Avrupa ülkelerinde de bahşiş zorunlu olmasa da yaygın bir uygulamadır ve çoğu ülkede vermemek kabalıktır. Masanıza gelen hesapta bahşiş konusunda bir detay olmasa bile bırakmanız gerekir. Ve bizim ülkemizin aksine bu bir memnuniyet ölçütü değildir.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
ABD'de garsona, barmene, berbere, taksi şoförüne bahşiş vermek bir lütuf değil, mecburiyet! Yüzde 20'den aşağısı kulaklarınızın çınlamasına sebep olabilir. ALMANYA: Hesaba 'yüzde 10' ilave ederek bahşişi otomatikman almış oluyorlar.
Avrupa'da ise genel olarak gelen hesabın yüzde 5'i ila 10'u arasında bahşiş vermek gerekiyor. Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor.
Bahşişler diğer birçok sektörde alışılmış bir şey . "Ayrıca, Alman bar müdavimlerinin yüzde 65'i genellikle bar personeline bahşiş veriyor" diyor. "teslimat hizmetlerinden sipariş veren Almanların yüzde 61'i kuryelere, yüzde 56'sı taksi şoförlerine ve yüzde 54'ü Uber veya diğer bineklerin sürücülerine bahşiş veriyor.
İlgili 45 soru bulundu
İngiltere. İngiltere'de bahşiş geleneği bölgelere ve şehirlere göre değişebiliyor. Ülke genelinde bu konuda geçerli bir kural varsa o da genellikle hesabın %15'i kadar bahşi bırakmanın gerekliliği. Ancak ödeme yapmadan önce adisyonu kontrol etmenizde yarar var.
Taksi ve otellerde de bahşiş bırakılmaz. Hollanda'da servis ücreti hesaba eklenir. Ama eğer çok iyi bir servis aldığınızı düşünüyorsanız yüzde 10 bırakabilirsiniz. Barlarda ise hesap yuvarlanarak ödenir.
Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor.
Son ücret işçinin parasal haklarının tümünü ifade eden “giydirilmiş ücret” olarak adlandırılıyor. Bahşiş de giydirilmiş ücretin içinde yer alıyor.
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Avusturya'da servis ve hizmetlerden memnun kalmanız halinde yüzde 10 tutarında bahşiş vermek gelenektir. Diğer ülkelerden farklı olarak burada bahşişi göze çarpmayacak şekilde masaya bırakmak yerine, hesap tutarına yaklaşık yüzde10 ekleyerek yuvarlak para miktarı garsona ödenir. Garson genelde hesabı masanızda alır.
Bahşiş Veya Tip
Özellikle emek yoğunluklu bir servis ya da hizmetten hoşnut kalındığında, istenen bedelin üzerindeki belirli bir tutar işi yapan kişiye bırakılır. Bu zorunlu bir ödeme değildir, genelde hizmeti ödeyene bağlıdır.
Bu kayıt olmadan Almanya'da çalışmak yasaktır. Dolayısıyla, çalışmanızın bir parçası olarak ne vergi ne de sosyal güvenlik primi ödeniyorsa, yasadışı çalışıyorsunuz demektir. Yetkili makamlara bildirimde bulunmadan ve kayıt yaptırmadan bir meslek veya zanaat icra etmek de Almanya'da „Schwarzarbeit“ olarak kabul edilir.
Bingöl, dünyada yaygın olan bu uygulamanın artık Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladığını belirterek, "Türkiye'de eskiden bahşiş daha yaygındı. Ancak artık insanlar eskisi gibi bahşiş bırakmıyor.
Buna göre, bahşişin dağıtımında çalışanların yaptıkları işler esas alınıyor. Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor.
Ancak artık insanlar eskisi gibi bahşiş bırakmıyor. İşletmeler de standart yüzde 10-15 'servis ücreti' yazmaya başladı, bunu da adisyona ekliyorlar. Restoranlarda servis yapılıyor, bu da onun karşılığı olan ücret. Bu çok normal ve doğal bir şey.
Yasaya göre, iş yeri sahiplerinin bu paradan kendilerine pay almaması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, biriken bahşişlerin çalışanlara eksizsiz olarak dağıtılması gerekiyor. Avukat Emel Özbek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur.
Teslim ve hizmet bedelinden ayrı olarak müşterileriniz tarafından bir memnuniyet ifadesi olarak ya da örf ve adet gereği nakit olarak bırakılan bahşişler, herhangi bir teslim ya da hizmet bedeli olarak düşünülemeyeceğinden KDV ye tabi bulunmamaktadır.
Bahşiş neden verilir? Genelde, verilen hizmete duyulan memnuniyet ya da memnuniyetsizliğin bir göstergesi olarak bahşiş bırakabiliyoruz. Bazen de sırf çalışanlara maddi katkı olsun diye, hizmetten memnun olmasanız da bahşiş bırakabiliyorsunuz.
Hizmet sektöründe dünyanın en iyisi olduklarını savunan Japonlar, bu nedenle de bahşiş kabul etmiyorlar. Hatta olur da bahşiş bırakıp mekandan ayrılırsanız, peşinizden koşarak sana paranı iade etmek isteyeceklerdir.
"Kuzey Amerika'nın aksine, burada restoran çalışanları geçinmek için bahşişlere bel bağlamaz. Japonya'da servis işi, genelde örnek gösterilebilecek niteliktedir; bahşiş, kafa karışıklığı yaratır, bu yüzden muhtemelen servis görevlisi bahşişi kibarca reddedecektir."
O pizzalar buna değer: İtalya
Tıpkı Fransa gibi İtalya'da da bahşiş ücreti eklenmiş bir biçimde çıkıyor karşınıza. Ekstra bahşiş bırakmak isterseniz de dolar olarak değil, euro olarak bırakın. Bu ayrıntıya dikkat edin.
YUNANİSTAN: Restoranlarda genellikle garsonlara faturanın yüzde 10'u oranında bahşiş bırakılırken, tavernada 1 euro bahşiş yeterli oluyor. Otellerde oda hizmetçileri seyahatin son gününde müşterilerden küçük bir miktar bahşiş bekliyor. Bu bahşişin nezaket kuralları gereği görevliye kişisel olarak verilmesi gerekiyor.
İngiltere'de, yüzde 10-12 oranında bahşiş, restoran faturasına servis ücreti olarak ekleniyor. Japonya'da ise bahşiş yaygın değil. Almanya'da da yüzde 10-15 oranında faturaya eklenen servis ücreti haricinde küçük bir bahşiş daha bekleniyor.
ABD: Amerika`da garsondan berbere, bavul taşıyıcısından taksi sürücüsüne size hizmet eden her çalışan bahşiş bekler. Bahşiş oranı, faturanın yüzde 15-20`sine denk gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri