Evrende yer alan bütün maddeler pozitif yüklü çekirdek ve etrafında dönen negatif yüklü elektrondan ile beraber 100 değişik atomdan oluşmaktadır. Tabii bunlar içerisinde antimadde, yüksek enerjili madde ve kozmik maddeler dışarıda kalır.
Evet, hücrelerde atomlardan oluşuyor. Canlılarda genelde karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik materyallerden oluşurlar. Tipik bir insan hücresi ortalama 100 trilyon atomdan oluşur.
Gözle görülmesi imkânsız, çok küçük bir parçacıktır ve sadece taramalı tünelleme mikroskobu (atomik kuvvet mikroskobu) vb. ile incelenebilir. Bir atomda, çekirdeği saran negatif yüklü bir elektron bulutu vardır.
Ancak şaşırtıcı bir şekilde evrendeki atom sayısı hakkında bir fikrimiz var. Evrenin uçsuz bucaksız büyüklüğü ve atomun aşırı derecede küçüklüğü göz önünde tutulursa doğal olarak bu çok uçuk bir sayı. Gözlemlenebilir evrende 1078 ila 1082 atom vardır.
İlk filozoflardan Thales, maddenin temel öğesinin su olduğunu düşünerek atomla tanışma serüvenimizi başlatmıştır. Atom, kimyasal bir elementi oluşturan maddenin en küçük yapıtaşıdır. Katı, sıvı, gaz ve plazma hâlindeki her madde, nötral veya iyonize olmuş atomlardan oluşur.
İlgili 28 soru bulundu
Sorunuza net bir cevap verecek olursak, sonsuza gitmiyor.
Atom, bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom, temel olarak bir çekirdek ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur. Atom çekirdeği, elektrondan kütlece büyük iki temel parçacıktan; proton ve nötrondan oluşmaktadır.
3-) İnsan saç teli 1 milyon karbon atomu genişliğindedir.
İnsan saçının genişliği yaklaşık olarak 80,000 nanometredir. Bu genişliğe 1 milyon tane karbon atomu dizilebilir.
Evrendeki tüm maddeler; yani atomlardan oluşan bölüm, evrenin sadece %4'üne karşılık geliyor.
sonuç olarak. atomlar zamanla kendi kendine değişikliğe uğrar mı derseniz cevabı evettir. en kararlı atom bile değişikliğe uğrama ihtimaline sahiptir, fakat bunun gerçekleşmesi evrenin ömründen daha uzun bir zamana ihtiyaç duyacaktır.
Dünya'da deniz düzeyindeki havada metreküpte yaklaşık 1025 atom vardır. Gezegenler arası uzayda, yani Güneş Sistemi'nin sınırları içinde, metreküpte ortalama 5 ila 100 milyon (106-108) kadar atom olur.
Hücrelerimiz atomlardan oluşmuştur ve atomlarımız da cansızdır.
Atom çekirdeğinde bulunan protonlar ve nötronlar içerisinde yer alan kuarklar ile çekirdek etrafında dönen elektronlar, kendilerinden daha küçük parçacıkları bilinmediği için atomun temel alt parçacıkları olarak kabul edilmektedirler.
Radyoiyod; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayanlarda bir süre sonra kendiliğinden yok olur, 10 gün ila 1 ay arasında vücudunuzda radyasyon kalmaz. Vücutta kalış süresi; düşük dozlarda daha kısa, yüksek dozlarda daha uzundur.
Bir atomun çapı, elektron bulutu da dâhil olmak üzere yaklaşık 10^-8 cm civarındadır. Atom çekirdeğinin çapı ise 10^-13 cm kadardır. Kütle 1.67×10-27 - 4.52×10-25 kg arasında değişmektedir.
Bugün evrendeki en bol element hidrojendir. İkinci bol element helyum, üçüncü element oksijen, 4. karbon, 5. neon, 6. azot, 7. magnezyum, 8. silikon 9. demir ve 10. element de sülfür.
Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. (Maddeler çok küçük, bölünemez, yok edilemez berk taneciklerden oluşur.) Atom parçalanamaz. Atom içi dolu küre şeklindedir.
Atomlar temel olarak proton, nötron ve elektronlardan oluşur. Protonlar ve nötronlar, elektronlardan daha ağır olup çekirdeği meydana getirir. Elektronlar ise çekirdeğin etrafında dönen bir bulutta bulunur. Atomlar her zaman eşit sayıda proton ve elektron içerdiğinden yüksüzdür.
Atomdan küçük, atomu da oluşturan maddeler. En çok bilinenleri, alt parçacıklardan (kuarklardan) oluşan proton, elektron, nötrondur. Yapısı tamamen keşfedilmemiş atomaltı parçacıklara örnek olarak foton (ışık), bozon, mezon, fermiyon, baryon ve graviton verilebilir.
Bir insanın başında ortalama 120.000 kadar saç teli vardır ve 100.000 - 150.000arasında değişir. Saç sayısı kızıllarda daha az, sarışınlarda daha fazladır. Bir bebeğin doğumda 1 santimetrekarede 1100 kıl kökü varken, 25 yaşındaki bir kişide bu sayı 600'e düşer.
12 cm saç nereye gelir? Saçlarınızın 12 cm uzadığında nereye geleceği tamamen saçlarınızın uzama öncesindeki durumuna bağlıdır. Saçlarınız çok kısa ise 12 cm uzadıktan sonra omuzlarınıza ulaşacağını söyleyebiliriz.
Sacın temel hammaddesi genel olarak demir metalidir. Kalın levhaların silindirler arasından geçirilmesiyle ince sac levhalar elde edilir.
Önceden gerekli hazırlıkları yapan hastalar hastaneye gelir ve hastanede de gerekli bazı tetkikler yapılır. Hastalar daha sonra kurşun kaplı radyoaktif tedavi odasına alınır. Radyoaktif iyot madde ağızdan kapsül şeklinde verilir. Alınan radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak hastalar odada 1 ila 3 gün boyunca kalmaktadır.
Ayva, armut, elma, üzüm ve havucu, katı meyve sıkacağından geçirin. Meyve sularını blender'a alın ve üzerine dilimlenmiş muzları ekleyin. Son olarak 2 yemek kaşığı balı ve yarım su bardağı sütü ekleyip, blenderdan geçirin ve dilerseniz içine buz kıracağıyla parçaladığınız buzları atıp servis edin.
Bazı yerlerde atomu Rutherford ve ekibinin, bazı yerlerde ise Otto Hahn ve arkadaşlarının atomu ilk defa parçaladığı yazıyor hangisi doğrudur? Otto Hahn gerçek manada atomun parçalanabileceğini (fizyonu) deneysel olarak göstermiştir. Yani atomu ilk parçalayan kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri