Ancak bu durum, bir kişinin vekaletini üstlenince o kişiye karşı ömür boyu sürecek bir dava alamama yasağı değildir. Uygun bir süre geçtikten sonra ve eski hasmı olmayan başka bir müvekkil adına, eski müvekkile karşı dava almak mümkündür.
TBBDK 7.2.2014, 102/67. Doktrinde ise Buna karşılık eş zamanlılık ortadan kalktığında, avukatın önceki müvekkiline karşı başka bir davada vekâlet alabileceği kabul edilmektedir.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 46. Maddesinin 2. Fıkrasında “avukat ve stajyer vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur.” hükmü yer almaktadır.
Avukat azletmek, belirli sebeplerden dolayı veyahut hiçbir sebep olmaksızın, şahsın vekalet verdiği avukatla olan vekalet sözleşmesine son vermesi anlamına gelir. Avukatın, aldığı işi kusurlu yapması veya ihmali etmesi, görevini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda haklı olarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
Bir başka ifade ile menfaat çatışması, avukatın savunmakta olduğu kişilerin çıkarlarının birbiri ile uyuşmaması ve bir tarafa ilişkin süreçlerinde diğerine zarar verme ihtimali bulunması halinde ortaya çıkan bir durumdur. Avukatlık Kanunu ile düzenlenmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Bu dilekçeyle birlikte ilgili belgeler ve deliller sunulur. Baro yönetim kurulu, şikayeti değerlendirir, şikayet edilen avukattan savunma alır ve gerekli incelemeleri yapar. Sonrasında, disiplin süreci başlatılabilir ve ilgili yaptırımlar uygulanabilir.
Avukatı noterden azletmeden başka bir avukata vekalet verilmesi durumunda her iki avukat da vekil olarak görünür. Dolayısıyla avukat azletmek noterden yapılan bir işlemdir.
Avukatlık Kanunu madde 174 “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. ”hükmünü haizdir. Azil haklı ise avukat ancak azil tarihinden önce tamamlanması nedeniyle muaccel olan işler bakımından avukatlık ücretine hak kazanır.
Gerçekten de avukat, görevini yerine getirirken gerekli özen ve dikkati göstermemiş, sadakatle vekaleti ifa etmemiş ise, müvekkilinin vekilini azli haklıdır. Avukatlık Kanununun, 174. maddesinde, “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Vekalet iptali için noterden azilname ya da iptal/fesh belgesi almanız gerekmektedir. Notere başvurduğunuzda, vekaletin düzenlendiği noterin adı, tarihi ve numarası gibi bilgileri sunmanız gerekecektir. Ayrıca vekaletnamenin bir kopyasını da yanınızda bulundurmanız gerekir.
Avukatın dosya saklaması ve hapis hakkı: Madde 39 – Avukat, kendisine tevdi olunan evrakı, vekaletin sona ermesinden itibaren üç yıl süre ile saklamakla yükümlüdür.
Avukat, zamanının ve yeteneklerinin erişemediği bir isi kabul etmez. ermesinden itibaren üç yıl süre ile saklamakla yükümlüdür. Şu kadar ki, evrakın geri alınması müvekkile yazı ile bildirilmiş olduğu hallerde saklama yükümlülüğü, bildirme tarihinden itibaren üç ayın sonunda sona erer.
Avukat duruşmayı terk edemez. Ancak kişisel veya meslek onurunun zorunlu kıldığı hallerde duruşmalardan ayrılabilir. Bu durumda avukat derhal baroya bilgi verir.
Avukatlık Kanunun düzenlemesinde yer alan "zararı doğuran olaydan itibaren 5 yıl geçmekle düşer" hükmü lafzıyla hak düşürücü süre olarak değerlendirilebilirse de yerleşik uygulama 5 yıllık sürenin zamanaşımı süresi olduğu yönündedir.
'Vekalet ücreti 10 yıllık zamanaşımına tabidir' Hukuk Genel Kurulu 2013/1913 E. , 2015/1260 K. NUMARASI : 2013/211 E-2013/353 K. Taraflar arasındaki “itirazın iptali” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kozan 1. Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 08.02.2012 gün ve 2010/85 E-:2012/48 K.
Avukatını azledecek müvekkil, kural olarak, azilnameyi, herhangi bir noter aracılığı ile azledeceği avukata göndererek azil işlemini gerçekleştirebilir. Bu yolun haricinde uygulama da farklı yollarla da azil işlemi yapılabileceği yönünde Yargıtay kararı bulunmaktadır.
Türkiye'de Türkçesi herhalde Hukuk sigortası oluyor, bunun yaygınlaşmasını herhalde avukatlar istemiyorlardır. Çünkü sigorta müşterisi davayı. kaybederse 2 avukatın ücretini de öder, kazanırsa ödeme yapmaz çünkü karşı taraf ödemek zorundadır.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Ceza soruşturma aşamasında avukatın alacağı ücretin alt sınırı, Türkiye Barolar Birliği tarafından 2023 yılı için 2.800 TL olarak belirlenmiştir. Avukatın soruşturma evresinde takip edeceği işler için bu fiyatın altında ücret alması kesinlikle yasaktır.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
İlgili maddede “Bu yönetmelik hükümlerine göre, avukata ödenen ücret ve görevin yapılması için ödenen zorunlu giderler, yargılama giderleri ile mahkûm olan ve yapılan icra takiplerinde ödeme gücü olmadığını kanıtlayamayan kişilerden, Türkiye Barolar Birliği tarafından geri alınabilir.
“Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.” Şayet avukatın kusuru yahut ihmali varsa azil haklı olarak nitelendirilip avukata herhangi bir vekalet ücreti ödenmesi gerekmeyecektir.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
- Bir avukat bu tür davaları alabilir mi, kazancı helal olur mu? Değerli kardeşimiz, İslam hukukuna göre caiz olmayan, haram olan bir menfaatin elde edilmesini sağlamak üzere açılan davanın vekili olmak caiz değildir, alınan ücret de helal olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri