Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Kıyafetlerinizin kumaş dokusuna uygun sıcaklıkta ütülenmesi, kırışıklıkların açılmasını daha kolay hale getirir. Örneğin pamuklu için ütünüzü pamuklu, sentetik için polyester ayarına getirmeniz gerekir. Giysi kırışıklık açma işlemini kolaylaştırmak için kırışıklık açıcı ütü spreyi kullanabilirsiniz.
Kettleda su kaynattıktan sonra, çıkan buhara kırışık kıyafetinizi 15cm uzaktan tutun ve kırışıklığın çözüldüğünü göreceksiniz. Çamaşırları hafif meltem olan bir alanda ya da açık havada gergin şekilde asarak kurutma yöntemi de yine ütüye gerek duyulmadan çamaşırların düz bir şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz.
Ütü kullanmadan kırışıklıklardan kurtulmanın en pratik yollarından biri fön makinesinden yararlanmaktır. Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
İlgili 15 soru bulundu
Su ısıtıcısını ocağa yerleştirerek ısıtın. İçindeki su kaynamaya başladığında, buruşuk giysiyi püsküren buhardan 20 santimetre uzakta tutun. Sıradan bir saç kurutma makinesi de giysi buharlayıcı görevi görebilir. Onu en yüksek ısı seviyesine getirin ve sıcak havayı doğrudan kırışıklıklara yöneltin.
Tek yapmanız gereken masanın üzerine temiz bir havlu veya battaniye sermek, bezinizi düzleştirmek ve ütülemeye başlamak. Cam masa kullanmaktan kaçının. Ahşap masalar, ütü masası olmadan ütülemek için harika bir alternatiftir.
- Öncelikle ütünüzün ısısını ayarlayın. Gömlek kumaşı pamuklu ise yüksek, pamuk karışımı ise orta, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamalısınız. - Gömleğin kırışıklık durumuna göre buhar seviyesini ayarlayın. Kırışıklığın fazla olduğu yerlere daha fazla buhar vererek ütülerseniz kırışıklık kolayca yok edilir.
SAÇ KREMİ+BEYAZ SİRKE+SU
1 çay kaşığı saç kremi, 1 çorba kaşığı beyaz sirke ve 2 su bardağı suyu temiz bir kapta karıştırın. Ardından huni yardımıyla boş bir sprey şişesine doldurun. Hazırladığınız karışımı hafif bir şekilde kıyafetlerinize püskürtün. Kıyafetlerin tamamen ıslak olmamasına özen gösterin.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Pamuklu döngülerinde çamaşırlar düşük su seviyesinde, titiz yıkama ile ve yüksek dönüş hızıyla yıkanır. Tüm bu etkenler de çamaşırları kırıştırır. Kolay kırışan çamaşırlar için hassas yıkama döngülerini kullanın.
Son olarak çamaşır makinesinde yıkadığınız çamaşırlarda gereğinden fazla deterjan kullanmamaya dikkat edin. İyi durulanmayan çamaşırlar kırışık olarak çıkabilir ve çamaşırları son aldığınız yer kurutucu olduğu için; kırışmanın kurutucudan kaynaklı olduğunu düşünmenize sebep olabilir.
Pamuk gömleklerinizi hafif nemliyken ütülemek gömleğinizin daha kolay ütü tutmasını sağlayacaktır. Kurutma makinesi tercih ediyorsanız da, dolap kuruluğu yerine hafif nemli ayarda kurutabilirsiniz.
Kumaş pantolonlar ütülenirken üzerlerine nemli bez konulmalıdır. Sert yapılı kumaştan üretilen pantolonlar ütülenirken ise yüksek ısı kaldırmasına dikkat edilmelidir. Ütü yüksek dereceye ayarlanarak jilet gibi ütü yapmak mümkün olur.
Ütüleme yaparken ütüyü kıyafetin üzerine çok hızlı gezdirmemek gerekmektedir. Ütü kıyafetin üzerinde yavaş yavaş gezdirilir. Gerektiğinde inatçı kırışıkları açmak için ütünün buhar düğmesine basılır. Kıyafet, ütü masası üzerinde çevrilerek her tarafı ütülenir.
Özellikle yaşımıza cildimizin yapısına ihtiyacına göre ürünler tercih etmeliyiz. 20'li yaşların ortalarına geldiğimizde, cildin yapısında bulunan kollajen proteinin sentezi yavaşlamaya başlar. Bunun sonucu olarak ciltte hafif kırışıklıklar ve ince çizgiler belirir.
Alındaki yatay kırışıklıklar mimik hareketlerini çok fazla yapan kişilerde daha fazla görülüyor. Nadiren 30 yaşından daha genç olanlarda alında kırışıklık görülmesi de bu kişilerin çok fazla mimik hareketleri yapması ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmasından kaynaklanıyor.
Normalde, pamuk lifleri yıkama esnasında şişer ve kuruduktan sonra eski halini alamaz. Bu durum, kumaşın kırışık görünmesine sebep olur. Ancak ütü istemeyen malzemeler, liflerin şişip kırışmasını önleyen ve reçine olarak bilinen özel ürünlerle işleme tabi tutuluyor.
Isıya karşı daha dayanıklı olan erkek pamuk gömlek modellerini 180°C'de, erkek keten gömlek modellerini ise 200-220°C gibi yüksek sıcaklıklarda ütüleme yapılabilir, doğru ısıyla daha kalıcı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Gömlek yakası ütülemeye kıyafetinizin arka yüzünden başlayabilirsiniz. Yakanın arka kısmını ütüledikten sonra ön kısmına geçebilir ve son olarak iz yerlerini takip ederek yakayı düzgünce katladıktan sonra ilgilinin bölgenin üzerinden ütü geçebilirsiniz.
Gömlek ters çevrilerek ütülenmeli ve önce gömleğin sırt kısmından ütülenmeye başlanmalıdır. Gömleğin ön ve yaka kısmı ütülenirken ekstra özen gösterilmelidir. Ütüleme esnasında gömleğe buhar verilerek kumaş ekstra nemlendirilmelidir.
Hassas Kumaş Dokusuna Sahip Giysilere Özen Gösterin
Isıya karşı hassas olan ipekli, yünlü ya da kadife kumaşlarda ütü nedeniyle parlama meydana gelebilir. Kumaşın üzerinde ütünün gereğinden fazla kalması ise parlamayı artırabilir. Bu yüzden hassas kumaşa sahip giysilerinizi ütülerken ütü bezi kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri