Öncelikle, borcu ödeyen kişi veya kurumun alacaklıya yaptığı ödemeyi belgelemesi gerekmektedir. Alacaklının da bu belgeyi kabul etmesi ve onaylaması durumunda, resmi olarak borcun ödendiği kabul edilir. Bundan sonra, alacaklının avukatına başvurarak dosyasının kapatılması için talepte bulunmak gereklidir.
İcra dosyasının kapatılması için borçlunun borcunu tamamen ödemesi gerekmektedir. Borçlu, borcunu tamamen ödediğinde icra müdürlüğüne başvurarak icra dosyasının kapatılmasını talep edebilir. İcra dosyasının kapatılması işlemi, alacaklı tarafından da yapılabilir.
Borç tamamen ödenmiş ve dosya kapanmış olmasına rağmen alacaklı bahse konu icra takibini devam ettiriyorsa, borçlu borcunu tamamen ifa ettiğini gösteren belirli belgelerle mahkemeye başvurarak takibin iptalini istemek imkânına sahiptir. Bu talebin reddedilmesi hâlinde de menfi tespit davası açma hakkı saklıdır.
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Tarafınıza ait borç ve ek masrafların hesaplanması için İcra Dairesi'ne gidilmeli ve ilgili dosya numarası ile dosya kapak hesabı hesaplanmalıdır. Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı 2023 de bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Avukat Vekalet Ücreti
Vekalet ücreti maktu olması durumunda 2023 yılı için hükmedilecek miktarlar şu şekildedir; İcra Dairelerinde yapılan takipler için 3.600,00 TL. İcra Mahkemelerinde takip edilen işler için 4.200.00 TL. İcra Mahkemelerinde takip edilen dava ve duruşmalı işler için 6.800.00 TL.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Alacaklı olan kişi eğer söz konusu davanın sürdüğü süre boyunca her yıl düzenli şekilde bu masrafları yatırmaz ise söz konusu icra takibi için zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Söz konusu bu süre 10 seneye ulaştığında ise icra takibi otomatik olarak düşmüş olur.
İcra dosyası dosya infazen kapatıldığında e- devletten silinir. Bunun için tahsil harcını yatırdığınızdan emin olunuz. Borcu ve tahsil harcı ödedikten sonra icra müdürlüğüne talep atılmalı ve gerekli personele hatırlatma yapılmalıdır.
İcra takibinin itfa sebebiyle iptal edilebilmesi için icra takibinin kesinleşmesi gerekir. Takip kesinleşmeden önce yapılan itfanın, ödeme emrine itirazda ileri sürülmesi gerekir. İtfa sebebiyle takibin iptali, paraların paylaştırılması anına kadar istenebilir.
İcra dosyasının kapanması için borcun tamamının ödenmesi gerekmektedir. Borcunuzun ödendiğine dair belgeyi alarak icra dosyasının kapatılması için icra dairesi tarafına başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz sonrasında icra dairesi tarafından, borcun tamamının ödendiğine dair inceleme yapılacaktır.
İcra Dosyası Açık Kalma Süresi
1 yıl boyunca dosyada herhangi bir işlem yapılmamış ise doyasının işlemden kaldırılması mümkündür. Alacaklı tarafından borcuna karşılık icra takibi yapılmasın adına harç ve diğer masrafları ödemesinin ardından dosyanın yeniden işleme koydurulmasını istemesi mümkündür.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
Bu duruma yol açan birkaç neden olabilir. Bu nedenler; borçlunun adresinin değişmiş olması, borçlunun adresinde değerli eşya bulunmaması, borçlunun adresinin tespit edilememesi vb. nedenlerdir. Eğer 20 yıl içinde alacaklı tarafından her yıl yenileme yapıldığı halde icra işlemleri gerçekleşmezse icra dosyası kapanır.
İcra dosyaları takipsizlik nedeniyle, borcun ödenmesi, ifa edilmesi, haricen tahsili veya alacaklının alacağından vazgeçmesi ile kapanmaktadır. İcra takibinin dosya kapak hesabındaki miktar ve harçlar yatırıldıktan sonra dosya icra müdürlüğünce kapanacaktır.
Buna göre icra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmış olsa da dosyalar yok olmaz, alacaklı tarafça yeniden canlandırılmak üzere arşive kaldırılır. İcra takiplerinde özel durum ve şartlar hariç olmak üzere genel zamanaşımı 10 yıl olup bu süre her dosyanın kendi özelliğine göre ayrıca hesaplanır.
Borçlar kanuna göre icralarda zamanaşımı süresi açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Alacaklı her yıl yenileme yapması durumunda bu süre 20 yıla çıkmaktadır. Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 141. maddesinde TMSF'nin alacaklarına ilişkin dava ve takiplerde zamanaşımı süresi 20 yıl olarak öngörülmüştür.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Alacaklı, ilamı on yıllık zamanaşımı süresi içinde icraya koyar ve fakat bu ilamlı icra takibini on yıl süre ile takipsiz bırakırsa, ilam yine zamanaşımına uğrar. Çünkü, ilama dayanan takip, son icra işlemi üzerinde on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar (İİK.m. 39/I).
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür. Zaman aşımı, Borçlar Kanunu'nda tek maddede öngörülmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri