1864: ilk başarılı atmosferik motor.
James Watt kendi buhar motorunu, atmosferik buhar motorunun mucidi Thomas Newcomen'in tasarımını geliştirerek ve verimliliğini artırarak geliştirdi. Buhar makinesinden önce madenlerde açığa çıkan su atlar tarafından hareket ettirilen bir makara sistemindeki kovalar aracılığıyla çıkarılıyordu.
1867 - Alman mühendis Nicholaus August Otto ve Eugen Langen ( 1833-1895 ), Rochas'ın bulduğu prensipleri pratiğe çevirerek dört zamanlı çevrime sahip motoru yapmışlardır.
1860 – Gaz motoru
Belçikalı mühendis Etienne Lenoir, ilk kez başarılı içten yanmalı motoru – gaz motoru – icat etti. Gaz motoru, gaz ve havayı bir silindir içinde yakarak güç üretir.
İçten yanmalı bir motor türü olan atmosferik motor, sadece otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışır. Atmosferik motorlar, silindirde bulunan hava ve yakıtı, piston aracılığıyla alır ve kullanırlar. Yani motorun gücü, piston ile alınan hava basıncına bağlıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Turbo Motor ile Arasındaki Farklar Nelerdir? Motor türleri çalışma prensiplerine göre değişiklik gösterir. İçten yanmalı motor türlerinden biri atmosferik motordur.
Rudolf Christian Karl Diesel (18 Mart 1858, Paris - 29 Eylül 1913, Manş Denizi), dizel motorun mucidi Alman makine mühendisi.
Fakat genel olarak kullanılması verimli madenlerden su tahliyesi için kullanıldığı 1550 yılına kadar gerçekleşmedi. 1712 senesinde Thomas Newcomen, pistonu ilk defa buhar makinesinde kullandı. Pistonlu motorlar Nikolaus Otto tarafından 1886 yılında icat edilmiştir.
Nikolaus August Otto (14 Haziran 1832 – 28 Ocak 1891), içten yanmalı motoru bulan Alman makine mühendisidir.
İçten yanmalı motorların öncülü sayılan, içinde bir piston bulunan metalik silindirden oluşan bir düzenek 1673'te Paris'te fizikçi Christiaan Huygens ve asistanı Denis Papin tarafından geliştirilmiştir.
-Bu çalışmalar sonunda, 1860 yılında Paris'te LENOIR gaz yakıt ile çalışan, bir motor geliştirmiştir. İçten yanmalı olan bu motor, yapısal yönden, buhar makinesine benziyordu. -Çalışma ilkesi 1862 yılında OTTO tarafından bulunan dört zamanlı motor, 1876 yılında imal edilerek işletildi.
1892'de Alman mühendis Rudolf Diesel tarafından bulunmuş ve daha sonra 23 Şubat 1893'te patenti alınmış bu süreç diesel çevrimi olarak bilinir. Motorun mucidi, geniş kömür yataklarına sahip olan Almanya'nın petrole bağımlılığını azaltmak için kömürle çalışan bir motor yapmayı hedeflemiştir.
Atmosferik motorlar yakıt yakmak için gerekli olan hava basıncını direkt olarak dışarıdan alıyor. Atmosfer basıncıyla çalışan bu tip motorlarda turboların aksine basıncı artıran ekstra bir sistem bulunmuyor. Bu durum motorda atmosfer basıncının üzerine çıkılamayacağı anlamına geliyor.
Atmosferik bir motora turbo takılabilir, bu mümkün ama maddi anlamda birçok külfeti de beraberinde getirmektedir. Aracın piston aksamıyla yakıt sistemi ve ateşleme sistemine kadar birçok ayarının yeniden yapılması gerekmektedir.
Aracınızın LPG'li olması yazılım uygulamamız için engel değildir. Dizel, benzinli, LPG'li tüm araçlara uygulama yapabiliyoruz. Aynı zamanda aracınızın atmosferik yada turbolu olması fark etmeksizin yazılım uygulamamızdan faydalanabilir, aracınızın gerçek gücüyle tanışabilirsiniz.
Benzinli otomobillerin icadına zemin hazırlayan olay, 1850'li yılların ortasında içten yanmalı motorların geliştirilmesi oldu. Benzinle çalışan motora sahip ilk otomobil ise 1885 yılında Alman mühendis Karl Benz tarafından icat edildi.
Piston malzemesi olarak alüminyum alaşımları kullanılmakta olup, alaşım elementi olarak silisyum, demir, bakır, mangan, manganez, nikel, çinko, titanyum, krom ve kurşun gibi elementler ilave edilmektedir.
Cummins Inc., Amerikalı dizel motor, filtrasyon ve elektrik jeneratörü üreten bir şirkettir. Şirketin merkezi Columbus'ta yer almakta olup New York Borsası'nda işlem görmektedir.
Dizel araçların silindirlerinde meydana gelen ateşlemeler, benzinli motorlara göre çok daha şiddetlidir ve bu nedenle motorun daha ağır ve sağlam olması gerekir.
Turbo motorlar genellikle küçük yapılı olduğu için yüksek yakıt verimliliği sağlar. Turbo motorlar daha az yakıt tükettiği için doğal olarak daha az karbon salınımı yapar. Yüksek süratlerde genellikle atmosferik araçlara göre daha yüksek performans yakalar.
İkinci motor seçeneği 1.6 litrelik i-Vtec 125 beygir gücü ve 152 NM torka sahip benzinli motordur. Üçüncü motor ise 140 hp güce ve 174 Nm torka sahip 1.8 litrelik i-Vtec atmosferik benzinli motordur. Bu motorlar, Türkiye'de 5 ileri manuel ve 5 ileri otomatik şanzımanla sunulmuştur.
LPG sistemlerinde asıl hedef tasarruf olduğu için ülkemizde daha çok benzinli araçlara LPG uygulandığı görülür. Turbo ya da atmosferik benzinli motorlara sahip araçlara kolayca LPG sistemi uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri