Sağlık Bakanlığı - Hayır! Antibiyotikler soğuk algınlığı veya gripte yararlı değildir. Virüsleri öldürmez. | Facebook.
"Antibiyotiklerin soğuk algınlığı ve grip tedavisinde hiçbir yararı yok"
Antibiyotikler grip ya da soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olmayacaktır. Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
AUGMENTİN, geniş spektrumlu (bakteri ve mikropların birçok çeşidine karşı etkili) bir antibakteriyel ilaçtır ve enfeksiyonlara neden olan bakterileri öldürerek etkisini gösterir. Amoksisilin ve klavulanik asit adı verilen iki farklı etkin madde içermektedir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın, "Antibiyotiklerin ateş düşürücü veya gribi geçirici bir mantıkla kullanılması son derece yanlış. Grip asla antibiyotikle tedavi edilebilir bir hastalık değildir." dedi.
İlgili 20 soru bulundu
Ne zaman antibiyotik kullanılmalı? Üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yok. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili ilaçlardır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik almak gereksizdir.
AUGMENTIN, aşağıdaki sistemlerde AUGMENTIN'e duyarlı organizmaların neden olduğu bakteriyel enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde endikedir: Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (KBB dahil): Örn. Rekürren tonsillit, sinüzit, otitis media. Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları: Örn.
Önerilen doz, 10 gün boyunca, 12 saat arayla, ikiye bölünmüş doz halinde 90/6,4 mg/kg/gün'dür. Vücut ağırlığına göre uygun doz için aşağıdaki tabloya bakınız.
Antibiyotikler ateş düşürücü değildir.
Oda havasını nemlendirmek hastanın rahat nefes almasını sağlar. Boğaza gargara yapılabilir. Gerektiğinde soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kullanılabilir. Bitki çayları da nezle için oldukça faydalıdır.
En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol grubu ilaçlardır. Günde 3-4 kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar 72-96 saat kullanılabilir.
Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır.
Virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında bazen öksürük ile ateş de görülebilir. Bu gibi durumlarda tedavi genellikle antibiyotik ilaçlar ile olmaktadır.
2 yaş üzeri çocuklar: 25 / 3,6 mg/kg/gün 2 - 6 yaş (13 - 21 kg) Günde 2 kez, 5.0 mL Augmentin-BID 200/28 oral süspansiyon. 7 - 12 yaş (22 - 40 kg) Günde 2 kez, 10 mL Augmentin-BID 200/28 oral süspansiyon. 45 / 6,4 mg/kg/gün 2 - 6 yaş (13 - 21 kg) Günde 2 kez, 10 mL Augmentin-BID 200/28 oral süspansiyon.
AUGMENTİN ES, lokal resmi antibiyotik reçeteleme kılavuzları ve duyarlılık verilerine uygun olarak kullanılmalıdır. AUGMENTİN ES, pediyatrik hastalarda AUGMENTİN ES'e duyarlı organizmaların yol açtığı bakteriyel enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde endikedir.
1- Penisilinler: Penisilin grubu antibiyotikler (Augmentin, Duocid gibi) yıllardan beri kullanılan ve antibiyotikler arasında gebelikte kullanım açısından en güvenli olanlardır.
"Augmentin adlı ilacımız tümüyle piyasadan çekilmemektedir. Söz konusu durum sadece ilacın yukarıda belirtilen seri numarasındaki bir numunede görülen fiziksel uygunsuzluk (ambalaj içerisindeki bir tabletin ortadan ikiye bölünmesi) nedeniyle tedbir amaçlı olarak gerçekleştirilmektedir.
Antibiyotikler Neden Tamamen Bitirilmelidir? Antibiyotik tedavisini doktorunuzun önerdiği süre boyunca tamamen bitirmelisiniz. Enfeksiyon belirtileri düzelse bile, tedaviyi yarıda kesmek bakterilerin direnç geliştirmesine ve enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir.
Antibiyotik ateş düşürücü/ağrı kesici olarak kullanılmamalı.
Antibiyotik kullanımı ile hastalığın neden olduğu yorgunluk hissi artar. Buna ek olarak, antibiyotikler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Kış aylarının vazgeçilmezi olan nane, papatya çayı, kuşburnu ve zencefil üşümeye iyi gelen bitki çaylarının başında geliyor. Normal havalarda bile üşüyen kişiler sık sık helva yiyerek soğuk havalara karşı direnç kazanabilir.
Birçok vakada bireyler bir hafta veya 10 gün içinde soğuk algınlığından kurtulur. Sigara içen bireylerde ise belirti ve semptomlar daha uzun süre devam edebilir. Bir hafta veya on gün içerisinde belirti ve semptomların düzelmemesi durumunda birey doktora başvurmalıdır.
Soğuk algınlığı için doktorlar yazdıkları ilaçların hiçbir faydasının olmadığını bilirler, ama kendilerinden mucize bekleyen hastalarını ilaçsız göndermeleri de mümkün değildir. Doktorlar, eczacılar ve ilaç firmaları soğuk algınlığına bayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri