Karbon, periyodik tablonun 2. periyodunun 14. grubunda yer alan bir elementtir. Karbonun atom numarası 6'dır. Karbon, C sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Atom, bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom, temel olarak bir çekirdek ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur. Atom çekirdeği, elektrondan kütlece büyük iki temel parçacıktan; proton ve nötrondan oluşmaktadır.
Bir atomdaki proton sayısına o atomun atom numarası denir. Buna karşılık elementteki nötron sayısı değişkenlik gösterebilir. Aynı atomun sadece nötron sayıları farklıysa bu atomlar izotop olarak adlandırılırlar. Atomun proton ve nötron sayısı birlikte atomun kütle numarası nı belirler: Kütle numarası=proton+nötron.
Çekirdekteki nükleonların (hem protonları hem de nötronları) atomun kütle sayısıdır ve belirli bir elementin her izotopu farklı bir kütle numarasına sahiptir. Örneğin, karbon-12, karbon-13 ve karbon-14, sırasıyla kütle numaraları 12, 13 ve 14 olan karbon elementinin üç izotopudur.
Bohr'a göre atom üç temel parçacıktan oluşuyor: artı yüklü proton, eksi yüklü elektron ve artı ya da eksi yükü olmayan (nötr) nötron. Protonlar ve nötronlar kümelenerek atomun çekirdeğini oluşturuyorlar. Eksi yüklü elektronlar ise, güneşin etrafinda dönen gezegenler misali, çekirdeğin etrafında dönüyorlar.
İlgili 37 soru bulundu
Atomlar, çekirdeğindeki +1 yük taşıyan protonlarla, atomdaki -1 yük taşıyan elektronların sayıları birbirine eşit olduğu için elektriksel olarak nötrdür. Bunun sonucunda protonların toplam pozitif yükü, elektronların toplam negatif yükünü nötrler ve böylece atomun net yükü sıfır olur.
Nötron, sembolü n veya n⁰ olan, bir atomaltı ve nötr bir parçacıktır. Proton ile birlikte, atomun çekirdeğini meydana getirir. Bir yukarı ve iki aşağı kuark ve bunların arasındaki güçlü etkileşim sayesinde oluşur. Proton ve nötron yaklaşık olarak aynı kütleye sahiptir (1 akb) fakat nötron daha fazla kütleye sahiptir.
Bir atomda, çekirdeği saran negatif yüklü bir elektron bulutu vardır. Çekirdek ise pozitif yüklü protonlar ve yüksüz nötronlardan oluşur. Atomdaki proton sayısı elektron sayısına eşit olduğunda atom elektriksel olarak yüksüzdür. Elektron ve proton sayıları eşit değilse bu parçacık iyon olarak adlandırılır.
Proton Sayısı Nasıl Bulunur? Bir atomun proton sayısını bulmak için bahsi geçen atomun element sembolü periyodik tabloda bulunup, sembolün sol alt köşesine bakmak gereklidir. Elementin sol alt köşesindeki sayı elementin bir atomunda bulunan proton sayısına eşittir.
Nötr atom: Proton sayısı ile elektron sayısına eşit olan atomlara nötr atom denmektedir. Yani çekirdekte yer alan atomun sayısı ile atomun katmanında bulunan elektron sayısı birbirine eşit olduğu an atom nötr haldedir.
Berilyum, periyodik tablonun 2. periyodunun 2. grubunda yer alan bir elementtir. Berilyumun atom numarası 4'tür. Berilyum, Be sembolü ile gösterilir ve metaldir.
Oganesson, periyodik tablonun 7. periyodunun 18. grubunda yer alan bir elementtir. Oganessonun atom numarası 118'dir. Oganesson, Og sembolü ile gösterilir.
Karbon-12, Karbonun en yaygın olarak rastlanan iki yerdeşinden biridir. Yeryüzündeki karbonun 98,89%'unu oluşturur. Çekirdeği 6 proton, 6 nötron ve 6 elektron içerir. Karbon-12'yi diğer elementlerden ayıran özelliği, atom kütlesi ölçümlerinin kendisine oranla yapılmasıdır.
Atomun da maddenin de özü enerjidir.
Atom, bir maddenin en küçük yapı taşına denir. Bu atomlar, periyodik cetveldeki konumuna göre numaralandırılır. Atomlar ise, nötron, proton ve elektron ismi verilen taneciklerden meydana gelir. Atomların taneciklerinde bulunan proton sayılarına göre atom numaraları verilir.
dünyada bulunan 118 elementin her biri farklı bir atomdur ve tüm 118 elementin farklı izotopları bulunabilir.
Element simgesinin üstünde verilen atom numarası da, proton sayısına eşit olduğuna göre, bu iki sayının farkı elementin nötron sayısını verir. Örnek: Kalsiyumun (Ca) nötron sayısı: Bağıl atom kütlesi - Atom numarası = 40 - 20 = 20'dir.
Bir atomun en dış kabuğundaki elektron sayısı, atomun reaktifliğini yani diğer atomlarla kimyasal bağ kurabilme yatkınlığını yansıtır. En dıştaki bu kabuğa değerlik kabuğu, bu kabukta bulunan elektronlara da değerlik elektronları adı verilir.
Z sembolü ile gösterilen atom numarası, her bir kimyasal elementin çekirdeğinde bulunan proton sayısını ifade eder. Nötr durumdaki bir atomda bulunan elektron ve proton sayısı eşit olduğu için nötr durumda bir kimyasal elementin proton sayısı, elektron sayısı ve atom numarasıdır aynıdır diyebiliriz.
Ölçümler nötronun kütlesinin protonunkinden %0,14 daha fazla olduğunu gösteriyor. Eğer bu değer %0,05'ten daha az olsaydı hidrojen atomları ters-beta bozunmasıyla kolaylıkla nötronlara dönüşürdü.
Atomlar, iki bölgeden oluşurlar. İlki atomun merkezi olan ve pozitif yüklü proton adı verilen tanecikler ile nötr, yüksüz nötron adı verilen tanecikleri içeren küçük atom çekirdeğidir.
sonuç olarak. atomlar zamanla kendi kendine değişikliğe uğrar mı derseniz cevabı evettir. en kararlı atom bile değişikliğe uğrama ihtimaline sahiptir, fakat bunun gerçekleşmesi evrenin ömründen daha uzun bir zamana ihtiyaç duyacaktır.
Higgs bozonu, iki protonun çarpışması sonucunda açığa çıkar. Protonların içindeki iki gluon (tutucu / bağlayıcı kuarklar) eriyerek kaynaşır ve iki yukarı kuark üretirse, bu üst kuarklar bir Higgs bozonuyla yeniden birleştirilebilir.
İlk olarak 1838 yılında Richard Laming tarafından atomların kimyasal özelliklerini açıklamak için elektron yükünün bölünemez bir özelliğinin olması kavramı hipotezleştirilmiştir. Johnstone Stoney 1891 yılında bu yüke elektron adını vermiş, J. J. Thomson ve ekibi ise 1897 yılında onu parçacık olarak tanımlamıştır.
Elektron Nedir: Eksi (-) bir temel elektrik yüküne sahip atomaltı parçacığına elektron denir. e-veya β- sembolleri ile gösterilir. Lepton adlı atomaltı parçacık grubuna dahildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri