ATP'nin yapısında, iki organik molekül ve birbirine zincirlenmiş üç fosfat bulunur. Organik moleküllerden biri azot içeren adenin; diğeri 5 karbonlu
ATP yapısal olarak üç fosfattan oluşan bir zincir içeren bir RNA nükleotitidir. Molekülün merkezinde azotlu baz adenine ve üç fosfattan oluşan zincire bağlanan beş karbonlu riboz şekeri bulunur.
5 karbonlu şekerler (pentozlar) DNA ve RNA ' da bulunan monosakkaritlerdir. Deoksiriboz şekeri DNA , riboz ise RNA'da bulunur. Aynı şekilde ATP yapısında da ( Adenozin içerisinde , adenin bazına bağlı.) riboz pentozu bulunur.
ATP sentezinde yakıt olarak başta glukoz ve trigliseritler kullanılır. Trigliseritlerin bozunumunda gliserol ve yağ asitleri oluşur.
Karbonhidratlar ayrıca ATP, nükleik asitler(DNA, RNA)'in yapısına da katılır.
İlgili 45 soru bulundu
ATP'nin yapısı, azotlu bir baz (adenin), bir riboz şekeri ve seri olarak bağlı üç fosfat grubundan oluşan bir nükleosit trifosfattır. ATP, ikinci ve üçüncü fosfat grupları arasındaki bağda kolayca salınabilir enerji barındırdığı için genellikle hücrenin "enerji para birimi" olarak adlandırılır.
ATP'nin Yapısı
-Adenin bazına ribozun glikozit bağı ile bağlanmasıyla adenozin nükleozit oluşur. -Fosfat ile şeker arasında ester bağı bulunur.
✔ Adenin organik bazı, riboz pentoz şekeri ve 3 tane fosforik asitten oluşmuş nükleotit yapılı bir moleküldür.
d. Beş karbonlu şekerlere pentoz adı verilir (riboz, ribuloz, deoksiriboz). e. Altı karbonlu şekerlere heksoz adı verilir (glikoz, galaktoz, fruktoz).
Besin kaynağı bakımından önemli olan monosakkaritler heksozlardır. Bunlardan glikoz (kan ve üzüm şekeri), fruktoz (meyve şekeri, levüloz) ve galaktoz (süt şekeri) en önemlileridir.
Oluşan pentoz riboz 5-fosfat, RNA, DNA, ATP, NADH, FADH2 ve koenzim A gibi koenzimlerin yapımında kullanılır.
✔ Deoksiriboz: DNA'nın yapısına katılır.
Riboz, aslen D-riboz olarak bulunan ve doğada yoğun olarak bulunan bir monosakkarittir. Riboz molekülü, beş karbon atomu barındıran pentozlardandır. Asiklik durumda bir aldehit grubu bulunduran riboz, 1905 yılında Phoebus Levene tarafından tanıtıldı.
ATP-sentaz, hücrenin kullanabileceği enerji formu olan adenozin trifosfat sentezini yapan enzimdir. Bulunduğu kısım ökaryot hücrelerin mitokondrisidir. İçinden geçen (+) hidrojen iyonları geçişi sırasında oluşan dönme hareketi ile ATP sentezlemektir.
Glikoliz sonunda 1 mol glukozdan; Net 2 ATP 2 NADH2 x 3 = 6 ATP 8 ATP net kazanç 2 molekül pirüvik asit oluşur. oluşur.
Aerobik (oksijenli) sistem → hücrede yeterli oksijen olması durumunda enerji üretiminde ilk başvurulan sistemdir. Bu sistemde ATP, mitokondri içinde üretilir. Anaerobik(oksjensiz) glikoliz sistem ile kreatin fosfat sistemler → hücrede yeterli oksijenin bulunmadığı durumlarda devreye girerler.
Adenozin trifosfat, ATP kısaltmalı, hücre içinde bulunan çok işlevli bir nükleotittir.
2 monosakkaridin birleşmesi ile disakkaridler oluşur. Örneğin, sükroz (glukoz+fruktoz), laktoz (galaktoz+glukoz) ve maltoz (glukoz+glukoz). lineer tekrarı ile oluşur.
Bir glikoz molekülü parçalandığında iki pirüvik asit molekülü meydana gelir, her glikoz molekülünden toplam dört ATP oluşturulur. Glikoz molekülünün enerjilenmesinde iki ATP kullanılır.
Adenin, toplam iki tane olan pürin bazlarından biri olan moleküldür. DNA ve RNA nükleik asitlerinin nükleotidlerinde bulunur. Adenin, DNA'da timine, RNA'da ise urasile hidrojen bağlarıyla bağlanarak içinde bulunduğu nükleik asidin yapısını sabitleştirir.
-ATP'nin asıl kaynağı güneştir. Fotosentez yoluyla güneş enerjisi organik bileşiklerin kimyasal bağlarında tutulur. Yıkım tepkimeleri olan solunum sırasında açığa çıkan enerji ise ATP de depolanır ve hücresel işlerde kullanılır. -Yapısında iki tane yüksek enerjili fosfat bağı bulunur.
ATP 'nin büyük kısmı oksidatif fosforilasyon sırasında sentezlenir. ATP'nin daha azı krebs döngüsü ve glikoliz sırasında oluşur.
İlk canlı hücre ilk defa nasıl ATP üretti? Kemiozmotik teoriye göre bir ATP' nin oluşması için hücre zarında proton pompası olması ve hücre dışından hücre içine proton akmasi gerekir. Yoğunluk farkı nedeniyle protonlarin bu pompadan içeri akmasıyla gereken enerji sağlanır ve enzimler sayesinde ATP oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri