Aurora Aksnes (doğum 15 Haziran 1996), daha çok sadece ismi olan Aurora (hepsi büyük harfle) olarak bilinen Norveçli şarkıcı, söz yazarı, dansçı ve müzik yapımcısıdır.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Kuzey Kanada şehirleri arasında Churchill, Yellowknife, Newfoundland, Calgary, Banff, Manitoba, Igaluıt ve daha pek çok şehir muhteşem kuzey ışıklarını görebileceğiniz şanslı noktalardan. Kanada'nın bazı eyaletlerinde Ağustos sonundan Mayıs ayına kadar kuzey ışıkları gözlemlenebiliyor.
Kuzey ışıklarını 2021 yılı itibariyle en iyi görebilmek için gidebileceğin yerler şunlardır: Norveç, İsveç ve Finlandiya'nın Kuzey Bölgeleri. Kuzey İsveç'te Abisko Ulusal Parkı İzlanda'da Reykjavik.
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Kuzey ve güney kutbunda görülebilen ışımalar olduğu için bu isim verilmiştir. Bu sebepten ötürü kuzey kutup ülkeleri ya da güney kutup ülkelerinde görülür. İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir.
Güneş aktivitesinin çok yüksek olduğu günlerde, Kuzey Işıkları gökyüzünde her yerde görülüyor.
Bergen ve Oslo'ya gitmek isteyenler için yaz ayları oldukça idealken hava sıcaklığı 15-16 derecelerde seyrediyor. Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur.
Kuzey Işıkları | Lapland Turu | 30 Ocak - 3 ŞUbat 2023 | Child Break | Hem Çocuklu Hem Çocuksuz Tatil.
Rusya'da Kuzey Işıklarını görmenin en iyi zamanı Eylül-Mart arası dönem. Fakat en optimal aylar, Aralık ve Ocak ayları. Çünkü bu aylarda bazı bölgelerde 6 ay gündüz yaşanmıyor. Bu da ışıkları görme şansınızı arttırıyor.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
Kuzey Işıkları genellikle mart ve eylül aylarında yaşanan ekinoks dönemlerinde yani 23 Eylül ya da 21 Mart'a yakın zamanlarda daha iyi görünüyor. Bu tarihlerin öne çıkmasının nedeni, dünyanın manyetik alanında daha fazla güneş parçacığının atmosferle etkileşime girmesi.
Aurora denilen görsel şölen, Güneş fırtınalarının uzaya yaymış olduğu yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanı ile etkileşmesi sonucu oluşan göz alıcı ışıklardır. “Kutup Işıkları” da denilen bu parıltılar, tarih boyunca insanları büyülemiş muhteşem ışık şovlarıdır.
Kuzey Işıkları olarak bildiğimiz “Aurora Borealis” kelimelerinin etimolojik kökeni Yunanca'ya dayanıyor. Bu dilde “Aurora” gündoğumu, “borealis” ise rüzgar anlamına geliyor.
Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Norveç'e gitmek isterlerse, vize koşuluna uymak durumundadırlar. Yeşil, Gri ve Siyah pasaportu bulunan vatandaşlar ise 180 günlük periyotta, 90 gün için vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli ve uzun süreli vize başvuruları ayrı şekilde farklı belgelerle yapılabilir.
Norveç'te mutlaka tatmanız gereken lezzetler şöyle; Brunost adı verilen kahverengi peynir, balina eti, ren geyiği eti, somon ve ringa balığı. Norveç, dağları, ormanları, buzulları ve kuzey ışıklarıyla dünyanın en benzersiz ülkesi.
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir. Özellikle bir Danimarkalı ve Norveçli birbirlerinin dillerini çok kolay okuyup anlayabilmektedir.
Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Böylece plazma literatüre maddenin dördüncü hali olarak geçmiştir. Örnek olarak; Aurora olarak da bilinen kutup ışıkları, yeryüzü ve atmosfer arasında oluşan potansiyel fark sonucunda oluşan enerjiyi, iki katman arasında bulunan gaz fazdaki hava moleküllerine vererek hava gaz fazından plazma fazına dönüştürür.
Moleküler oksijen ve azot, Dünya atmosferinin en yaygın bileşenleri. Dolayısıyla, auroral renkler de mavi, kırmızı ve yeşil oluyor. Atomik oksijen yüksek irtifalarda oluştuğu için, kutup ışıkları çoğunlukla yeşil üzerinde kırmızı renkler olarak görülürler.
Manyetik kuyruktan kutuplara doğru akan parçacıklar iki kutba da aynı anda ulaşır ve kutup ışıkları her iki kutupta aynı anda oluşur. Güney kutbundaki ışık- lara “aurora australis” yani güney ışıkları adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri