Titreşen cisimler esnek olup sesi oluşturur. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Ses mekanik dalga olduğundan yayılması için bir ortama ihtiyaç duymaktadır.
Titreşen bir cisim ses dalgalarını oluşturur. Ses dalgaları sahip olduğu enerjiyi etrafındaki cisimlere aktararak cisimlerin titreşmesini sağlar. Sesin yayılmasını sırasında hareket halinde olan ses kaynağı cisim değil, maddedeki hareket enerjisidir.
Ses kaynağı farklı ortamlarda olduğu zaman değişik sesler çıkarır. Bu durum ortamın yapısına, boyutlarına ve nasıl tasarlanmış olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Mesela bir odanın içi tahtadan yapılmışsa ya da metal ve taştan yapılmış ise aynı ses kaynağı değişik sesler çıkarır.
Bir maddedeki moleküllerin titreşmesi sonucunda oluşur. Davul, titreşen bir membran aracılığıyla ses üretir. Ses bir enerji türüdür. Ses titreşimle oluşur, titreşimi enerjiye dönüştürür.
Not: Ses havada dalgalar halinde yayıldığını gibi aynı zamanda katı veya sıvı maddeler üzerinde dalgalar halinde yayılır. Bu konuda ses en çok katı maddelerde yayılır. Daha sonra sıvı maddelerde ve en son ise gazlarda yayılır. Ayrıca ses boşlukta yayılmaz ve bunu mutlaka unutmamamız gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Ses dalgalarının etrafa yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıkmış olduğu ortamda taneciklerin bulunması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir.
Doğal seslere örnek olarak insan sesi, hayvan sesi, rüzgâr sesi, yağmur sesi ve su sesi verilebilir.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba, Ses çıkaran cisim veya maddelere ses kaynağı denir.
Doğal ses çıkaran hayvanlar aslında tüm hayvanlardır. Aşağıdadır, Zürafa. Maymun.
Doğal ses kaynakları; insanların ve hayvanların çıkarmış olduğu sesler, yağmur sesi, rüzgar sesi, su sesi, akarsu sesi, gök gürültüsü ve doğada meydana gelen aklınıza gelebilecek her türlü sestir.
Ses dalgalarının çarptığı yüzey tarafından tutulmasıdır. Sert ve düzgün yüzeyli katı cisimler sesi yansıtır; yumuşak ve pürüzlü yüzeyler sesi daha fazla soğurabilir.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
⇨ Ses üreten cisimlere ya da maddelere ses kaynağı denir.
Cevap: Cansız varlıkların kendileri doğrudan ses kaynağı olamazlar, ancak bazı durumlarda ses kaynağı olarak işlev görebilirler.
Bunlardan biri de Titreşen her madde ses çıkarır mı? İşte merak edilen sorunun cevabı Titreşen her madde ses çıkarır. Ses, katı sıvı veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir.
Solunum sırasında trakea (soluk borusu) yoluyla akciğerlerden gırtlağa doğru hava akışı olur, bu hava ses tellerini titreştirir ve ses üretilir. Bu ses üretimine fonasyon denir.
LEAF ise bu ses düzeyinin çok daha üstüne çıkıyor ve insanın dayanamayacağı şiddette ses çıkarabiliyor. Dünyanın en yüksek ses çıkaran makinesi olarak lanse edilen LEAF (Large European Acoustic Facility) bir jetin kalkışta çıkardığı sesten 4 kat daha fazla ses çıkarabiliyor.
Eşek-ai ai der, anırır; at-hi hiii der, kişner; tavuk-gıt gıt gıdak der, gıdaklar; horoz-üürü üü der, öter; köpek-hav hav der, hırlar/ürür; kedi-miyav der, mırlar; koyun-mee der, meler; keçi-beee der, beler; kaz-sıııs der, sıslar; yılan-tıss der, tıslar; kurt-uuu der, ulur; inek-möö der, böğürür; aslan-vuav der, kükrer ...
Mavi Balinalar, haberleşme amacıyla yaklaşık 188 desibel ses çıkarmaktadırlar. Bu bir el bombasının çıkardığı sesten daha güçlü bir sestir. Karada ve denizde en yüksek sese sahip olan bu canlı, yaklaşık 200 desibel ses çıkarabilmektedir.
Müzik aletlerinden çıkan sesler, taşıtların çıkardığı sesler, hoparlörün, radyonun ve televizyonunçıkardığı sesler yapay seslerdir. Yapay sesleri üreten varlıklara yapay ses kaynakları denir. Piyano,araba,Mp3player,radyo, bağlama, gitar , keman ve flüt yapay ses kaynaklarına örnek gösterilebilir.
Telefondan çıkan ses kaynağı yapaydır.
Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Sesin oluşabilmesi için bir kaynağa ihtiyaç vardır. Ses kaynağından çıkan ses havayı titreştirerek kulağımıza ulaşır ve biz sesleri duyarız. Tıpkı müzik aletleri gibi insanlar da birer ses kaynağıdır. İnsan sesi, ses tellerinin akciğerlerden gelen havanın etkisiyle titreşmesi sonucu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri