Ribozom protein sentezinin yapıldığı, mRNA ile tRNA'lar arasındaki bağlantının kurulduğu organeldir. Büyük ve küçük alt birim olmak üzere iki kısımdan oluşur, bunlar protein sentezi sirasında birleşirler. Ribozom, protein ve ribozomal RNA'lardan (rRNA) meydana gelmiştir.
Ribozom, ribozomal RNA ve proteinlerden oluşan ve hücrenin protein sentezinden görevli olan zarsız organeldir.
Peptit zinciri sitoplazmada kendine has 3 boyutlu şeklini oluşturarak protein elde edilir. Bu sayede DNA'daki genetik bilgiye göre belirli aminoasitler bir araya gelerek istenen proteinler oluşturulur. Aminoasitlerin bir araya gelmesi düşünüldüğü gibi yavaş değildir.
Ribozomlar. Ribozomlar, hem ökaryot hem de prokaryot hücrelerde protein sentez bölgeleridir.
Proteinlerin in vivo araştırılmalarında hücre içinde sentez ve yerleşimine (lokalizasyonuna) bakılır. Çoğu hücre içi protein sitoplazmada sentezlenir, çoğu membran proteini veya salgılanan protein protein isie endoplazmik retikulumda sentezlenir.
İlgili 21 soru bulundu
Proteinler amino asitlerin arka arkaya gelmesiyle oluşurlar. Canlı bünyesinde 20 tane amino asit kullanılarak protein oluşur. Bu 20 amino asidin belirli bir sırada olması proteinin oluşması için mutlak şarttır.
bağırsaktan salgılanır. Karboksipeptidaz, protaminaz: Pankreastan salgılanırlar. Protein rumende amonyağa, organik asitlere ve amino asitlere dönüştürülür. Çoğu amino asitler rumende sentezlenir, bu yüzden, rasyonda amino asitlerin büyük miktarlarda takviyesine gerek duyulmaz.
Proteinler, insan hayatı boyunca sürekli olarak onarılmakta ve değiştirilmektedir. Bu süreç, protein sentezi olarak adlandırılır ve sürekli bir amino asit kaynağı gerektirir. Bazı amino asitler eski vücut proteinlerinin parçalanmasından geri dönüştürülebilse de, bu süreç kusurludur.
Vücudumuzdaki her protein hücre içinde sentezlenir.
Tüm canlı hücreler proteinlerini protein sentez mekanizmaları ile hücre içinde ribozom adı verilen organellerde oluşturur. Oluşturulacak proteinlerin bilgisi ise hücrenin DNA'sında, genlerinde kodlanmıştır. DNA iki iplikten oluşur ve sarmal şeklindedir.
Protein, insan vücudunun enerji üretiminde kullanılan temel besin ögelerindendir. 1 gram proteinin yanmasıyla 4 kalorilik bir enerji açığa çıkar. Bu açıdan protein ağırlıklı besinler enerji kaynağı olarak büyük önem taşır.
Proteinler ve aminoasitler vücutta depolanmazlar.Proteinler bu özelliklerinden dolayı karbonhidrat ve yağlardan farklıdır. Karbonhidratlar ve yağlar vücutta enerji kaynağı olarak depolanır. Proteinlerin vücutta sürekli aktif bir görevi vardır.
Tek hücre proteini alglerin, mayaların, bakterilerin büyük çapta üretilmesi ve bunların kurutulmasıyla hazırlanır. Dünya nüfusunun hızla artan gereksinimlerini karşılayabilmek için alışılagelmiş protein kaynaklarının bulunması gerekliliğinden yola çıkarak tek hücre proteini üretimi gerçekleşmektedir.
Merhabalar. Karbonhidratlar ağız ve ince bağırsakta, proteinler mide ve ince bağırsakta, yağlar ise yalnızca ince bağırsakta sindirilirler.
Proteinlerin sindirimi midede başlar.
DNA protein yapılı değildir. Kromatin iplikte histon proteinleri vardır. DNA, nükleotit olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker ve fosfat gruplarından meydana gelir.
Midenin protein sindiren enzimi olan pepsin, pH 2-3 de optimum aktiflik gösterirken, pH 5 in üzerinde tamamen inaktifdir. Bu nedenle pepsinin aktif olarak protein sindirimine katılabilmesi için mide sıvısının asit karakterli olması gerekir.
Ribozomlar protein sentezlerinin yapıldığı merkezlerdir. Protein sentezleneceği zaman DNA'nın yarım dizisi karşısında sentezlenen mRNA zinciri ribozomun 40S'lik küçük alt birimine bağlanır. Ribozomlar tek yahut gruplar halinde bulunurlar.
Tüm canlıların temel yapı maddesi proteinlerdir ve canlılarda sindirim, solunum gibi yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi için enzimlere ihtiyaç vardır. İşte bu sebeple tüm canlılar protein sentezlemek zorundadır. O halde DNA, RNA, ribozom ve enzim bulundurma; canlıların genel özellikleridir.
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
Oysaki sanılanın aksine protein, vücutta karbonhidrat ve yağlar gibi depolanmaz ve fazla tüketildiğinde yağa çevrilir, yağ olarak depolanır. Dolayısıyla her besin grubunda olduğu gibi proteinlerinde vücuda yeteri kadar alınması gereklidir."
Kabaca proteinin iki görevi olduğu söylenir : 1 — Vücut dokularının yapımı için gereklidir. 2 — Enerji kaynağıdır. Bununla birlikte besin proetinlerindeki amino asitler doku sentezinde kullanılıyorsa, metabolik süreçlerde enerji kaynağı gö revlerini görmüyorlar demektir.
Ortamın sıcaklığı ne kadar artarsa, protein daha çabuk işlevsellik kaybeder. Örneğin buzdolabındaki bir et, 40 °C sıcaklığında olan bir ortamdan çok geç bir şekilde çürümeye başlar. İçinde protein barındıran bir besin, çürümeye başladığı zaman protein yıkımı başlamıştır.
Protein, karbonhidratlarla aynı enerji yoğunluğunu sağlar. Bununla birlikte, vücut proteinleri karbonhidratları ve yağları depoladığı şekilde depolamaz. Bu, her gün protein tüketmeniz gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, her gün ne kadar proteine ihtiyacınız olduğu değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri