ATV'ler, karayolu taşıt araçları içinde değerlendirilir ve bu nedenle Türkiye'de yasalar gereği ruhsat ve plaka almak zorundadırlar. Bu araçlar genellikle “özel amaçlı taşıtlar” kategorisinde sınıflandırılır ve özel bir ruhsat almayı gerektirir.
ATV (İngilizce: all-terrain vehicle). ATV motorlar, tüm arazi ve hava koşullarında çalışmak üzere tasarlanmış, 3 ve 6 tekerlekli modelleri de olmasına rağmen daha çok 4 tekerlekli olarak üretilen, tek ya da çift kişilik kapasitelere sahip, benzinli içten yanmalı motorlar ile çalışan araçlardır.
T3 belgeli olarak geçen, yani traktör statüsünde plaka çıkartılan atvler, B sınıfı sürücü ehliyeti ile kullanılabiliyor. Aynı zamanda sıfır kilometre alırsanız, ilk muayene 3 yıl sonra ve trafik sigortasından muaf şekilde kullanılıyor.
Tüm bunlara rağmen ATV'nin yasa doğrultusunda traktör olarak sınıflandırıldığını ve o şekilde koçanlandırıldığının altını çizen Seren, Traktörün gümrük vergisinin yüzde 4 olduğunu, yasa ile traktör sınıfına konulan ATV'nin ise motosiklet sınıfı üzerinden vergilendirildiğine dikkat çekti.
Off-road tipi atv motosikletlerinde plaka çıkartma zorunluluğu olmadığı için ehliyete ve vergi ödemeye gerek kalmıyor. On-road yapmak istediğinizde plaka çıkartılıp, trafiğe çıkma ile ilgili kuralların tümüne uymanız gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Çok sorulan sorulardan biri de ATV kullanılabilmesi için ehliyet gerekir mi? Bunun cevabı, evet ATV kullanımında B1 sınıfı ehliyet alınması gerekir. B1 ehliyet net motor gücü 15 KW'ı geçmeyen ve net ağırlığının 400 kg üst sınırı olan Dört tekerlekli ATV kullanacaklara verilir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ATV'ler (All Terrain Vehicle) Türkiye'de trafiğe çıkabilen araçlar arasında değildir. ATV'ler, genellikle off-road parkurlarda kullanılan, dört tekerlekten çekişli, çift kişilik araçlardır. Ancak, T3 belgesi ile ATV'lerin trafiğe çıkması mümkün hale gelir.
ATV Motorlar, off-road araçlar oldukları ve trafiğin süregeldiği ana yollarda kullanılamadıkları için sigortalanamazlar. • Skuter ve Motorsikletler 3. Şahıs sigortası olarak adlandırılan sigorta uygulamasına tabii tutulmaktadırlar.
Gelir idaresi Başkanlığı'nca II sayılı (Motorlu Taşıtlarda Uygulanan ÖTV Oranları) güncel hali yayımlanmıştır. 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ÖTV Kanunu eki II sayılı listeye 26.10.2021 tarihi itibariyle motorlu karavan, ATV ve UTV cinsi taşıtlar eklenmişti.
a) T1 yetki belgesi: Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yolcu terminali işletmeciliği yapacaklara, b) T2 yetki belgesi: Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu terminali işletmeciliği yapacaklara, c) T3 yetki belgesi: Eşya terminali işletmeciliği yapacaklara, verilir.
ATV'ler, tasarımları gereği kapalı bir kabinleri olmadığı için, sürücünün ve varsa yolcunun başını koruyacak ekstra bir güvenlik önlemi gereklidir. Bu nedenle T3 belgesine sahip ATV'lerde kask takma zorunluluğu getirilmiştir.
Motor gücü maksimum 15 KV ve ağırlığı 400 Kğyi geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanabilirler(ATV,UTV vb). Yük taşımak için kullanılacaksa Net ağırlık 550Kg aşmayan 4 tekerlekli motosikletleri kapsamaktadır.
Off-road ATV'lerin plaka takılıp takılamayacağı, ATV'nin kullanım amacına ve ülkenin trafiğe yönelik yasal düzenlemelerine bağlıdır. Genel olarak, off-road ATV'lerin tasarımı, yüksek performansı ve daha zorlu koşullarda kullanılabilmesi için yapılmıştır.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
Bununla birlikte UTV'ler ise ruhsatlandırma ve tescil aşamalarında iki farklı araç olarak görünüyor. Nitekim bazı UTV araçları Türkiye'ye “motosiklet” olarak getirilip, o şekilde ruhsatlandırılıyor. Dolayısıyla A2 sınıfı motosiklet ehliyeti yeterli olabiliyor.
Traktör T3 sürmeye başlamadan önce aracın kapasitesi ve teknik özellikleri hakkında bilgi edinilmelidir. Kaza durumunda hasarı en aza indirgemek için Bel koruma ve Kask kullanımına dikkat etmek gerekmektedir. Sürüş sırasında aykırı davranışlarda bulunmamak gerekir.
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.
ATV'ler için ruhsat almak isteyen kişiler, aracın gerekli belgelerini ve ATV'nin tüm standartları karşıladığını gösteren belgeleri ilgili kurumlara sunmalıdır. Bunun yanı sıra, aracın sigortası da olmalıdır. Unutmayın, ATV'lerin kamusal alanlarda kullanımı, yalnızca uygun ruhsat ve plaka ile mümkündür.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
T türü belgeleri hariç; gerçek veya tüzel kişilere aynı yetki belgesinden sadece bir yetki belgesi verilir. Yani isteyen kişi ve kurum birden fazla T3 yetki belgesi alabilmektedir. T3 yetki belgesi almak isteyenlerin vergi ve oda kaydının olması ve en az 100.000 Türk lirası sermayeye sahip olmaları gerekmektedir.
500 cc motorun hızı, motorun gücü, ağırlığı ve sürüş tarzına bağlı olarak değişir. Genel olarak, 500 cc motorlar 150-200 km/s hıza ulaşabilir.
ATV Motor Rodajı ve Uzun Yol Kullanımı
Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez. Uzun yolculuklar, genellikle motorun uzun süreler boyunca yüksek hızlarda çalışmasını gerektirir. Bu da motorun aşırı ısınmasına ve parçaların hızla aşınmasına neden olabilir.
Azami Hız 65 Km/h
Her koşulda ve her arazide yolların tek sahibi sizsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri