“Deniz avı ve onu yemek size de yolculara da, geçimlik olarak helâl kılınmıştır” (Maide, 5/96) ayetinden de av- lanmanın caiz olduğu anlaşılmıştır.
FIKIH. Arapça karşılığı sayd olan av, İslâm'da belirli şartlarla mubah kılınmıştır; bu husus kitap, sünnet ve icmâ ile sabittir.
Hac ve ihramdayken avlanmak haramdır. Av hayvanlarının bir kısmının eti yenir, bir kısmınınki ise yenmez. Bunlar ya derisi, yünü ve dişleri gibi kısımlarından faydalanmak için, ya da şerlerinden korunmak için avlanırlar. Avlanan hayvanın etinin helâl olması için birtakım şartlar vardır.
Bir hayvan tüfekle avlanır, mermi hayvanın bedenine girerek parçalarsa, pak ve helal olur. Kurşunun sivri olup olmamasının farkı yoktur. Kurşunun demirden olması şart değildir. Ancak kurşun hayvanın bedenine girmez, değmesinin şiddetiyle veya hararetiyle hayvanı öldürürse, pak ve helal olması sakıncalıdır.
Tuzak, sopa, taş veya benzeri bir şeylerle avlanan hayvan pak değil, yenilmesi de haramdır. Tüfekle avlanan hayvan ise, eğer kurşun keskin oluşu sebebiyle hayvanın vücuduna girerek onu parçalarsa, temiz ve helâldir.
İlgili 34 soru bulundu
Av, günümüzde genellikle silâhla yapılmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi avcı ava silâh atarken besmele çekmeli, hayvanı vurunca hemen koşup yanına varmalı, ölmemiş ise kesmelidir. Yetişmeden silâhın tesiri ile ölmüşse bir şey gerekmez, eti yenir.
Avın yenebilmesi için şunlara riayet lazımdır: Besmele ile gönderilen av köpeğinin ve doğan kuşunun yakalayıp, ısırarak yaralayıp öldürdüğü av hayvanı yenir. Diri getirdikleri av hayvanını kesmek lâzımdır. Köpeğin, yaralamayıp boğduğu ve yaralayıp etinden yidiği av, yenmez.
Buna göre bir arabanın çarpmasıyla ölen bir hayvanın eti yenilmez. Fakat aslen eti helal olan ve üzerinde hayat eseri bulunan böyle bir hayvan, Besmele ile boğazlanırsa eti yenebilir. Bu İmam Azam'a göredir. Silahla öldürülen bir hayvanın eti yenilir.
Av âletini atış veya vuruş esnasında besmele çekilmelidir. Besmele`yi unutarak terkeden bir avcı, hükmen besmele çekmiş sayılır.
Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir.
2567- Eti yenen yabani bir hayvan, av köpeğiyle avlanırsa altı şartla bedeni pak ve eti helaldir: 1- Av köpeği, istendiği zaman avın peşine gideceği ve istenmediği zaman gitmeyeceği şekilde eğitilmelidir. Ancak av görüp ona yaklaştığında engellenemezse sakıncası yoktur.
Dinimizde yenmesi helal olan kara ve deniz hayvanlarını avlamak helal kılınmıştır (Maide 1-2). Ancak avcılıkta aşırıya gitmek, yemek kastı olmadan sırf zevk için hayvan öldürmek caiz değildir.
Evcil hayvanlardan, koyun, keçi, sığır ve deve çeşitlerinin tamamı helaldir. At, katır ve eşek türü hayvanların da tamamı şiddetli mekruhtur. Köpek ve kedi cinslerinin tamamı ise haramdır.
Sazan, Kadife, Şiraz ve Yayın gibi iç su balıklarının av yasağı 15 Mart 2023 Çarşamba günü başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında yasak uygulanacaktır.
2018-2019 döneminde av turizmi kapsamında avına izin verilen türler ise büyük memeli av ve yaban hayvanlarında Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, melez yaban keçisi, ceylan, karaca, yaban domuzu; yırtıcılarda çakal ve tilki.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 2019-2020 Merkez Av Komisyonu Kararları'na göre gece avlanmak yasak.
el Cevab: Yaban domuzları ekinlere ve bahçelere ya da beslediğiniz diğer canlılara zarar veriyorsa öldürmeniz caizdir. Bu hayvanları avlamak için harcadığınız zaman ve mermiye karşılık para almanız mübahtır.
Soru: Tavşan veya onun benzeri gibi hayvanların avına gitmek caiz mi? el Cevab: Avcılık av hayvanlarını terbiye ederek avlanmak caizdir. Eğlence olsun diye avlanmak caiz değildir.
Evet, caizdir. Kimin kestiği, nasıl kestiği bilinmeyince, Müslüman veya Ehl-i kitap karışık olan her ülkeden et alıp yemek caiz olur.
Dünya'da her yıl 56 milyar çiftlik hayvanının yemek amacıyla öldürüldüğünü biliyor muydunuz? Üstelik bu sayılara balık ve midye gibi deniz ürünlerini dahil edince sayı 150 milyarın üzerine çıkıyor!
Hayvanı bayıltarak kesmek caizdir.
Ayrıca kurşunlama veya şoklama denilen yöntemle de kurbanlık hayvanlar kesilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey: Hayvanın daha ölmeden kesilmesidir. Çünkü, o yöntemle hayvan öldürülse, bu hayvan murdar olur.
47- Yaratılışında vahşet ve bayağılık olmayan, iğrenç görülmeyen hayvanların etleri din ölçüleri içinde helaldir, yenebilir. Tavuk kaz, ördek, zürafa, deve kuşu, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, koyun keçi, deve, sığır, manda, ekin kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, tavşan ve turna gibi hayvanlar bu kısım eti yenen ...
Maide Suresi, 94. ayet: Ey iman edenler, Allah görünmezlikte (gaybte) Kendisi'nden kimin korktuğunu ortaya çıkarmak için ellerinizin ve mızraklarınızın erişeceği avdan bir şeyle andolsun sizi deneyecektir. Artık kim bundan sonra haddi aşarsa, onun için acı bir azap vardır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri