Amalgam dolgu içerisindeki cıva, zehir içermediği gibi diğer metal maddeler ile birleştirildiğinde kimyasal yapısı değişeceği için zararsız bir form hali alır.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Amalgam dolgular, metal ve cıva içeriği ile ileride çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca görünüm bakımından estetik sayılmazlar. Amalgam dolgunun tek avantajı yıllar boyu dayanıklılığını kaybetmeden kullanılmasıdır. Başarılı bir şekilde uygulanan dolgu 5 – 20 yıl kalabilmektedir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Altın Dolgu
İnlay ve onlay dolgu ile birlikte en dayanıklı dolgudur. Diğer dolgu malzemelerinin içine altın katılarak yapılır. Altın dolgu laboratuvarda hazırlanır ve dişe yapıştırılarak uygulanır. Hem yapılışı hem de içeriğindeki malzemeler nedeniyle pahalı bir dolgu çeşididir.
İlgili 38 soru bulundu
Bunun nedeni, klasik dolgu yöntemleri ağız içinde sınırlı şekillendirmeleri yapma imkanı sunmakta iken, inley ve onlay dolgularda ise olması gereken şekil üzerinde çalışılıp uğraşılarak laboratuvar şartlarında hazırlanmasıdır. İnlay ve onlay dolgular, klasik dolgulara göre çok daha uzun ömürlüdür.
En Güvenilir Dolgu Markaları Nelerdir ? Juvederm, Teosyal markaları dudak dolgunlaştırma uygulamalarında en güvenilir seçenekler arasındadır. Hyaluronik asit dolgu için doğal görüntü veren bu dolgu markalarını değerlendirerek avantajlı bir sonuç alabilirsiniz.
Oluşmuş olan çürüğe mutlaka dolgu yapılması gerekir. Yapılmaması durumunda, bu diş çürüğü, dişin derinlerine ineceğinden daha büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu durumda diş hekimi dişi çekmek ve yerine protez yerleştirmek zorunda kalabilir.
Ayrıca amalgam diye adlandırılan gümüş dolgular hala en sağlam dolgu olmasına rağmen dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olabilir, dolgunun altında kolayca yeni çürük oluşabilir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Amalgam Dolgular (Metal Dolgular)
Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir.
Estetik dolgular ağız dokularıyla tam uyumludur. Siyah dolgular ise zamanla dişlerle uyumsuz yapıya gelebilirler. Her ikisi de uzun yıllar aynı dayanıklılıkta ve fonksiyonlarda kullanılırlar. Amalgam dolgular basınca daha dayanıklıdır.
Kompozit dolguların herhangi bir zarar olmadığı biliniyor. Kompozit dolgu işleminin ardından dişlerde sıcağa ya da soğuğa karşı hassasiyet oluşabiliyor. Bu durum dişin dolguya alışmasının ardından kısa süre içerisinde kendiliğinden kaybolmakta olup normal kabul ediliyor.
Inley ve onley olarakta adlandırılan porselen dolgular günümüz diş hekimliğinde uygulanan en pahalı diş dolgusudur. Özellikle arka dişlerde dayanıklılıkları ve biyolojik uyumlulukları nedeniyle tercih edilir.
Gefoam hafif dolgu malzemesi beton ve benzeri inşaat dolgu malzemelerine oranla 200 kata kadar daha hafiftir. Bu sayede yapılara gelen yükleri önemli oranda azaltır. Bunun yanında önemli derecede izolasyon sağlar.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dolgu noktası sinire ne kadar yakın ise o kadar ağrı hissedilir. İşlem tamamlandıktan sonra da ağrı bir süre devam edebilir. Bu durum sinire yakın uygulamalar için normaldir. Ağrılar uzun süre devam ederse hatalı dolgu ihtimalinden bahsetmek mümkündür.
Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Harabiyetin dişin büyük bir kısmını kapsadığı durumlarda, kendiliğinden başlayan bir ağrı mevcutsa yani öncelikli olarak kanal tedavisi gerekiyorsa ya da bunların dışında hekimin gerekli gördüğü başka sebepler var ise dolgu tedavisi uygulanamayabilir.
Analgam dolgu: Gümüş, çinko, bakır, ve civa karışımından oluşan bir dolgu malzemesi hazırlanarak kullanılır. bu dolgu malzemesinin % 50 kadarını civa oluşturur. Genellikle arka dişlerin dolgularının yapılmasında analgam dolgular kullanılır.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir.
Uzun ömürlü olması gerekçesi ile sık tercih edilen bu dolgu, gri bir renge sahiptir. Dolgunun dişe uygulanması sırasında diş yüzeyine herhangi bir zarar verilmemektedir. Bunun nedeni dolguların dişin yüzeyine değil, dişin iç kısmına uygulanıyor olmasıdır.
* Botox uygulaması derinleşmemiş, mimikten kaynaklanan ya da çizgi halinde olan az miktarda kırışıklıklarda daha etkilidir. Dolgu, derin kırışıklıklar, mimik olmasa da yüzde görülen çizgilerde ve çöküntülerde etkilidir. * Botox, kasların gevşetilerek mimik ve kas hareketleri esnasında oluşacak kırışıklıkları engeller.
Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir? Diş dolguları yapıldıkları malzemelere göre farklı çeşitlerle karşınıza çıkar. Bunlar; estetik dolgu olarak bilinen beyaz ve porselen dolgular, amalgam dolgular ve diğer dolgu çeşitleri arasında yer alan altın ve cam dolgulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri