ATP çeşitli yollarla sentezlenebilir. Aerobik solunum yapan canlılarda ATP sentezi; oksijen varlığında ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ise mezozomda oksidatif fosforilasyon yoluyla gerçekleşir. Anaerobik solunum (oksijensiz solunum) yapan canlılarda ise ATP sentezi fermantasyon yoluyla olur.
Aerobik (oksijenli) sistem → hücrede yeterli oksijen olması durumunda enerji üretiminde ilk başvurulan sistemdir. Bu sistemde ATP, mitokondri içinde üretilir. Anaerobik(oksjensiz) glikoliz sistem ile kreatin fosfat sistemler → hücrede yeterli oksijenin bulunmadığı durumlarda devreye girerler.
ATP-sentaz, hücrenin kullanabileceği enerji formu olan adenozin trifosfat sentezini yapan enzimdir. Bulunduğu kısım ökaryot hücrelerin mitokondrisidir.
Her canlı hücre tarafından gerçekleştirilebilir. ✔ Oksidatif Fosforilasyon: Organik monomerlerin hücresel solunum ile parçalanması ve inorganik maddelerin oksitlenmesi sırasında ETS'de aktarılan elektronların taşınması sırasında açığa için enerji ile ATP üretilmesidir.
Canlıların hepsi ATP üretir ve tüketirler. ATP üretimi solunum ya da fermantasyon ile gerçekleştirilir.
İlgili 35 soru bulundu
Yiyeceklerdeki karbonhidratlar, proteinler ve yağların sindirim süreci ile parçalanması sonucu oluşan besin maddeleri çeşitli biyokimyasal süreçler ile ATP'ye dönüştürülür. Hücrelerde oksijenli veya oksijensiz olarak ATP üretebilir.
Bakteri ve arkeler de ATP üretmek için kemiosmozu kullanabilir. Siyanobakteri, yeşil sülfür bakterisi ve mor bakteri fotofosforilasyon adıyla bilinen bir işlem ile enerji üretir. Bu bakteriler fotosentetik elektron taşıma zinciri aracılığıyla bir proton gradyanı oluşturmak için ışık enerjisini kullanırlar.
ATP molekülü sadece hücre içinde bulunur. Dışarıdan besin maddeleriyle doğrudan ATP almak mümkün değildir.
ATP sentezinin çoğu, mitokondriyal matris içindeki hücresel solunumda meydana gelir: oksitlenen glikoz molekülü başına yaklaşık otuz iki ATP molekülü üretir. ATP; iyon taşınması, kas kasılması, sinir uyarısının yayılması, substrat fosforilasyonu ve kimyasal sentez gibi süreçlerde enerji için tüketilir.
İlk canlı hücre ilk defa nasıl ATP üretti? Kemiozmotik teoriye göre bir ATP' nin oluşması için hücre zarında proton pompası olması ve hücre dışından hücre içine proton akmasi gerekir. Yoğunluk farkı nedeniyle protonlarin bu pompadan içeri akmasıyla gereken enerji sağlanır ve enzimler sayesinde ATP oluşur.
Bu reaksiyonlar kloroplastların grana lamellerinde gerçekleşir. Burada, güneş enerjisi klorofil tarafından emilir ve ATP sentezlenir.
Mitokondri, hücre içindeki 'enerji santrallerimiz', hücrelerimizin temel enerji birimi olan ATP'nin üretildiği yerlerdir. ATPler depolanamaz, her saniye üretilmelidir ki bunu da mitokondrilerimiz üretir, Mitokondriler bu enerjiyi hücre içi solunum ile sağlar.
❖ATP vücutta bulunan tüm kas doku hücrelerinde depolanır ve gerekli durumlarda kimyasal olarak parçalanmasıyla depolanmış enerjinin açığa çıkması sağlanır.
Ortamda H2O, ADP ve inorganik fosfat olduğunda izole kloroplastlarda NADP indirgenmektedir. ATP, NADPH ile birlikte CO2 asimilasyonu için enerji gereksinimini karşılamaktadır. Yani kloroplastlarda ışık altında bu iki ürün asimilasyon gücünü oluşturmaktadır.
Enerjinin büyük bölümü mitokondride sentezlenir fakat küçük miktarlarda ATP hücre sitoplazmasındaki anaerobik reaksiyonlar ile de oluşturulabilir. Karbonhidrat türü olan glikoz ve glikojen yıkılımın ilk aşamaları sitoplazmada oluşur.
ATP'nin vücutta sürekli olarak depolanamama sebebiyse, hem ATP'nin aktif bir molekül olması nedeniyle uzun süre depolanmaya uygun olmayışı, hem de vücutta sürekli olarak enerjiye ihtiyaç olması nedeniyle ATP'nin sürekli bir döngü içerisinde oluşudur.
Mitokondri hücrede enerji üreten organeldir.
Dışarıdan organik besin de almazlar. Bu organizmalar yaşadıkları ortamdaki inorganik maddeleri oksitleyerek enerji kazanırlar. Bu enerjiyi su ve karbondioksitin birleştirilmesinde kullanır, kendileri için gerekli olan organik besin maddelerini yaparlar veya doğrudan ATP sentezlerler.
Ototrof canlılar
Kendi besinlerini kendi sentezleyen, su (H2O), karbondioksit (CO2) ve inorganik tuzlardan organik bileşikler esas olarak glikoz oluşturan, enerjiyi bu organik bileşiklerde depolayan canlılardır. Bitkiler ve algler günes ışığını kullanarak besinlerini kendileri üretir.
Solunum yapan organizmalar enerji kaynağı olarak kimyasal bileşikler kullanırlar, bunun için elektronlar bir yükseltgenme-indirgenme (redoks) tepkimesi ile indirgenmiş bir substrattan bir son elektron alıcısına taşınır. Bu tepkimenin açığa çıkardığı enerji ile ATP sentezlenir ve metabolizma yürütülür.
Ama bilmeniz gereken en önemli şey, hücresel solunumun glukozu alıp enerji paketleri şeklinde 38 tane ATP oluşturduğudur. 38'den daha az olması da mümkündür ATP sayısının, çünkü bir kısmı ısı için harcanır. 38 ATP üç aşamada oluşur.
ATP 'nin büyük kısmı oksidatif fosforilasyon sırasında sentezlenir. ATP'nin daha azı krebs döngüsü ve glikoliz sırasında oluşur.
Hayır, ATP'nin kullanıldığı her olayda enzim kullanılmaz. Örneğin ATP, Kir6.1 proteinine bağlanarak KATP kanalını baskılar. Bu olayda baskılayıcı görevi goren ATP, enzim olmayan Kir6.1 proteinine bağlanarak enzim olmayan KATP kanalının baskılanmasına sebep olur.
Hücre içindeki metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için gereksinim duyulan enerji, ATP üstünden elde edilmektedir. Bir diğer deyiş ile ATP'nin en önemli olan ve temel görevi enerjiyi sağlayabilmektedir. Böylece metabolik faaliyetler sürmekle birlikte, daha sağlıklı biçimde yaşam devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri