Atom bombası 5 mil çapındaki bir alanda canlı ve cansız herşeyi yokeder ve 1 mil çapındaki bir alanda öldürücü radyoaktivite bırakır.
Hiroşima ve Nagazaki askeri ve endüstriyel öneme sahipti
Bomba 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz etti ve ilk aşamada 80 bin, 1945'in sonuna doğru ise yaklaşık 200 bin insanın ölümüne neden oldu. Bunun yanı sıra saldırıyı izleyen yıllarda radyasyona bağlı hastalıklardan ölenler oldu.
Ancak bu, insanların yaşadığı bölgelerde nükleer bir füze patlatmanın güvenli olduğu anlamına gelmez. Bir önleme füzesi, bir nükleer füzeyi havada fiilen yok ederse, plütonyum veya uranyum çekirdeğinin yere düşmesine yol açabilir. Bu da yüzeye radyasyon düşmesine ve yayılmasına neden olur.
Çünkü bombanın patlama anında kül olacaklar! Çevredeki tüm binalar toz olacak, patlama etkisi en ciddi oranda burada kendini gösterecek. Sarı alan ve içerisi ise patlama etkisinin bölgesi. Bu bölgede 100m'yi aşan çukur oluşumu ile beraber bu noktada yaşama ve hatta herhangi bir kalıntıya dair hiçbir şey kalmayacak.
Hiroşima'nın yüzde 70'i, Nagazaki'nin yarısı
Uranyum katkılı atom bombası, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturarak 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz etti. Hiroşima'nın yüzde 70'ini yok eden bomba, 1945 yılı sonuna dek ise 140 bin kişinin ölümüne yol açtı.
İlgili 39 soru bulundu
Nükleer silahın fiziksel etkileri, morötesi ışık patlaması, elektromanyetik atma, sıcaklık, basınç ve iyonlaştırıcı radyasyon olarak sıralanabilir. Bombanın atıldığı merkez noktasına yakın bir yerde dışarıda olan insanların ilk fark edecekleri etki bir ışık patlamasıdır.
Şu ana kadar yapılmış en güçlü atom bombası aynı zamanda bir hidrojen bombası olan "Çar bombası" dır. 100 megatonluk bir güce sahip olan bomba nükleer tehlikelerden dolayı 50 megatona kadar düşürürülmüştür. (Ateş topunun içindeki her şey etkili bir şekilde buharlaştırılır.)
Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.
NATO şemsiyesi çerçevesinde ABD'ye ait nükleer silahların Türkiye'de İncirlik Üssü'nde konuşlandırıldığı ve Türkiye'deki nükleer silah sayısının 50 ila 90 adet B61 tipi atom bombası olduğu belirtiliyor. Yani bu nükleer silahlar, Türkiye'nin tek başına vereceği kararla kullanamayacağı türden.
Dünya'da bugüne kadar patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombadır. Sovyetler Birliği liderlerinden Nikita Kruşçev, 1961'de üretilmesini emretmiştir. Çar Bombası Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından 30 Ekim 1961 tarihinde Novaya Zemlya bölgesinde patlatıldı. Bomba yerden yaklaşık 4200 metre yükseklikte patladı.
Little Boy, dünyada saldırı amacıyla kullanılan ilk atom bombası'dır. 6 Ağustos 1945 sabahı ABD tarafından, Japon İmparatorluğu'nun Hiroşima şehrine atılmıştır. Hiroşima şehrinin 550 metre üzerinde patlatılan nükleer bomba, 18.000 ton TNT (Trinitrotoluen) patlayıcıya eşdeğer gücündeydi.
Türkiye'nin silahların varlığını kabul etmesi ve sahipliğini üstlenmesiyse, AB üyeliğinden, BM'deki rolüne kadar çok ciddi tartışmalara da yol açar. Bu yüzden Türkiye'nin ne kendi imkanları ne de başka yollardan nükleer silah sahibi olması, bulundurması mümkün değildir.
Milyarlarca insanın ölümü ve endüstriyel altyapının yok edilmesi, şüphelenilen küresel ısınma hızını düşürebilir. İnsanların sebep olduğu çevresel tehdit azalacaktır. Radyoaktif serpinti toprak ve suların kirlenmesine sebep olacaktır. Bu durum insan yaşamının kalitesini önemli oranda düşürecektir.
Yani elde edilen verilere göre sonuç olarak şehirde şu anda radyoaktiflik seviyesi normal durumdadır ve radyasyon riski bulunmamaktadır ve tehlikeli değildir.
Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08:15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" ile Hiroşima'ya ve 9 Ağustos 1945, Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" ile Nagasaki'ye gerçekleştirdiği saldırı.
En çok nükleer başlık ise iki süper güç Rusya ve ABD'de. Rusya'nın 6 bin 850, ABD'nin ise 6 bin 450 nükleer savaş başlığı var. Kuzey Kore ise 10-20 adet nükleer başlıklı silaha sahip.
ABD merkezli, bağımsız Global Firepower'ın 2022 raporuna göre dünyanın en güçlü silahlı kuvvetleri ABD'ye, en zayıfı ise İzlanda'ya ait.
Kitle İmha Silahları: Çar (Tsar) Bombası
Orijinal adıyla Tsar Bomb, tarihte insanlık tarafından patlatılan en güçlü bomba olma unvanını taşıyor.
Dünya üzerindeki 4.500 şehrin tümünü yok etmek için 13.500 nükleer savaş başlığının yeterli olacağı iddia ediliyor. Bu esnada insan ırkının kabaca yarısı, yani yaklaşık 3 milyar insan anında yok olacak ve geriye hala 1500 silah kalacaktı.
Bu 7.7 büyüklüğündeki bir depremin açığa çıkardığı enerji basitçe anlatmak istersek 500 tane atom bombasının oluşturduğu etkiye enerjiye sahip. Bu kadar basit ve net. Bunu bu şekilde değerlendirmenin faydası var. Ayrıca 2 binin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi ve halen de gelmeye devam ediyor.
Tarihsel bağlamda değerlendirecek olursak, dünyadaki nükleer silah sayısı Soğuk Savaş'tan bu yana önemli ölçüde azalmıştır: 1986'da yaklaşık 70.300'lük bir zirveyi gördükten sonra, 2022'nin başları itibariyle tahmini olarak 12.700 dolaylarına düşmüştür.
Öncelikle belirtelim ki bunlar kitle imha silahları. Ve bugünkü nükleer silahlar Hiroşima'ya atılan atom bombasından 3.333 kat daha güçlü.
77 yıl önce bugün Amerikan ordusu Hiroşima'yı bombaladı
Bin 400 kilo ağırlığında ve 3 metre boyundaki Little Boy'un, Batı Japonya'daki Çukoku bölgesinde yer alan Hiroşima'ya düşmesi tam 53 saniye sürdü. Bomba, yerden 600 metre yükseklikte patladı. İlk anda 80 bin kişi kavrularak can verdi.
1370'te Çağatay Hanlığı'nın batısını kontrol altına alan askeri bir lider olarak kendini gösteren Timur'un, başında Toktamış'ın olduğu Altın Orda Devletini yıktıktan sonra daha başka seferlere çıktığını kaydeden Bayram, “Tarihte ilk defa el bombasını icat eden Timur'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri