Bu sırada, fosfat bağlarındaki enerji de moleküle geçer. Enerji alan molekül aktif hale gelir ve böylece diğer reaksiyonlara hazır olur. ATP molekülü bir fosfat grubu verdiği zaman ADP'ye, iki fosfat grubu verdiği zaman AMP'ye dönüşür. ATP molekülü sadece hücre içinde bulunur.
Kas hücrelerinde ATP, guanido-fosfotransferaz tarafından katalizlenen benzer bir reaksiyonda da kreatin fosfat'ın fosfat grubu ADP'ye aktarılarak ATP ve kreatin oluşur. Bitki hücrelerinde ATP, kloroplastlarda gerçekleşen fotosentez yoluyla sentezlenir.
Aerobik (oksijenli) sistem → hücrede yeterli oksijen olması durumunda enerji üretiminde ilk başvurulan sistemdir. Bu sistemde ATP, mitokondri içinde üretilir. Anaerobik(oksjensiz) glikoliz sistem ile kreatin fosfat sistemler → hücrede yeterli oksijenin bulunmadığı durumlarda devreye girerler.
ATP ile suyun tepkimesi sonucu inorganik fosfat ve ATP meydana gelir ve açığa enerji çıkar. Alternatif olarak, ATP, AMP ile pirofosfata (PPi)'ye hidroliz edilebilir. Bu reaksiyonda, ATP'nin ADP'ye hidrolizinde ortaya çıkan miktarda serbest enerji açığa çıkar.
Ana enerji kaynağı karbonhidratlar ve lipitler olmasına karşın ATP nin yeniden sentezi için gerekli enerjinin bir bölümü oksijene gerek kalmaksızın kreatin fosfat olarak adlandırılan diğer yüksek enerjili fosfat bileşiğinden gelir.
İlgili 22 soru bulundu
✔ Her canlı hücre kendi ATP'sini üretir ve tüketir.
ATP 'nin büyük kısmı oksidatif fosforilasyon sırasında sentezlenir. ATP'nin daha azı krebs döngüsü ve glikoliz sırasında oluşur.
Hücre içindeki metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için gereksinim duyulan enerji, ATP üstünden elde edilmektedir. Bir diğer deyiş ile ATP'nin en önemli olan ve temel görevi enerjiyi sağlayabilmektedir. Böylece metabolik faaliyetler sürmekle birlikte, daha sağlıklı biçimde yaşam devam etmektedir.
Yiyeceklerdeki karbonhidratlar, proteinler ve yağların sindirim süreci ile parçalanması sonucu oluşan besin maddeleri çeşitli biyokimyasal süreçler ile ATP'ye dönüştürülür. Hücrelerde oksijenli veya oksijensiz olarak ATP üretebilir.
❖ATP vücutta bulunan tüm kas doku hücrelerinde depolanır ve gerekli durumlarda kimyasal olarak parçalanmasıyla depolanmış enerjinin açığa çıkması sağlanır.
ATP'nin vücutta sürekli olarak depolanamama sebebiyse, hem ATP'nin aktif bir molekül olması nedeniyle uzun süre depolanmaya uygun olmayışı, hem de vücutta sürekli olarak enerjiye ihtiyaç olması nedeniyle ATP'nin sürekli bir döngü içerisinde oluşudur.
Her iki reaksiyon da bir molekülden diğerine enerji transferi ile birleştirilir. Bir hücrede, ATP rezervleri çok düşüktür ve ATP sürekli olarak tüketilir. Bu nedenle kullanıldığı kadar hızlı bir şekilde yeniden oluşturulması gerekir.
Karbonhidratlar ayrıca ATP, nükleik asitler(DNA, RNA)'in yapısına da katılır.
Defosforilasyon (ATP kullanımı-tüketimi)
ATP' den su ve ATP az enzimi aracılığı ile bir fosfat bağının kopması ile tekrar ADP 'nin oluşmasıdır.
Aerobik yol,karbonhidrat ve yağların (ve çok sınırlı proteinlerin) krebs siklüsü üzerinden oksijen taşıma sisteminin de katılımıyla su ve karbondioksit ürünlerini vererek yanması ve oluşan enerjinin ATP yapımında kullanımını içermektedir.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır.
Bir mol ATP 'nin parçalanması sonucunda 7 ile 12 kilokalori enerji açığa çıkar.
İnsanlarında yaşamsal aktivitelerini gerçekleştirmesi için bir yakıtı olmalı ve bu yakıtı kendine kendine üreterek kimyasal enerjinin mekanik enerjiye çevirilmesi sırasında kaslar, organik fosfat (PO4) bileşikleri olan ATP (Adenozin tri fosfat) ve CP'yi (Kreatin fosfat) enerji kaynağı olarak kullanırlar.
Günde 1 veya 2 kez, sabah veya akşam yemekle veya yemekten sonra gıda, su, süt, meyve suyu ya da yoğurt ile karıştırılarak kullanılır.
ATP, besinlerle alınan karbonhidratlar, yağlar ve çok az da olsa proteinlerin metabolize edilmesiyle elde edilir. Kreatin fosfat (CP) kas hücrelerinde bulunan yüksek enerjili moleküldür. Çok yüksek şiddette ve 10 saniyeden daha az süren eforlarda enerjinin önemli kısmı bu yolla sağlanır.
Protein pompaları devreye girerek ATP harcanır.
Karbonhidratlar sinir dokusu için gereklidir ve beynin tek enerji kaynağıdırlar. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır.
ATP hücrenin kullanabileceği bir enerji kaynağıdır. ATP enerji olarak kullanıldıktan sonra ADP şekline döner. Devam eden yaşamsal faaliyetler için, ADP'den ATP oluşturma zorunluluğu vardır. Bunun için de enerji gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri