Hamsi unlanarak kızartılır. Buğday unu, mısır unu gibi ama nişasta da kullanılabilir. Nişastaya bulanarak kızartılmış balıklar daha bir çıtır çıtır olur.
Mısır nişastası sıvı bazlı gıdalarda (örneğin, çorba, soslar, salça, muhallebi) düşük sıcaklıktaki sıvılarla karıştırarak hamursu veya bulamaç kıvamına getirmek amacıyla kıvam artırıcı olarak kullanılır.
Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Tane mısırdan elde edilen kokusuz, tadı nötr, rengi beyaz doğal mısır nişastasıdır. Hazır çorbalarda kıvam arttırıcı olarak kullanılır. Baklava ve börek yufkalarında rahat açılmayı sağlar, yırtılmayı engeller.
Balık Hangi Unla Yapılır? Balık kızartılırken, genellikle mısır unu veya buğday unu kullanılır. Mısır unu, balığa çıtır bir dış kabuk sağlar, buğday unu ise daha yumuşak bir doku sunar. Un, balığın dışını kaplar ve içindeki suyun buharlaşmasını yavaşlatır, böylece balığın içi nemli kalırken dışı çıtır olur.
İlgili 18 soru bulundu
Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz. Üzerine sıcakken yarım limonun suyunu gezdiriyoruz servise hazır.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Mısır nişastası yemeklerde, cilt sağlığında, ayak sağlığında, saç bakımında, güneş yanıklarında, böcek ısırıklarında, hayvan dostlarınızın tüyleri için, ev temizliğinde, deodorant yapımıda kullanabilirsiniz...
Buğday nişastası ile mısır nişastası farkı sadece üretildikleri üründür. Bunun dışında kullanım alanlarında önemli bir fark yoktur. Nişasta kullanılan hamur işleri çok daha uzun süre dayanır. Nişasta, yapısı nedeniyle daha uzun süre dayanmaya ve daha uzun süre içerisinde bayatlamadan dayanma özelliğine sahiptir.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Bir kapta unu nişastayı baharatları iyice karıştıralım. Tavayı koyup kızdıralım baharatlı karışıma balıkları bulayarak silkelim. Sonra kızartalım, sıcak servis yapalım istediğimiz garnitürle tüketibiliriz . Afiyet olsun.
Aralıklı dizerseniz hamsiler pişerken çeker ve arada açıklıklar kalır pasta gibi pişmez. Hamsi unlanarak kızartılır. Buğday unu, mısır unu gibi ama nişasta da kullanılabilir. Nişastaya bulanarak kızartılmış balıklar daha bir çıtır çıtır olur.
Çıtır Balık Nasıl Yapılır ? Filetoların her iki tarafını taze çekilmiş tuz ve karabiberle tatlandırın. Filetoları kızartmak için önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Bizim Mutfak Çıtır Pane Harcı'na bulanmış balık etlerini kızgın yağda kızartın.
Oobleck bu tür bir akışkandır. Oobleck ismi ABD'li çocuk kitabı yazarı Theodor Seuss Geise'in Bartholomew and the Oobleck isimli kitabında oobleck adını verdiği yapışkan, yeşil bir maddeden geliyor. Oobleck nişasta ile suyun karıştırılmasıyla elde edilir.
Buğday Nişastası: Buğday tanesinin özünden elde edilen bu nişasta çeşidi en çok baklava hamuru açmada, sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılır. Buğday nişastasının rengi, mısır nişastasına göre daha sarıdır.
Şaşırtıcı değil mi? Mısır nişastası ve su ile elde ettiğimiz karışım kuvvet uyguladığımızda sert bir katı iken serbest bıraktığımızda akışkan bir sıvı haline gelir.
Dr. Oetker Hızlı Nişasta'yı, kaynamış ya da ısıtılmış sıvı malzemeler ile hazırlayacağınız tariflerinize kıvam vermek için kullanabileceğiniz gibi pişirmeden hazırlayacağınız tarifleriniz için de kullanabilirsiniz.
Hazırlayacağınız yemeğe ters düşmüyorsa, nişasta yerine öğütülmüş ve toz haline getirilmiş keten tohumu da kullanabilirsiniz. Çünkü keten tohumu da sıvıları kolayca emebilir ve yemeklerde kıvam artırıcı görevi görür. 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu 4 yemek kaşığı suyla karıştırın.
Mısır nişastası ile hazırladığınız muhallebi ile nefis bir etimek tatlısı yapabilirsiniz.
Mısır nişastası buğday nişastasına göre daha beyaz olduğu için muhallebi ve sütlü tatlılarda daha parlak bir görünüm için kullanılır. Cheseecaketen, böreğe, muhallebili tatlılardan, pastalara bomba gibi bir liste sizi bekliyor.
Kahverengi pirinç ayrıca fosfor ve magnezyum gibi daha fazla mikro besin sağlar. Sorgum ve arpa gibi birkaç sağlıklı tahıl, yüksek miktarda dirençli nişasta sağlar. Tahılların bazen yanlışlıkla sağlıksız olduğuna inanılsa da, doğal tam tahıllar diyetinize mantıklı bir katkı olabilir.
Izgara için yağlı ve kalın kılçıklı balıklar haşlama, buğulama, marine etme ve tavada pişirme için ince kılçıklı, az yağlı veya yağsız balıklar tercih edilmelidir. Pişirme, balığın yumuşamasını sağlar. Balık piştiğinde, eti parlaklığını kaybeder, daha sıkı ve beyaz bir görünüm alır.
Yağa ıslak bir malzeme atmamaya özen gösterin. Örneğin sebze kızartmak istiyorsunuz. Sebzeleri yıkayıp pişirmeye hazır hale getirdikten sonra bir kağıt havlu yardımıyla fazla sularından arındırın. Güzelce kurutmadan yağa atmamaya özen gösterin.
Suyu süzülen balıklar tuzlanıp unlanır ya da tuz ve karabiber karıştırılmış una bulanarak kızartılır. Beyaz etli balıklar unlanmadan önce süte, küçük ve siyah etli balıklar da biraya batırılırsa çıtır çıtır olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri