Tarih MÖ. 5500 ve işte karşımızda belki de hiç duymadığımız ama Avrupa'nın en eski tarih öncesi medeniyeti: Vinkalar… Yaklaşık 1500 yıl bugünkü Sırbıstan ve Romanya topraklarında hüküm süren Vinkaların, bu tarihlerde kurulduğu tahmin ediliyor. Bu medeniyetle ilgili bulgulara ilk kez 20. yüzyılda ulaşılmış.
Bilinen en eski Mezopotamya medeniyeti Sümer medeniyetidir. Sümer medeniyeti Sami olmayan bir halk olup, bölgeye MÖ 4500-4000 yılları arasında yerleştiler.
Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmekle birlikte aslında Asya ile coğrafi açıdan bağlantılı bir kıtadır ve bazen Avrasya adı altında anılır.
Sonuç olarak Mısır'daki arkeologlar, eski Mısır uygarlığının en eski aşamasının kabaca Sümer uygarlığının en erken aşamasıyla aynı zamanda ortaya çıktığını öne süren Sümer'den gelen en eski yazılar kadar erken bir tarihte yazıları keşfettiler: MÖ 4000 civarında.
İlgili 21 soru bulundu
İşte bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde, Nûh(a.s.)'dan önce kendisine peygamberlik görevi verilen37 ve yedinci sırada olduğu tespit edilen İdris(a.s.)'ın, Sümerlere gönderilmiş bir peygamber ve dolayısıyla yazıyı ilk olarak icâd eden kişi olduğunu söyleyebiliriz.
Tarihçe. Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
Avrupalıların üç ana atası olduğunu biliniyor. Bunlar yerel avcılar, Orta Doğulu çiftçiler ve Tunç Çağı'nda Doğu'dan göç eden gruplar olarak kabul ediliyor. Kafkasya'da bulunan tarihi kalıntılardan elde edilen DNA örnekleri, bu karışımın parçası olan bir ırk daha olduğunu gösterdi.
AB'nin genişlemesinin ardından coğrafyacılar Avrupa'nın merkezini aramaya başladı. Fransız coğrafyacıların yaptığı hesaplamalarda, Almanya'da Kleinmaischeid adlı bir kasaba merkez olarak belirlendi.
İlk başlarda İsrail Asya bölgesine bağlıydı. Daha sonraları bu bölgeye bağlı olan Arap ülkeleri İsrail milli takımına ve spor kulüplerine karşı oynamama kararı aldı. Boykot yüzünden maçlar iptal edildi. Bu sorunun çözülmesi için Avrupalılar Avrupa Federasyonu'na İsrail'in alınmasını kabul etti.
Mezopotamya M.Ö. 10000 yıllarından başlayarak Neolitik Devrimin ilk geliştiği yerlerden biridir ve M.Ö. 6500 yıllarında gelişmeye başlayan medeniyetler vardır. Bu bölge insanlık tarihindeki, tekerlek, çiviyazısı, matematik, astronomi ve tarım da dahil en önemli gelişmelerine ilham veren bölge olarak tanımlanır.
Daha sonraları, Hititler (Kızılırmak yayı ve çevresi), Frigyalılar (Kızılırmak Nehri batısından Sakarya Irrmağı'na kadar), Lidyalılar (Gediz ve Menderes Irmakları arası), Urartular (Van çevresi) İyonlar (Foça ve Büyük Menderes) Anadolu'da kurulan ilk uygarlıkları oluşturmuşlardır.
İlk Çağ ya da Antik Çağ; M.Ö. 3200 yılında Sümerler tarafından yazının bulunmasıyla başlamıştır.
Uygarlık tarihi. Güneydoğu Asya'daki en eski uygarlıktır. MÖ. 3000 dolaylarında kurulduğu düşünülen uygarlığın döneminde, 5 milyon kişiyi içinde barındırdığı düşünülmektedir. Bu sayı o dönemki dünya nüfusunun %10'una tekabül etmektedir.
Anadolu'da ilk dönem. 10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Hitit uygarlığı ilk çağ uygarlıklarından biri olup Anadolu'da kurulmuştur. Bu çağlarda Anadolu'da kurulan ilk toplum Hititlerdir. Kafkaslar üzerinden Anadolu'ya gelerek MÖ 2000 senelerinde burada bulunan Kızılırmak ve çevresindeki alana yerleşmişlerdir.
Sonuncusu Avrupa Parlamentosu ise Strazburg ile dönüşümlü olarak Brüksel'de çalışmalarını yürütmektedir. Bunlara bağlı ve bunlarla ilgili irili ufaklı yüzlerce kuruluş da dikkate alındığında Brüksel, bu sebeplerden Avrupa Birliği veya Avrupa başkenti olarak gösterilir. Ayrıca NATO Merkez Karargahı da Brüksel'dedir.
Türkiye'nin koordinatları ile yapılan hesaplamaya göre. Türkiye'nin tam ortası Yozgat ilinin Boğazlıyan. ilçesinin Yoğunhisar Köyü olduğu tespit edildi.
Avrupa kıtasında da toprakları bulunan Rusya, yüzölçümü olarak Avrupa'nın da en büyük ülkesi konumundadır. Rusya hesaba dahil edilmediğinde, . Vatikan 0,44 km 2 alanı ile dünyanın en küçük yüzölçümüne sahip ülkedir.
Günümüzde hâlen Avrupa ve Asya arasındaki sınırın nerede başlayıp nerede bittiği tartışılmaktadır. Birçok harita uzmanına göre Kafkaslar'ın kuzeyinden başlayıp Ural Dağları hattı boyunca İskandinav Yarımadası'na kadar uzanan hat, bu iki kıtayı birbirinden ayırmaktadır.
Toplam olarak Avrupa'da 64 ülke vardır bunlardan 50'si bağımsız, 8'i bağımlı, 6'sı tanınmamış devlettir. 14 ülkenin adaları vardır, 19'unun iç denizlerle kıyısı, 32'sinin de denizler ve okyanuslarla geniş kıyıları vardır.
Avrupa'daki yerleşik toplumlar ilk olarak MÖ 7. milenyumda Balkanlar'da ortaya çıktı. Cilalı Taş Devri, 6. milenyumda Orta Avrupa'ya, 5. ve 4. milenyumlarda da Kuzey Avrupa'ya ulaştı. Başlangıcı MÖ 3000 yılına dayanan İngiltere'deki Stonehenge anıtları bu dönemden kalma en iyi korunmuş yapıların arasında sayılırlar.
Bilim insanları, Sümer medeniyetinin neden bir anda yok olduğunu açıklığa kavuşturdu. İklim bilimciler, ilk birleşik Sümer devleti olan Akad İmparatorluğu'nun 4200 yıl önce kentleri su rezervlerinden tümden yoksun bırakan güçlü kuraklık ve kum fırtınalarından dolayı birdenbire dağılarak yok olduğu sonucuna vardı.
Hayır, Sümerler Türk değildir. Sümerler, tarih öncesi dönemlerde Mezopotamya'da yaşamış olan bir antik halktır. Sümerler, M.Ö. 4. binyıldan itibaren Mezopotamya'nın güney bölgelerinde, özellikle günümüzdeki Irak'ın güneyinde yer alan Sumer bölgesinde yaşamışlardır.
Sumer dini çok tanrılı bir dindi. Dünyada görülen, hissedilen her nesnenin bir tanrısı vardı. Tanrılar insan görüntüsünde, fakat ölümsüz ve insanüstü güçlere sahipti. İnsanlar gibi onların da çocukları ve eşlerinden oluşan aileleri bulunuyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri