Merhabalar; Avukat olmayan 3. kişiye vekaletname verilmesi mümkündür. Ancak bu şahıs yargı organlarında vekili temsil edemez.
Bu kapsamda avukat olmayan bir kişiye dava açması için verilen vekâletname gereğince bu kişinin müvekkili adına dava açması Avukatlık Kanunu ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) gereğince mümkün değildir.
Vekalet (temsil yetkisi) verilmesi, kural olarak, BK'nun 11/1 maddesi gereğince şekle bağlı bir hukuki işlem değildir. Yazılı olabileceği gibi, sözlü de olabilir.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Bir avukatın adınıza işlem yapabilmesi için ona noterden vekaletname vermiş olmanız şart. Herkes kendisi veya vasisi ya da velisi olduğu kişiler adına istediği avukata vekalet verebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Vekalet verilecek kişinin notere gelmesine gerek yoktur. Vekalet verilecek kişinin kimlik fotokopisi ile tapu satışı için vekalet verilebilir. Noter Diploma Vekaleti: Diplomanızı almasını istediğiniz arkadaşınıza vekalet vermek için arkadaşınızın nüfus cüzdanı fotokopisi ile notere gidiyorsunuz.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2023 Mart ayı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Noter huzurunda imzalanana bir anlaşma ile kişi kendisine vekil atayabilir. Vekalet vermek için notere gitmek zorunlu değildir. Vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile vekalet verilip işlemler halledilebilir.
Vekalet verilecek kişinin 18 yaşından büyük olması ve akli dengesinin yerinde olması şartı vardır. Ayrıca vekalet noter huzurunda verilir ve yasal açıdan kapsayıcılığı vardır.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.
Noterlik Kanununun 87. Maddesi gereğince iki tanık bulundurulmak zorundadır. Burada okuma yazma bilmeyen kişi hazır bulundurulacak iki tanık huzurunda maksadını notere beyan edecek, noter kişinin talebini yazdıktan sonra tutanağı okuyarak imza edecektir.
Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Genel kapsamda verilen vekâletname ile bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi vekaletname verilen kişiye devredilmiş olur. Hukuki davalarda kişiler bir temsilci atamak için vekâlet verir.
Vekil başkası nam ve hesabına hareket eden kişi demektir. Asil de kendi nam ve hesabına hareket eden kişidir. Asilseniz, vekil olamazsınız. İşi asaleten yapıyorsanız, vekaleten yapamazsınız.
Vekâlet veren kişi adına bir başkasının vekâlet düzenlettirmesi mümkün değildir. Vekil tayin edilecek kişinin ayrıntılı nüfus bilgilerinin (Baba adı, doğum tarihi, T.C. Kimlik numarası) getirilmesi yeterli olup, şahsen gelmesi zorunlu değildir.
Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir. Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
Genel yetkili vekaletname ile kişi vekaletnamede yazılan işlemleri yapmaktadır. Genel vekaletname ile tapu da taşınmaz satışı yapma, araç alım satımı, abonelik açtırma kapatma, miras intikali, veraset ilamı çıkartma gibi işlemler yapılabilmektedir. Genel vekaletname örneği süreli ve süresiz olarak çıkarmak mümkündür.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
E Devlet üzerinden yapılacak olan sorgulamada arama bölümüne vekalet yazarak sorgulama yapmanız yeterli olacaktır. Çıkan arama sonucundan "vermiş olduğunuz vekaletnameler" linkini tıklayarak ilgili sorgulama ekranına ulaşabilirler.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri