Aura, bazı epilepsi nöbetlerinde ve migren ataklarında görülen ve duyuları etkileyen; çok kısa, kişiden kişiye değişebilen, haberci bir semptomdur (belirtidir).
Bir araştırmaya göre auralı migren yaşayan insanların yaklaşık %10'unda görülmektedir ve en yaygın belirtiler şöyledir: Baş dönmesi, konuşma bozukluğu, kulak çınlaması ve çift görme. Beyin sapı auralı migrenin zaman zaman aura ile migren yaşayan herkesin başına gelebilir.
Aurasız migren baş ağrısı fiziksel aktivite ile tetiklenebilir ve genellikle ışığa ve sese karşı hassasiyet belirtiler arasında yer alır. Auralı migren, görsel, duyusal, sözel, hareket fonksiyonu, beyin sapına dair aura belirtilerinin eşlik ettiği süresi dakikalar olarak ifade edilen migren baş ağrısı türüdür.
Auralı göz migreni tedavisi genellikle baş ağrısı için ağrı kesici almayı ya da migreni tetikleyecek etkenlerden uzak kalmayı, azaltmayı içermektedir. Migren göz ağrısı da yaptığı için ağrı kesici kullanmak ideal olabilir. Göz migreni ilaçları migren tedavisinde de kullanılan ilaçlardan oluşur.
İlgili 26 soru bulundu
Auralı migrenli kişilerde PFO veya ASD denilen kalp delikleri sık görülmektedir. Kalp deliğinin varlığı ağrı şiddeti ve sıklığını ciddi artırmakta ve tedaviye yanıt alınamamaktadır. Aynı zamanda bu kalp delikleri kişide inme veya felç geçirme riskini de artırabilmektedir.
Migren aurası baş ağrısı ataklarından önce başlar ve kısa sürede kendiliğinden düzelebilir. Auralar ışık parlaması, kör noktalar, parlak noktalar ve şekiller, bulanık görme veya görme kaybı şeklinde kendini gösterebilir.
Auralı migrenli kişilerde PFO veya ASD denilen kalp delikleri sık görülmektedir. Kalp deliğinin varlığı ağrı şiddeti ve sıklığını ciddi artırmakta ve tedaviye yanıt alınamamaktadır. Aynı zamanda bu kalp delikleri kişide inme veya felç geçirme riskini de artırabilmektedir.
Auralı migren; tipik olarak görme bozuklukları, küçük kör noktalar veya yanıp sönen farklı şekiller gibi belirtileri kapsar. Bunun yanında ellerde, yüzde uyuşma ve karıncalanma da görülebilir. Konuşma değişiklikleri ya da güçlüğü ve zayıflık diğer belirtiler arasında değerlendirilir.
Migren, daha çok öyküye dayanılarak tanısı konulan bir hastalıktır. Hastalarda tüm muayene bulguları, kan tahlil bulguları ve MR görüntülemeleri normaldir.
Auralı migren genel migren grubu içinde daha nadir görülen ancak daha sıkıntılı bir durumdur. Auralı migrenin özelliği, felç riskinin diğer migrenlere göre daha sık görülmesidir. Bu risk özellikle sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha da fazladır.
Migren İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir? Migren, ağrılı bir baş ağrısı türüdür ve genellikle bir nörolog doktoru tarafından tedavi edilir. Bu nedenle, migreniniz için doktorunuza başvurarak bir nörolog doktoruna gidebilirsiniz.
Aura, bazı epilepsi nöbetlerinde ve migren ataklarında görülen ve duyuları etkileyen; çok kısa, kişiden kişiye değişebilen, haberci bir semptomdur (belirtidir).
Genellikle aurası yüksek olan kişiler dik yürüyüş, oturuş ve görünüşleri ile dikkat çekerler. Dışarıdan soğuk bir izlenim yaratıyor gibi gözükse bile ellerinde olmadan duruşlarını asil yansıtırlar.
Aurası yüksek demek bireyin hayat enerjisinin de yüksek olması demektir. Dışarıdan gelmiş hastalıklara veya kötü enerjilere karşı tıpkı bir kalkan görevi üstlenmektedir. Duygusal ve ruhsal açıdan da kuvvetli bir rol oynamaktadır. Aura yüksek olması esasında kişi için pozitif bir durumdur.
Aura varlığı nöbetin fokal başladığının kanıtıdır; yani nöbet beynin belli bir bölgesinden başlar. Auralar korku veya tat halüsinasyonları, ateş basması, epigastrik duyum, anormal beslenme ve ağrı gibi vejetatif veya psişik belirtiler şeklinde olabilir.
Stres göz sağlığını bozabilir
Stres hem vücudun hem de gözlerin düşmanıdır. Örneğin tetiklenen stres nedeniyle Santral Seröz Retinopati gelişebilir. Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir.
Yukarıda bahsedilen sorunların ayrımı bilgisayarlı tomografi sonrasında ayırt edilebilir. Kan damalarının ve beynin üç boyutlu görüntülemesi sonrası semptomlarının migren kaynaklı olup olmadığının kesin tanısı konulabilir.
Migren aurası, migren baş ağrısı öncesi veya baş ağrısı sırasında ortaya çıkabilir ve genellikle ışık çakmaları, zigzag çizgiler, noktalar veya bulanık görme şeklinde kendini gösterebilir. Migren aurası genellikle geçici bir süre için görülebilir ve migren atağı tamamen sona erdikten sonra kaybolur.
Ataktan hemen önce veya ağrının başlangıcındaki 5 ila 60 dakikada görmede bulanıklık, gözün önünde ışıklı noktalar, çizgiler görme veya daha seyrek olarak da konuşmada bozulma, bedenin bir yanında uyuşma, baş dönmesi, çift görme veya güçsüzlük yaşanıyor.
Ağrı süresi 15-180 dakikadır. Ağrıların önemli bir bölümü gece uykuda ve aynı saatlerde ortaya çıkar, hastayı uykudan uyandırır. Ağrılı epizod süresince alkol ağrıyı tetikler.
Hasta migren atağı sırasında; kalp atışı şeklinde zonklama, mide bulantısı – kusma, ışık – ses ve hatta dokunmaya karşı aşırı hissiyat, bulanık görme, baş dönmesi ve bazı durumlarda baygınlık yaşayabilir.
Horton sendromu) birlikte ortaya çıkan ataklar halinde görülen baş ağrılarını ve kısa migren ataklarını gidermek için kullanılır. Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi: Migren ataklarında, ağrı nöbetinin başlangıcında 1 veya 2 AVMİGRAN verilmelidir. Gerekirse yarım saat sonra 1 tablet daha verilebilir.
Triptanlar, ergotamin ve türevleri olarak özetlenebilirler. Triptan grubu ilaçlar özellikle orta ve ağır şiddetteki migren ataklarında kullanılırlar.
Atak tedavisinde ön plana çıkan ilaçlar günümüzde triptan grubu ağrı kesiciler. Bunlar migren tedavisinde kilometre taşı oldu. Bunlar hem genişlemiş olan damarı daraltıyor, hem de damar çevresindeki şişmeyi azaltıyor, önlüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri