Kuymak, Samsun'dan Ardahan'a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurumun Oltu ve İspir ilçerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir.
Karadeniz Bölgesi'nin özel yemekleri olan muhlama ve kuymak Trabzon ve Rize illerine ait yemeklerdir. Diğer illerde de bilinse de genellikle bu iki ilde daha çok yapılan yemeklerdir. Günün her öğününde yenilebilen muhlama ve kuymak yemekleri genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen lezzetlerdir.
İsmi üzerine birçok tartışma yaşansa da, adı tadının önüne asla geçemeyecek bir tarif kuymak. Aynı zamanda muhlama ya da mıhlama ismi ile de bilinen bu tarif Karadeniz bölgesinden Türk mutfağına armağan edilen müthiş bir lezzet. Adı ve yapılışında farklılık olduğunu, yöreden yöreye göre değiştiği söyleniyor.
Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.
İkisi de Karadeniz bölgesi yöresine ait bir yiyecektir. Trabzon'da kuymak, Rize'de mıhlama daha fazla tercih edilir. En önemli fark Kuymakta önem arz eden malzeme mısır unu iken, Mıhlamada en önemli malzeme peynirdir. Her iki yiyecekte mısır unu, peynir ve tereyağ dan yapılır.
İlgili 41 soru bulundu
Mısır unu, tereyağı ve genellikle minci adı verilen tuzlu çökelek (bazı yörelerde telli peynir veya su peyniri) kullanılarak yapılan mısır lapasının adıdır.
lezzet olarak benim favorim muhlama olmakla beraber, trabzonlularin kuymagi rizelilerin ise muhlamayi daha cok tercih ettigini gozledigimi soyleyebilirim.
Kuymak yüksek kalorili besinler arasında yer alır. Bu nedenle diyet yapanlar için çok uygun bir besin değildir. Kuymak ekmekle yendiğinden kalorisi haliyle biraz daha artar. Bu tür kalorisi yüksek besinleri zayıflamak isteyen ve diyette olan kişilerin yememesi daha doğru olacaktır.
Trabzon'da kuymak, Rize'de mıhlama daha çok tercih edilir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır.
Kuymak (Türkiye)
Rendelenmiş peynir, sıcak mısır ununa karıştırılır ve daha sonra tabak tipik olarak tereyağı veya kaymak ile zenginleştirilir. Kuymak, çoğunlukla kahvaltıda tüketilir ve Karadeniz'i çevreleyen bölgeye özgüdür. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir.
Kuymağın tadının yumuşamaması için su yerine süt koymanızı öneririz. Eğer orijinal kuymak peyniriniz bulunmuyorsa kaşar ya da eriyebilen diğer peynir türlerinden birisini tercih edebilirsiniz. Kuymak tarifi için bakır tavayı tercih edecekseniz tavayı önceden kızdırmayı unutmayın.
Öncelikle ben kuymak peyniri bulamadığımız için sadece kaşar peyniri kullandım, ben bunu arada kaymak çeşitleriyle de yapıyorum. Tereyağımızı tavamıza alalım ve eriyince mısır ununu ekleyelim, kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra damak zevkinize göre tuzumuzu ekleyelim.
Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Kaynayan suda şişen mısır ununa tel tel ayırdığınız Trabzon peynirini katıp hafifçe karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz kuymağı, tereyağı üzerine çıkıp renk aldığında ocaktan alın. Bekletmeden sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Muhlama (mıhlama): Tarif daha çok Rize tarafında bu ismi alır. Peynir ile bol yayla tereyağı ile yapılır. Kuymak : Daha çok Trabzon ve doğu ilçelerinde Rize nin batı ilçelerinde yapılır ve bu adı alır.
Karadeniz Bölgesi'ne ait olan mıhlama; Gürcistan, Kafkasya ve Azerbaycan'da da tüketilir. Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan mıhlamanın diğer adı ise kuymaktır. Ana malzemeleri peynir, tereyağı ve mısır unudur. Soğuk algınlığına iyi gelmesinin yanı sıra ateş düşürücü özelliği de mevcuttur.
yanına hafif soslu bir makarna veya benzeri bir yemek almak, yemek sonrası tatlı yerine çay içmek tavsiye edilir...
4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım. Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim. Topaklanma olmaması için karıştıralım. Altı kısık bir şekilde suyunu çekip yağını üzerine verinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim.
Karadeniz illerinde severek tüketilen kuymak ya da diğer adıyla muhlama, kolot peynirinin yer aldığı yiyeceklerden biri oluyor. Uzadıkça uzayan kolot peynirini, sıcacık ekmeğinizle buluşturun ve kahvaltının tadını çıkarın. Bir defa denediğinizde her sabah kolot peynirli kuymak yemek isteyeceksiniz!
Re: Kuymak yedirenler varmı
Mısır ve mısır dan elde edilen ürünler 12 aydan önce önerilmez.
Toprağı cömert, mahsulu bereketlidir. Beşeri kaynak bakımından da zengin bir şehirdir Rize. İnsanları zeki, yetenekli, mert, mücadeleci, yardımsever, vatanına ve milletine bağlı, vefakar kimselerdir. Rize'nin insanı, sırtınızı yaslayabileceğiniz bir dağ gibi vakurdur.
Bazen mıhlamaya sıcak su mu soğuk su mu konulacağı sorulur. Kuymak sıcak suyla mi yapılır? Trabzon usulü kuymakta, yağ kendini bırakmaya başlayınca iki bardak soğuk su ilave edilir.
Kebir Kolot Peyniri 500 G - A101.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri