Atomlar, daha küçük taneciklerden oluştuğu için parçalanabilirler. Protonlar ve elektronlar yüklü parçacıklardır.
Atom bölünebilir baska bir değişle patçalanabilir. Bu bölünme işlemine fizikte Fisyon denir. Fisyon adı verilen tepkime, evrendeki en kuvvetli güç olan "Güçlü Nükleer Kuvvet" ile birarada tutulan atom çekirdeğinin parçalanmasıdır.
Nükleer fisyon için, atom çekirdeği nötron bombardımanına tutulur. Nötronlar atom çekirdeği tarafından tutulur ve sayısına ulaşınca, çekirdek kararsız hale gelir ve durumunu koruyamayarak bölünür ve kararlı iki farklı atom meydana getirir. Bunun sonucunda da büyük bir enerji açığa çıkar.
Kütle-yük oranlarını hesapladı ve bilinen en küçük atom olan hidrojeninkinden 1800 kat daha küçük olduğunu gördü. Bu küçük tanecikler, daha önce bilinen hiçbir parçacığa benzemiyordu. Thomson daha sonra atomların bölünebilir olduğunu ve bu küçük taneciklerin de yapı taşı olduğunu öne sürdü.
Bir atom çekirdeğinin parçalanarak 2 farklı elementin oluştuğu duruma fisyon(Atomun Parçalanması) adı verilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bazı yerlerde atomu Rutherford ve ekibinin, bazı yerlerde ise Otto Hahn ve arkadaşlarının atomu ilk defa parçaladığı yazıyor hangisi doğrudur? Otto Hahn gerçek manada atomun parçalanabileceğini (fizyonu) deneysel olarak göstermiştir. Yani atomu ilk parçalayan kişidir.
Cabir bin Hayyan, atom bombasının üretilmesinden 1000 yıl önce atomun parçalanabileceğini ve sonucunda büyük bir güç meydana geleceğini ilk söyleyen bilim adamıdır. Bu konuda Hayyan'ın sözleri şunlardır: “Maddenin en küçük parçası olan “cüz-ü la yetecezza” (atom)'da yoğun bir enerji vardır.
Atom parçalanamaz. Atom içi dolu küre şeklindedir. Bütün maddeler farklı tür atomlardan oluşmuştur. Maddelerin birbirlerinden farklı olmasının nedeni maddeyi oluşturan atomların farklı özellikte olmasıdır.
Modern atom teorisinin ortaya çıkışı
1803 yılında John Dalton, kimyasal reaksiyonlarda maddenin tam sayılarla belirlenen oranlarda tepkimeye girdiğini gösterdi ve dolayısıyla, maddelerin atom denen sayılabilir ama bölünemez parçalardan oluştuğunu ifade etti.
1938 yılında, Alman fizikçi Otto Hahn ve Fritz Strassman, ağır elementler üretmeye çalışırken, uranyum atomunu nötronlar ile bombaladılar. Şaşırtıcı bir şekilde ikili, başlangıçtaki uranyumu önemli ölçüde küçük olan baryum ve kripton elementlerine ayırdılar.
Bir atom çekirdeğinin parçalanması suretiyle iki farklı element oluşmasına atom parçalanması denir. Bu durum aynı zamanda fisyon olarak da bilinmektedir. Yani atom parçalanması üzerinden fisyon reaksiyonu ile beraber, proton ve elektron nötron ayrımı sağlanır. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Atom parçalanması aynı zamanda fisyon anlamına gelmektedir. Kimyasal bir Reaksiyon olması ile beraber maddenin en küçük yapı taşlarını ortaya çıkarır.
Dünya Savaşı'nda Hiroşima'ya atılan atom bombası Küçük Çocuk'un (Little Boy), 15 trilyon joule enerji ürettiği tahmin ediliyor. Bu da insanlığın sera gazı emisyonlarının 2020'ye kadarki 50 yıllık dönemde yarattığı etkinin, Hiroşima nükleer bombasının yaydığı enerjinin yaklaşık 25 milyar katı olduğu anlamına geliyor.
Bir elemente ait bütün atomların proton ve elektron sayısı aynı olmak zorundadır. Nötron sayısı farklı olsa da aynı elemente aittir, fakat farklı atomdur. Atomların içi dolu değildir. Aksine boşluklu yapıya sahiptir.
Atomların boyutlarını biliyoruz: katı veya sıvılarda atomlar birbirine değiyor.
Bir elementteki tüm atomlar aynıdır. Kimyasal bir tepkimede atomlar başka bir atoma dönüşmezler. Atomlar yaratılamaz, sıfırdan üretilemez veya yok edilemezler. Bileşikler bir elementin atomlarının bir araya gelmesi ve birleşmesiyle oluşur (Bileşikler aynı veya farklı en az 2 atomdan oluşur)
Evrenin uçsuz bucaksız büyüklüğü ve atomun aşırı derecede küçüklüğü göz önünde tutulursa doğal olarak bu çok uçuk bir sayı. Gözlemlenebilir evrende 1078 ila 1082 atom vardır. 1'in ardında 82 tane sıfır düşünün. Trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon atom eder.
Çünkü atomlar tek başlarına yüksek enerjili ve kararsız olduklarından dolayı enerjilerini düşürüp kararlı hale geçmek için bağ yapıyorlar. Eğer atom,ametal ise elektron alarak metal atomuyla iyonik bağ oluşturur.
sonuç olarak. atomlar zamanla kendi kendine değişikliğe uğrar mı derseniz cevabı evettir. en kararlı atom bile değişikliğe uğrama ihtimaline sahiptir, fakat bunun gerçekleşmesi evrenin ömründen daha uzun bir zamana ihtiyaç duyacaktır.
Canlılarda genelde karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik materyallerden oluşurlar. Tipik bir insan hücresi ortalama 100 trilyon atomdan oluşur.
Bir atomun çapı, elektron bulutu da dâhil olmak üzere yaklaşık 10^-8 cm civarındadır. Atom çekirdeğinin çapı ise 10^-13 cm kadardır. Kütle 1.67×10-27 - 4.52×10-25 kg arasında değişmektedir.
Hücrelerimiz atomlardan oluşmuştur ve atomlarımız da cansızdır.
Büyük Patlama'dan yaklaşık 380.000 yıl kadar sonra elektronlar atom çekirdekleri çevresindeki bulutlara tutundu. Bunun sonucunda ilk nötr atomlar oluştu. Büyük Patlama nükleosentezi sonucu oluşan ilk atom çekirdeği, hidrojenin daha ağır izotopu olan döteryumun çekirdeğidir. Döteryum (D veya H-2 ile gösterilir.)
Uranyumun saf metal olarak elde edilmesi bundan 52 yıl sonra (1841'de) Fransız kimyacı E. M. Peligot tarafından gerçekleştirildi.
Atom çekirdeği, elektrondan kütlece büyük iki temel parçacıktan; proton ve nötrondan oluşmaktadır. Protonun elektrik yükü 1'dir, nötron ise yüksüz bir parçacıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri