Kanda çinko değeri adı nedir? Evde çinko testi yaptıktan sonra çıkan rapora bakarak çinko referanslarına göre eksik olup olmadığı tespit edilir. Kanda çinko değeri adı normal Çinko olarak yazılabileceği gibi Zn şeklinde de kullanılabilir.
İşlemin yapıldığı laboratuvara göre değişkenlik gösterse de kanda çinko düzeyine ilişkin ortalama referans değerleri 1 aydan küçük bebekler için 50-125 mg/dL, 1 aydan 15 yaşa kadar 60-135 mg/dL, 15 yaştan sonra ve yetişkinlik döneminde ise 70-150 mg/dL olarak belirtilebilir.
Test laboratuvarda doktor ve yardımcı ekibi tarafından yapılır. Bu bakımdan çinko testi hafta içi 5 gün boyunca yapılabilir. Bu test doğrudan kan testi olarak uygulanır. Vücudun herhangi bir kısmından alınan minimum kan örneği üzerinden çinko miktarı kolayca tespit edilir.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Yapılan kan ve idrar testlerinde daha zor anlaşılabilen çinko eksikliği daha çok alınan takviyeler sonrasında değerlerin yükselmesiyle teşhis edilebilir. Bunun sebebi çinko hücrelerde küçük miktarlarda bulunur.
Çinko, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan ve vücut için gerekli olan temel bir mineraldir. Hücresel metabolizmada görev alan çinko, çeşitli enzimlerin katalitik aktivitesi için gereklidir. Aynı zamanda, bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, protein ve DNA sentezi ve hücre bölünmesinde görev alır.
ÇİNKO SİMGESİ NEDİR? Çinkonun sembolü "Zn" olarak karşımıza çıkmaktadır ve Latince'deki zinkum sözcüğünden ismini alır.
Tahlil.com Cevabı : Çinko diye de yazılabilir direkt olarak veya Zn de kullanılabilir.
Çinko testi aşırı hassas bir test olduğundan numunelerin, ya heparinli tüplere (yeşil tüp) alınması veya metal ihtiva etmeyen özel tüplere alınması (siyah tüp) gerekmektedir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
FERR: Ferritin. Demir eksikliği anemisi, kronik hastalık anemisi, talasemi, hemakromatozis ve demir yükleme tedavisinin takibinde kullanılır. B12: Vitamin B12.
Vücutta yer alan demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder.
MCV, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyunu ölçmeye yarayan kan sayımı parametlerinden biri olara tanımlanır ve olması gereken bir değer aralığına sahiptir. Bu değer aralığı yetişkin insanlar için 80-100 fl aralığında kabul edilirken bebekler için 96-108 fl olması kabul görür.
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
Çinko eksikliği, vücudun enfeksiyonlar ile savaşmak ve hücre üretmek için kullandığı çinko mineraline yeterince sahip olmamasıdır. Çinko, hamilelik, çocukluk ve ergenlik döneminde bağışıklık sistemi, yaraların iyileşimesi ile büyüme ve gelişme için oldukça önemlidir.
Çinko (Latince: Zinkum, İngilizce: Zinc, Almanca: Zink), eski kaynaklarda Tutya (Osmanlıca: توتيا), mavimsi açık gri renkte, kırılgan bir metal. Elementlerin periyodik tablosunda geçiş elementleri grubunda yer alır.
Çinko, periyodik tablonun 4. periyodunun 12. grubunda yer alan bir elementtir. Çinkonun atom numarası 30'dir. Çinko, Zn sembolü ile gösterilir ve metaldir. Çinkonun element olarak kayda geçmesi 1746'da gerçekleşse de milattan önce Yunanlar ve Romalılar tarafından biliniyordu.
Süt ve süt ürünleri aynı zamanda iyi birer kalsiyum, A vitamini, D vitamini, çinko, potasyum ve kolin kaynağıdır. Sardalya, somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi balıklar, B12 vitamini kaynaklarından biridir.
Çinko, vücutta önemli fonksiyonların yerine getirilmesi için gerekli olan bir maddedir. Vücut, çinkoyu üretip depolamaz ve bu sebeple besin yoluyla veya takviyelerle alınması gerekir. Çinkonun vücuttaki işlevlerinden bazıları aşağıdaki gibi sıralanmıştır: Hücre büyümesi ve hücre yenilenmesi.
Çinkonun vücutta emilimi açısından en iyi formu çinko pikolinattır. Çinko eksikliklerini tedavi etmek ve gebeler için yaygın kullanılan bir formdur. Çinko oksit ve çinko sülfür vücut tarafından emilimin en az olduğu formlardır. Bu formların alımından kaçınılmalıdır.
Çinko mineralinin farklı çeşitleri vardır. Bunlar arasında çinko glukonat, çinko sitrat, çinko asetat, çinko pikolinat, çinko sülfat yer alır.
Yapılan araştırmalar aç karnına B12 vitamininin B1 vitamini ve bakır ile birlikte alındığında, C vitamininin B12, E, A vitaminleri ve çinko ile birlikte alındığında daha fazla yarar sağladığını göstermektedir.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Belirli vitaminler ve mineraller testosteron seviyesini artırmada faydalı olabilir. Bir çalışmada, çinko ve B vitamini takviyelerinin sperm kalitesini %74 arttırdığı görülmüştür. Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır.
Cilt, Saç ve Tırnakların Güçlenmesine Yardımcı Olabilir. Çinkonun cilde faydaları da ön plandadır. Çinkonun özellikle cilt onarıcı bir etkiye sahip olduğu ve cildin yenilenmesine destek sağladığı bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri