Çiçeğin balının vatandaşlar tarafından emildiğini dile getiren Korgan Belediye Başkanı Mahmut Ali Akkiraz, "Haziran ayında açan avu çiçeği bir ay boyunca yaylalara çok güzel koku saçar. Bu çiçeğin yüksek tansiyona iyi geldiği söyleniyor. Ancak çiçeğin balından aşırı emilmesi durumunda zehirlenme vakaları olabiliyor.
Orman gülü çiçeği hem zehirli hem de faydalı bir bitki türüdür.
Orman Gülü Sıcaklık ve Güneş İsteği
Serin ortamları severler. Yaprakları büyüdükçe ihtiyaç duyduğu güneş isteği azalır. Yaprakların büyümek için güneş ışığına ihtiyaçları vardır. Yeteri kadar güneş alamayan orman gülünün yaprakları geç büyür ve çiçek açması gecikir.
Yaklaşık 130 türü bulunan Komar Çiçeği Orta Avrupa, Balkanlar ve Karadeniz'de yetişir, özellikle yaygın olduğu bölge Rize'dir çünkü rutubetli ve humuslu toprakta, yüksek rakımda ve dağların kuzey yamaçlarında yetişir.
Temel ölçü olarak da günlük olarak en az 1 çay kaşığı ve en fazla 1 tatlı kaşığı kadar bal tüketimi yetişkin bir birey için yeterli olacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Sık Sorulan Sorular. Güneş istemeyen bitkiler hangileridir? Paşa kılıcı, alev kılıcı, küpe çiçeği, begonya, beyaz yelken çiçeği, çuha çiçeği, bardak menekşesi, guzmanya, orkide, salon sarmaşığı gibi pek çok bitki doğrudan güneş ışığı almadan yaşamını sürdürebilir.
Orman gülü çiçeklerinin zehirli olabileceğini belirtmek gerekir. Bu çiçeklerin ya da çiçeklerden elde edilen balın tüketildiği durumlar vardır fakat sadece belli başlı türler bunun için uygundur. Dolayısıyla, orman gülü dekorasyon amaçlı çiçek üretimi için yetiştirilmeli ve çiçekleri beslenme için tercih edilmemelidir.
zengin bitki örtüsü içerisinde yoğun olarak. bulunmaktadır. Baş döndürücü kokusu ile göz alıcı
Orman gülü (Rhododendron) fundagiller (Ericaceae) familyasında Rhododendron cinsi içerisinde bulunan, 1000 civarında türü bulunan yaprak döken ve ya dökmeyen çalı, nadiren ağaç formunda bulunan bitkidir (Altun ve ark., 2016: 62-72).
Orman gülü balı, deli bal ve komar balı olarakta bilinir. Dünya'da 800 çeşiti olan orman gülünün en etkililerinden biri olan mor orman gülü ülkemizde karadeniz bölgemizde bulunmaktadır ve bu balımızda mor orman gülü çiçeğinden üretilmektedir. Orman gülü balının hasat süresi çok kısa olup çok az üretilen bir baldır.
En ufak tür 10–20 cm, R. arboreum ise en büyük tür olup boyunun 50 metreyi bile aştığı tespit edilebilmiştir. Yapraklar spiral konumlu, yaprak boyu 1–2 cm ile 50 cm arasında değişmektedir, sadece R. sinogrande türünde yaprakların uzunluğu 100 cm kadardır.
Orman gülü ağaçları Mayıs - Haziran aylarında çiçek açarlar. YAz aylarını ve Eylül ayının belirli bir kısmını çiçekli bir şekilde geçirirler. Ancak kış aylarında yaprak dökümü mevsimleri gelir. Her kış ayında düzenli olarak yapraklarını dökerler.
Orman Gülü ağacı, genellikle bahçelerde ve parklarda süs bitkisi olarak tercih edilen bir ağaç türüdür. Bilimsel adı Rosa canina olan bu ağaç, güller familyasına aittir. Orman Gülü ağacının en belirgin özelliği, muhteşem güzellikteki çiçekleridir.
Yapraklarını döken türler dökmeyenlere kıyasla soğuğa daha dayanıklıdırlar. Orman gülleri genellikle asit (4,5-5,5 pH) ve rutubetli toprakları tercih eder.
Orman gülü balı, deli bal ve komar balı olarakta bilinir. Dünya'da 800 çeşiti olan orman gülünün en etkililerinden biri olan mor orman gülü ülkemizde karadeniz bölgemizde bulunmaktadır ve bu balımızda mor orman gülü çiçeğinden üretilmektedir. Orman gülü balının hasat süresi çok kısa olup çok az üretilen bir baldır.
Rhododendron luteum (Sarı çiçekli ormangülü, Zifin), Ericaceae (fundagiller) familyasından bir ormangülü türü.
Rhododendron ponticum (Mor çiçekli ormangülü, Komar), Ericaceae (fundagiller) familyasından kuzey yarımkürenin nemli dağlık bölgelerinde görülen bir ormangülü türü. Anavatanı Güney Avrupa ve Güneybatı Asya'dır.
DELİBAL (ZEHİRLİ BAL)
Halk arasında delibal, tutar bal veya acı bal olarak da adlandırılan bu bal, fundalıklardan özellikle ormangülü (Rhododendron ponticum) bitkisinin nektarları ile beslenen arılar tarafından üretilmekte ve Karadeniz Bölgesi'nde ve özellikle de Doğu Karadeniz'de yaygın olarak bulunmaktadır [46].
Türkiye'de toplanan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro. (95 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak. Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi!
Rhododendron türü bitkilerin çiçeklerinden beslenen arılar tarafından oluşturulan balın yenmesiyle meydana gelen bal zehirlenmesine Rhododendron zehirlenmesi, deli bal zehirlenmesi veya grayanotoksin zehirlenmesi adı verilir.
Komar veya kumar, Ormangülü (Latince Rhododendron ponticum) bitkisinin adıdır. Yaz ve kış yapraklarını dökmeyen, arıların pembeye çalan mor çiçeklerinden bal yapmak için faydalandığı, kalın, sert ve sivri yapraklı bir tür çalı olup, odunu yakacak olarak kullanılırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri