[1] Çıkarını başkasına zarar vermekte arayan kimse,zarara kendisi uğrar.
Ava Giden Avlanır Atasözünün Anlamı Ne Demektir? Ava giden avlanır atasözünün tam anlamı, çıkarları birine zarar vermek olan birinin er geç zarara kendisinin uğrayacağıdır. Hayatını başkasına acı çektirmek üzerine odaklayan her kimse, gün gelir kendisi de acı çeker.
AVA GİDEN AVLANIR ATASÖZÜNÜN ANLAMI:
başkalarına tuzak kuran kişinin o kurduğu tuzağa kendisinin düşmesi anlamına gelir.
Kendi Düşen Ağlamaz Atasözünün Anlamı Nedir? Çoğunlukla kişinin başına gelmiş olumsuz, kötü bir olay için kullanılan bir atasözüdür. Bu atasözünde verilmek istenen ana mesaj; kişi kendi yüzünden başına gelen bir durumdan yakınmamalıdır. Çünkü bu durumun sorumlusu kişinin kendisidir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
Sakınılan göze çöp batar atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Atasözleri geçmiş dönemde yaşamış insanların tecrübelerini, deneme yargılarını, bilgece düşünülerek öğüt niteliği kazandırılmış cümlelerin, özlü sözler şeklinde ifade ediliş biçimidir. Kısacası atasözü öğüt verici niteliği taşıyan özlü sözlerdir.
Aç ayı oynamaz atasözü günlük hayatta genelde bir kişiye aç iken bir iş yaptırılmak istendiğinde duyulabilir. Çünkü kişi açken işi yapmak istemez. Aç ayı oynamaz atasözünün kısaca açıklaması da açken tüm varlıklar bir iş yapmak istemez olarak tabir edilebilir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Çalışan her işte başarıya eninde sonunda ulaşmaktadır. Bizlere yılmadan çalışmamız gerektiğini, bu şekilde başarıyı elde edeceğimizi anlatan bir öğüt niteliğindedir.
Elimize geçen her şey mutlaka başka bir durum için gerekli olur. Sakla samanı gelir zamanı atasözü ile anlatılmak istenen de tam olarak budur. Elimize geçen her bir nesne her ne kadar ilk başta gereksiz gibi gözükse de bir gün sırası geldiğinde işimize yarar.
Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: küçük veya önemsiz şeyler de çoğu kez büyük etkiler yapabilir.
Aklın Yolu Birdir Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Doğru ve mantıklı olan, sonucu tahmin edilebilen, gidişatı ortada olan her hangi bir olayda tüm ortak yollar doğru yoldur. Bu ortak yolların oluşabilmesi için tecrübe, akıl, bilgi ve zeka kullanılarak olayların sonuçları tahmin edilir.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ NE DEMEK? Mızrak Çuvala Sığmaz ata sözü kısaca "herkesin gözü önündeki gerçekler örtbas edilemez." anlamına gelmektedir. Ayrıca, "Güneş gibi ortada olan ve insanların dikkatinden kaçmayan bir şeyi saklamanın mantıklı bir açıklaması olamaz.
Balık Baştan Kokar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Balık baştan kokar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; Yapılan bir işte aksaklığın başta olanlardan kaynaklandığını anlatan bir sözdür. Yani aksaklığın asıl nedeni baştadır anlamında kullanılır.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
[1] İnsan ne denli çok çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu harcamasını bilmezse bir şey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar,Parayı tutumlu kullanmak gerekir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Açıklaması : İnsan istedikten sonra her yaşta eğitilebilir.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir. Buna göre büyük kazançlar elde edilmesi için de ufak tefek sıkıntılara girilebileceği açıklanır. BU atasözü pek çok alanda rahat bir şekilde kullanılabilir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri