Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovaky,Slovenya ve Yunanistan AB'ye bağlı olan ülkelerdir.
Avrupa'da 44 ülke ve bölge bulunmaktadır. Konumsal olarak, beş bölgeye ayrılmıştır: Güney Avrupa, Batı Avrupa, Orta Avrupa, Kuzey Avrupa ve Doğu Avrupa.
İsviçre, Lüksemburg, Fransa, Almanya, Avusturya, Monako, Hollanda, Belçika, Lihtenştayn Batı Avrupa ülkelerini oluşturur. Güney Batı Avrupa Ülkeleri; İspanya, Andorra, Portekiz, Cebelitarık, İtalya, San Marino, Vatikan, Malta olarak sıralanabilir.
Avrupa, kuzeyde Arktik Okyanusu, batıda Atlantik Okyanusu, güneyde Akdeniz ve doğuda Asya ile çevrili bir kıtadır. Avrupa'nın Asya'dan Ural Dağları, Ural Nehri, Hazar Denizi, Büyük Kafkaslar, Karadeniz ve Türk Boğazlarının su yolları ile ayrıldığı kabul edilir.
AB bu özelliğiyle Çin ve Hindistan'ın ardından en büyük üçüncü nüfusa sahip. Birliğin vatandaşlarının yaşadığı toplam yüzölçümü yaklaşık dört milyon kilometrekare. Fransa birlikteki en büyük yüzölçümüne sahip ülke olurken 84,3 milyon vatandaşıyla Almanya AB'nin en büyük nüfusa sahip ülkesi.
İlgili 38 soru bulundu
Belçika kişi başına düşen 65.500 dolar gayri safi yurt içi hasılayla Avrupa'nın en zengin ve varlıklı ülkeleri arasında. Ülkede gayri safi hasılanın büyük kısmını hizmet sektörü oluşturuyor. Fakat ülke sanayi kollarında da oldukça gelişmiş durumda.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi hangi ülke ? Avrupa'nın en büyüğü yaklaşık 4.2 trilyon dolarlık ekonomisiyle Almanya oluyor. Almanya'yı 3.3 trilyon dolarlık ekonomisiyle Birleşik Krallık(İngiltere) takip ediyor. Kaynak: Uluslararası Para Fonu (IMF) 10.06.2022 tarihinde güncellenmiştir.
Türkiye'nin Avrupa kıtasında yer alan bölümü ise Trakya bölgesidir. Avrupa kıtasında olan toprak parçasının oranı ise yüzde 3'tür. Geri kalan yüzde 97 toprak parçası ise Asya kıtasında yer alır.
Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır.
Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı Rusya alıyor. Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı 17.075 km2 ile Rusya alırken, Türkiye 779 km2 ile 37'nci sırada yer alıyor.
Matematiksel açıdan ele alındığı zaman Rusya Federasyonu'nun yaklaşık olarak topraklarının %77 kadarı Asya Kıtasında yer alır. Geriye kalan %33'lük bölüm ise Avrupa Kıtasında bulunmaktadır. Bu doğrultuda Rusya'nın hem Avrupa hem de Asya kıtasında toprakları olduğundan dolayı Avrasya kıtasında bulunduğu söylenebilir.
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. AB'ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.
VATİKAN. Tıpkı San Marino gibi Vatikan da tamamen İtalya tarafından karayla çevrili. Düzenli bir başkanı, hükümeti ve hatta yerli nüfusu olmadığı için dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha farklı bir düzene sahip. Vatikan, bilindiği üzere Papa tarafından yönetiliyor.
Dünya nüfusu 2022'de tahmini 8 milyara ulaşırken, Türkiye 85 milyon 279 bin 553 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada yer aldı.
Türkiye veya resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer alan kıtalararası bir ülkedir.
Doğuda Kocaeli, Batıda Tekirdağ ve Kırklareli'ne komşu olan İstanbul'un Kuzeyi Karadeniz, Güneyi Marmara Denizi ve Haliç ile çevrilidir. Bugünkü İstanbul'un büyük kesimi Avrupa yakasında, diğer kesimi ise Asya yakasındadır. İstanbul, kara ve denizler arasında önemli bir geçit yerindedir.
Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti (Azerice: Azərbaycan Respublikası [ˈɑzæɾbɑjdʒɑn ɾespublikasɯ]), Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir.
Londra 2021 yılı itibarıyla İstanbul, Moskova ve Paris'ten sonra Avrupa'nın en kalabalık dördüncü şehridir.
Azerbaycan, BM ve hükûmet politikaları aracılığıyla başta Avrupa olmak üzere uluslararası topluma ulaştı ve ekonomisini açtı. AB ile resmi ilişkiler 1996 yılında AB-Azerbaycan Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması'nın (PCA) imzalanmasıyla başladı. Bu anlaşma 1999'da yürürlüğe girdi.
Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke, İsviçre oldu. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarını açıkladı.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri