El Terlemesi Psikolojik mi? Buna “evet” cevabı verilebilir, çünkü avuç içlerindeki aşırı terlemenin en yaygın sebebi, stres ve kaygıdır. Stres seviyenizi dengelemek için en iyi yöntemlerden biri, yoga veya meditasyon yapmaktır.
Bu sorunlardan bir tanesi de hastalık olarak gözlemlenen ''hiperhidroz''dur. Dış çevre ve duygusal değişimler olmasa dahi elde aşırı terleme olur. Bu durum kişide ciddi anlamda özgüvensizlik ve mutsuzluğa neden olur. Aşırı el terleme rahatsızlığı yaşayan kişilerin hayatında ciddi olumsuzluklar vardır.
Ellerin terlemesi psikolojik olabileceği gibi fizyolojik olarak da ortaya çıkmaktadır. Aşırı stres, endişe hali, sinirlilik gibi hallerde psikolojik olarak oluşmaktadır. Ter bezlerinin aşırı çalışması durumunda ise; fizyolojik olarak meydana gelmektedir.
D vitamini eksikliği vücutta terleme yapar.
Ellerinizi Yıkayın
Ellerinizi düzenli olarak yıkamak el terlemesi sorununu azaltmaya yardımcı olur. Avuç içinde yer alan ter bezlerinin sık sık ter üretmesinin önüne geçmek için ellerinizi doğal sabunlarla yıkayabilirsiniz. Kimyasal içermeyen doğal sabunlar kullanmak ellerinizin sık yıkanması sonucu çatlamasını önler.
İlgili 33 soru bulundu
Yetişkinler için bölgesel terleme söz konusu olduğunda dermatoloji ya da göğüs cerrahisine başvurmak gerekmektedir. Bunlar el, ayak, yüz, koltuk ve benzeri bölgelerdir. Söz konusu genel terleme ya da gece terlemesi olduğu zaman ise göğüs cerrahisi ile beraber iç hastalıkları bölümüne başvurulması gerekmektedir.
Karbonat alkali bir madde olduğu için terlemeyi azaltabilir. Su ve birkaç çay kaşığı karbonatı karıştırarak macun kıvamına getirin. Macunu 5 dakika ellerinize sürün ve ellerinizi bol suyla yıkayın. Adaçayı içmek el terlemesinden kurtulmanızı sağlayabilir.
Hiperhidroz ter bezlerinin aşırı aktivasyonu sonucunda oluşmaktadır. Kontrol edilemeyen bu terlemeler fiziksel ve duygusal rahatsızlıklara sebep olabilir.
Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi açısından önemli görevlere sahip olan D vitamini eksikliği ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, kemik ağrıları, ishal, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin kansızlık olabileceği ifade ediliyor.
Hiperhidroza ter bezlerinin aşırı çalışması neden olur. Ter bezleri vücutta en sık olarak el, ayak ve koltuk altında bulunmaktadır. Hiperhidrozu olanlar yüksek miktarda ter ürettikleri için bu kişilerin el, ayak, göğüs veya koltuk altları sürekli ıslaktır.
Sadece ellerde olan, iki taraflı ve eşit şiddette aşırı terleme başka bir hastalığa bağlı değildir. Hormon bozukluğu yoktur, yapılan tüm tetkikler normaldir. Ter bezlerinin yapısı, sayısı, büyüklüğü normaldir. Ellerde aşırı terlemenin nedeni terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu olmasıdır.
Stres aşırı terlemeyi tetikliyor
Kimi durumlarda ise altta yatan herhangi bir hastalık bulunmaz. Terleme, stres ve utanma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda aşırı terleme genellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında görülmektedir.
Genetik temeli olduğu düşünülür ve el terlemesi olan ailelerde yüzde 40-50 oranında görülür. Ayak terlemesi (Plantar hiperhidrozis): El terlemesi olan kişilerin çoğunda görülür.
Magnezyum eksikliğinin nedenleri şunlardır:
Aşırı terleme. Uzun süreli veya yoğun stres. Kronik ishal. Aşırı adet görme.
Soysal, halsizlik, gözde sarılık, çabuk yorulma, terleme ve çarpıntı gibi belirtilerle kendini gösteren kansızlığa, tırnaklarda kırılma, saç dökülmesi, ağız kenarlarında yara, dilde yanma ya da tat alma kusuru, sarılık ve karaciğer-dalak-lenf bezi büyümesi gibi bulguların da eşlik ettiğini söyledi.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Hangi Kanser Türü Gece Terleme Yapar? NET'ler, böbrek üstü bezi (adrenal) kanseri, böbrek kanseri, lenfoma ve lösemi kanserinde gece terlemeleri çoğunlukla yaşanır, bu kanser türleri görece nadir görülen kanser çeşitleridir. Bununla beraber prostat kanserinde de gece terlemeleri yaşanabilir.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Beslenme tarzınız da terleme nedeni olabilir
Hipertiroidi gibi büyüme hormonu fazlalığı ve adrenalin hormonundaki normal dışı çalışma da aşırı terlemeye neden olan diğer hormonal hastalıklardır.
Terleme sorunu yaşayan kişiler mutlaka kükürt sabunu kullanmalılar. Kükürt sabunu düzenli kullanıldığında terleme sorununu da çözecektir. Aynı zamanda tüm cilt rahatsızlıklarında kükürt sabunları kullanılmalıdır.
Terleme tedavisinde kesin çözüm sağlayan tek yöntem ise cerrahidir. Koltukaltı terlemelerini önlemek için koltukaltı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir.
Güzel bir banyodan sonra yarım limon suyunu koltuk altlarınıza sürerek oluşacak ter kokusuna karşı şahane bir önlem almış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri