüksek Museviler ve orta sınıf Ermeniler burada yaşıyor. Yaz-kış oturanlar ise genellikle daha sonra buraya gelen entelektüel Türk kesimidir, profesörler, sanatçılar... Bunun dışında bu adada yaşayan Türkler ise Alevi ağırlıklı.
İlgili 23 soru bulundu
1950'lerde Danon ailesinin mülkiyetine geçen adada, mevzuat gereği inşaat izni verilmediği için yalnızca ailenin ikamet edeceği iki küçük ev bulunuyor. Küçük bir iskelesi bulunan adanın Akkök Holding'e bağlı Akturizm A.Ş.'ye satılmasının ardından Burgaz'a bakan koy, beton mendirek inşa edilerek kapatılmış.
Burgazada, balık çeşitleri, deniz mahsülü ürünleri ve meze çeşitleri ile ön plana çıkmaktadır. En meşhur Burgazada yemekleri arasında; çilekli milföy pasta, balık çeşitleri, deniz börülcesi, tereyağlı karides, dondurma çeşitleri, Girit ezmesi, patlıcan ezme ve kalamar ızgara bulunmaktadır.
Şimdi şöyle; Hüseyin Rahmi Gürpınar 1911'de yayımlanan “Şıpsevdi” romanından kazandığı parayla Heybeliada'nın en tepesinde bir arsayı alıyor, buraya üç katlı ahşap bir ev yaptırmaya başlıyor. Ölümüne kadar, 30 sene bu evi kullanıyor. Ölümünden sonra, 1944'ten sonra ev mirasçılarına kalıyor.
Büyükada'daki belediyeye ait tuvaletlerin tadilatında ise kulağımıza gelen duyumlar hiç hoş değil. Tuvaletler Liman Çıkmazı sokak yani Şehir Hatları Vapur İskelesinden saat kulesine doğru çıkarken sağ taraftaki ara sokakta bulunuyor.
Reşat Nuri Güntekin'in Evi - Büyükada - Reşat Nuri Güntekin'in Evi Yorumları - Tripadvisor.
1984'e kadar İstanbul Belediyesi'ne bağlı bir şube müdürlüğü iken 1984'ten bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bağımsız bir belediyedir. Günümüzün Adalar İlçesi, Büyükada'da Maden ve Nizam, ayrıca Kınalıada, Burgazada, Heybeliada olmak üzere beş mahalleden oluşmaktadır.
Adada Türkler ve Rumlar dostça yaşamışlardır. 1875'te düzenlenen seferlerle adaya yerleşenlerin sayısı daha da artmıştır. Büyükada'nın tarihçesi bölgeye yerleşen zengin Türklerle birlikte değişmiştir. Köşkler, konaklar ve oteller yaptırılmıştır.
Ege Denizi Türk Karasularında Bulunan Adalar
Ege Denizi'nde Türkiye'ye ait olan ada, adacık ve kayalıklara ilişkin olarak ahdi düzenleme büyük ölçüde Lozan Barış Antlaşması ile gerçekleştirilmiştir. Lozan Barış Antlaşması'nın 6. madde hükmüne göre "...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tesiste de hafta içi 200 TL, hafta sonu ise 300 TL fiyat belirlendiği görüldü. Tesisle ilgili hazırlanan bilgi metninde, "3 Haziran'da sezon açılışı yapılan Büyükada halk plajı giriş ücretleri bu sene için hafta içi 200 TL, hafta sonu 300 TL olarak belirlendi.
Büyükada'nın dünyaca ünlü doğal güzellikleri arasında; Adakule, Büyükada sahili, Büyükada sokakları, Dilburnu Piknik Alanı, Büyükada Tabiat Parkı ve Yücetepe bulunmaktadır.
0-6 yaş çocuklar için ücretsiz olan plaj, 7 yaşından sonra ise çocuklar için aynı ücret dahilinde hizmet vermektedir. Diğer plajlara göre fiyat açısından daha uygun bir bütçe sağlayan Büyükada Eskibağ Plajı, bölgenin en eski plajları içerisinde yer almaktadır.
Büyükada Naki Bey Plajı
Büyükada'da denize girilecek yerlerden bir diğeri de 30 yılı aşkın süredir İstanbullulara hizmet veren Naki Bey Plajı'dır. Girişin ücretli olduğu plaja, Büyükada İskelesi'nden 15 dakikalık bir yürüyüşle ulaşım sağlanabilir.
Büyükada plajları ailecek ve arkadaşlarınızla vakit geçirebileceğiniz, denize rahatça girebileceğiniz, imkanları ile konfor sunan plajlardır. Bazıları ücretsiz olan Büyükada plajlarının bazıları da cüzi ücretler talep etmektedir.
Hukukçu, yazar Hrand Asadur ile tanınmış bir yazar ve şair olan eşi Zabel Asadur (doğumu Hancıyan) uzun yıllar Kınalıada'da Derunyan Evi olarak bilinen dört katlı ahşap evde yaşamışlardır.
Burgazada'daki en önemli turistik noktalar olan Aya Yani Kilisesi, Madam Marta Koyu, Sait Faik Müzesi, Aya Yorgi Manastırı, Burgazada Camii, Bayrak Tepe ve Hristos Manastırı, Kalpazankaya, adanın en önemli lokantası sayılan Barba Yani'yi merak edenler için anlattık.
En meşhur Heybeliada yemekleri arasında; Girit ezmesi, sakızlı dondurma, ada ponçiği, iskorpit çorbası, karidesli börek, karides güveç, beğendili ahtapot ve ızgara enginar bulunmaktadır. Heybeliada, balık çeşitliliği anlamında da oldukça zengindir.
Burgazada iskelesine 1.5 kilometre uzaklıkta ve çarşıya en yakın olan plaja girişler ücretsiz bir şekilde yapılıyor. Plajın denizi taşlık ve bir kumsalı bulunmuyor. Ancak plajın denizi o kadar berrak ve temiz ki ada halkı ve gelen turistler tarafından yine de çok seviliyor.
Tüm bu bilgiler ışığında Sedef Adası ile ilgili merak edilen bir soru olan Sedef Adası kimin sorusunu şu şekilde yanıtlayalım: Sedef Adası, Mehmet Birgen ve kardeşi Esra Birgen'e büyük dedeleri Fethi Ahmet Paşa tarafından kalmıştır. Yani ada, günümüzde Birgen kardeşlerin mülküdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri