Yıllık yağış miktarı 450 mm (Tokat)–700 mm (Samsun) arasındadır. Türkiye'de günlük ve yıllık sıcaklık farkının en az olduğu iklim tipidir. Kışlar Akdeniz İklimi'nde olduğu gibi ılık, iç ve yükseklerde soğuk geçer. Yazlar fazla sıcak değildir.
Karadeniz İklimi:
Bu iklim tipi Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.
Karadeniz kıyılarında dur durak bilmeyen bir turun hayalini kuruyorsan, yaz aylarına başka bir plan yapma deriz. Zira yaz aylarında sıcaklık ortalaması 22 derece olan Karadeniz, sıcaklardan bunalan kişiler için adeta cennetten bir köşe.
Sıcak mevsimlerin arabayla Karadeniz turu için daha uygun olduğunu belirtmek mümkündür. Eğer Karadeniz'in yeşil alanlarına ve doğal güzelliklerine doymak istiyorsanız kış mevsiminin ardından bahar aylarında, özellikle Nisan ve Mayıs döneminde yola çıkmanızda yarar var.
Prof. Yücel, Karadeniz'in bütün aralık ayı boyunca gerçek anlamda kış koşullarına girmediğini, ocak ayı sonuna gelinse de sıcaklığın hala mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirtti: “Karadeniz'de yüzey sıcaklıkları yüksek seyrediyor.
İlgili 22 soru bulundu
Karadeniz iklimi
Yazlar serin, kışları kıyılarda ılık, yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır. Yağış yıla dağılmıştır, kurak mevsim görülmez. En soğuk ay ocak (4,2 °C), en sıcak ay temmuz (22,2 °C) ayıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,0 °C'dir.
- Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür. - Yıllık ortalama sıcaklık 13-15°C'dir. - Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6 – 7°C'dir. - Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21 – 23°C'dir.
Yaz aylarında şehir cıvıl cıvıl hareketlenir, festivallerle şenliklerle dolup taşar. Kış aylarında da Trabzon gezisi tercih edebilirsiniz ancak bazı zamanlarda sis bastırdığını ve havanın daha da soğuduğunu belirtmekte fayda var.
Kenti gezmek için en uygun zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görünür. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
Buna izafeten resmî mahiyete sahip "Güneşin Doğduğu Şehir" sloganıyla tanıtılmakta, Samsun 19 Mayıs Marşı ise Samsun'un resmî marşı mahiyeti taşımaktadır. Öte yandan "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak da anılmaktadır.
Doğu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden biri olan Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası, her mevsim olduğu gibi kış aylarında da ziyaretçilerinin akınına uğruyor. Her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Ayder, özellikle tatilcilerin gözde mekanları arasında yer alıyor.
Karadeniz, 8.350 kilometre kıyı şeridine sahip, 461.000 km² alan kaplayan (Azak Denizi dahil, Marmara Denizi hariç), en geniş yeri doğudan batıya 1.175 km, en derin noktası 2.210 m olan, Marmara Denizi vasıtasıyla Ege Denizi'ne bağlanan, batıdan doğuya böbrek formunda bir denizdir.
ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır.
Bunlar sırasıyla Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklimdir. Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez.
Karadeniz ikliminin özelliği, yazları serin kışları ılıman ve her mevsim yağışlı olmasıdır.
Trabzon plajları arasında, Doğu Karadeniz sahil şeridinde yer alan, Akçaabat'a bağlı Daracık Plajı'da yaz sezonunun çokça tercih edilen mekanları arasında yer alıyor. Trabzon'da suyu temiz, denize girilebilir onayıyla hizmet veren Daracık Plajı'nda günlük gereksinimlerinizi karşılayabileceğiniz imkanlar bulunmakta.
Trabzon'da ortalama sıcaklığın en yüksek olduğu aylar, Temmuz ve Ağustos, en düşük olduğu aylar ise Ocak ve Şubat aylarıdır. Yıl içinde ölçülen ortalama sıcaklık 14.6 C°, en yüksek sıcaklık 38.2 C°, en düşük sıcaklık ise– 7.4 C° dir.
Karadeniz turuna kış mevsiminde gitmek, bölgenin farklı bir yüzünü keşfetmek için fırsat sunar. Aralık, Ocak ve Şubat ayları, Karadeniz'in kış mevsimidir ve bu dönemde bölgeye kar yağabilir. Karadeniz'in yaylaları beyaza bürünür ve muhteşem manzaralar oluşur.
Sonuç olarak, Trabzon; doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirası, sıcak insan ilişkileri, ekonomik ve eğitim olanakları, gelişmiş sağlık hizmetleri, ulaşım kolaylıkları, uygun yaşam maliyeti ve güvenliği ile yaşanacak yerler arasında öne çıkar.
Türkiye'de günlük ve yıllık sıcaklık farkının en az olduğu iklim tipidir. Kışlar Akdeniz İklimi'nde olduğu gibi ılık, iç ve yükseklerde soğuk geçer. Yazlar fazla sıcak değildir. Doğal bitki örtüsü kıyılarda geniş yapraklı nemcil ormanlar, yükseklerde sıcaklık düşüklüğüne bağlı, karışık ve iğne yapraklı ormanlardır.
İlin büyük bölümünü kaplayan Karadeniz'e bakan kısmı, ilik ve yağışlı iklim özellikleri gösterirken, Eğribel geçidinin güneyinde, ilin Kelkit havzasına bakan bölümü karasal iklim özellikleri göstermektedir.
İklimi ve bitki örtüsü
Bu iklimin oluşmasının sebebi; Karadeniz'den gelen nemli hava kütlelerinin kıyıya paralel uzanan Kuzey Anadolu dağ yamaçlarına bol yağış bırakmasıdır. Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri