Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Dünyadaki en değerli madenler şu şekilde sıralanabilir; rodyum, paladyum, altın, iridyum, renyum, platin, osmiyum, rutenyum, gümüş… Yüksek ekonomik değere sahip nadir rastlanan metalik kimyasal elementler, kıymetli metal olarak bilinirler.
Antimadde - 100 Trilyon Dolar/Gram.
Yatırımcıların en yaygın şekilde yatırım yaptığı kıymetli madenler başında altın, gümüş ve platin gelir. Diğer kıymetli metaller arasında ise paladyum, rutenyum, rodyum, iridyum ve osmiyum bulunur.
Bu nedenle platin grubu metaller dünyanın en pahalı madenleri olarak biliniyor. Platin, yatırımcılar tarafından iyi bir yatırım aracı olarak görülebiliyor. Birçok ülkede ve borsada işlem gören platin alım-satım işlemleri yatırımcılara kâr getiriyor.
İlgili 17 soru bulundu
Konuya mali açıdan bakıldığında, 2021'de 1 pound uranyum 29.63 dolara satılmaktadır. Yani 1 kg uranyumun fiyatı, 65 dolar yapmaktadır.
Platin, kimyasal özellikleri ve nadir bulunması sebebiyle dünyadaki en pahalı ve değerli metaller arasında yer alır.
Platin altından daha kıymetlidir. Platin fiyatları, piyasadaki arz-talep dengesine göre değişmekle birlikte normalde altının iki mislidir. Dünya'da bilinen en değerli 2. maden olduğu bilinmektedir.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Altın, gümüş, platin ve paladyumun ISO 4217 belgeleri vardır. En çok bilinen kıymetli metaller altın ve gümüştür. Endüstriyel kullanımının yanı sıra daha çok kuyumculukta kullanılırlar. Platin grubu (PGM) içindeki diğer kıymetli metalleri şöyle sıralayabiliriz: rutenyum, rodyum, paladyum, osmiyum, iridyum ve platin.
1.Antimatter- gramı 62.5 trilyon dolar
İşte dünyada yer alan en pahalı madde.
Kaliforniyum, sembolü Cf ve atom numarası 98 olan radyoaktif metalik bir kimyasal elementtir.
18. Antimadde - 100 Trilyon Dolar/Gram.
2.Kuyumculukta kullanılan değersiz metaller: Bakır, Nikel, Çinko, Kadmiyum, Kurşun, alüminyum dur.
Aynı şekilde gümüş de altın gibi düşük bir erime noktasına sahiptir. Böylece birçok farklı şekil alma imkanı ile beraber değişik biçimlerde kullanma olanağı tanır. Diğer yandan dünya çapında önemli bir para birimi olarak öne çıkar ve değerlendirilir.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
Altının bu kadar değerli olması, ender bulunmasından kaynaklanıyor. Öyle ki, gezegenimizde tarih boyunca çıkarılmış olan altının hepsi, bir kenarı 20 metre olan küp şeklindeki kutuya sığabilir (8000 metreküp). Bunun sebebi, altın madenlerini bulamıyor oluşumuz değil, altının tüm evrende en az bulunan maden oluşu.
Bu konuda ise en değerli altın olarak gram altın öne çıkıyor. Bunun temel nedenleri altında tam fiyatı üzerinden satılması ile beraber, aynı zamanda işçilik maliyetinin bulunmamasıdır.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Titanyum metal ve alaşımları üstün fiziksel ve kimyasal özellikler gösterir. Ancak elde edilmesi, işlenmesi çok zor ve pahalı olduğundan metal olarak kullanımı özel alanlarla sınırlıdır.
Royal Society of Chemistry'nin belirttiği üzere, platin grubu metallerin en nadiri olan rodyum, Dünya'nın kabuğunda yaklaşık milyonda 0,000037 parça bulunurken, altın milyonda yaklaşık 0,0013 parça bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri