Hukuk ya da işletme yine eşit ağırlık (TM) puanından ama farklı türlerinden öğrenci alıyordu. Bu yeni sistemde ise aynı puandan öğrenci alacak." Hukuk bölümü TM alanından öğrenci almaya devam edecek.
Avukat olabilmek için en başta 4 yıllık eğitim veren herhangi bir üniversitenin Hukuk Fakültesini kazanarak, mezun olmak gerekir. Yüksek puanlı bir bölüm olan Hukuk Fakültesine girip avukat olmak için ise; Türkçe, matematik, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinin iyi olması önemlidir.
Sosyal bilimler liselerinde: Hukuk, sosyoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat gibi bölümler için gerekli olan; dilsel ve sosyal zekayı kazanabilirsin. Gelelim, Fen Liselerine: 💭 LGS Tayfa son zamanlarda, “Fen lisesinde hangi bölümler var?” diye soruyor.
Anadolu Lisesi mezunları; Sayısal alanından ( Tıp, Eczacılık, Mühendislik vb.), Eşit Ağırlık alanından (Hukuk, İşletme, Psikoloji vb.), Sözel alanından (Halkla İlişkiler, Gazetecilik, Tarih vb.), Yabancı dil alanından (İngiliz Dili ve Edebiyatı, Mütercim ve Tercümanlık vb.) birçok bölüme yerleşmektedir.
Bu nedenle, hukuk fakültesine girmek için lise mezunu olmak ve ÖSYM tarafından yapılan LYS-5 veya YKS-TYT ve YKS-AYT-Hukuk sınavlarına girmek gerekir. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra, avukatlık stajına başlanabilir. Avukatlık staj süresi, bir yıl olarak belirlenmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu sınavdan başarılı sayılmak, avukatlık, noterlik, hakimlik ve savcılık gibi hukuk mesleklerine girişin ön şartıdır. Minimum 100 sorudan oluşan ve tamamı test olan bu sınavdan minimum 70 puan alma şartı vardır.
Hukuk bölümü için liseden başlayıp yapmanız gereken spesifik bir şey yok, belki bir alt yapı olsun diye güncel olaylar falan takip edilebilir. Bol kitap okuyup muhakeme gücü geliştirilebilir. Ama ülkemizdeki sistem gereği en önemli öncül sınavda başarılı olmak.
Yüksek puanlı bir bölüm olan Hukuk Fakültesine girip avukat olmak için ise; Türkçe, matematik, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinin iyi olması önemlidir. Üniversite sınavında bu 5 dersten gelen sorulara önem gösterilmeli ve soru kaçırılmamalıdır.
Hukuk bölümü, yukarıda da anlattığımız gibi eşit ağırlık puan türüne dahildir. Ancak, hukuk fen – matematik puan türü ve sözel puan türü ile de öğrenci almaktadır. Özellikle sayısal (FM – Fen Matematik) bölümlerinde okuyan öğrenciler, TM'den sıkça hukuk bölümünü tercih etmektedir.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 42.100 TL maaş alıyor. Avukat, 2024 yılında en düşük 27.700 TL alırken, en yüksek 65.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Avukat, Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyordu.
Yüksek öğretim kurumu YÖK 2022 yılı için hukuk sıralama barajını 125 bin olarak uygulamış, 125 bin sıralamanın gerisinde kalanlar hukuk bölümünü tercih edememiştir. Dolayısıyla hukuk üniversite sıralamaları 125 binden daha fazla olamaz.
Hukuk ya da işletme yine eşit ağırlık (TM) puanından ama farklı türlerinden öğrenci alıyordu. Bu yeni sistemde ise aynı puandan öğrenci alacak." Hukuk bölümü TM alanından öğrenci almaya devam edecek.
Türkiye'de avukatlık yapmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Bu kişilerden hukuk fakültesi mezunu olmaları beklenir. Aynı zamanda da avukatlık stajını tamamlamış olmak ve staj bitim belgesini almış olma şartı aranır.
Avukat olabilmek için hukuk eğitimi veren 4 yıllık bir hukuk fakültesinden mezun olmak gerekir. Bir yıllık avukatlık stajının ardından ruhsat alınarak avukatlık mesleğine ilk adım atılır. Avukatlık ruhsatı alan her avukatın bir ilimizin barosuna kaydolması gerekir. Her ilimizin sınırı içinde bir tane baro mevcuttur.
Avukatlar, çalışma biçimlerine ve uzmanlık alanlarına göre farklı kategorilere ayrılır. Bu yazıda, kurum avukatı, serbest avukat ve çalışan avukat olmak üzere avukatlık mesleğinin üç temel çeşidini ele alacağız.
Avukatlık, kamu hizmeti niteliğinde bir serbest meslektir. Bu nedenle, herhangi bir yaş haddi söz konusu değildir.
Hukuk okumak, hukuk bölümü kazanmaktan daha zor olabilir. Ancak yetenekleri bu bölüme uygun öğrenciler için zor olduğu kadar keyiflidir. Hukuk bölümleri, eşit ağırlık puan türünde en yüksek puan ile öğrenci alan fakültelerdendir. Bu nedenle iyi bir hukuk fakültesine girmek için düzenli ve çok çalışmak gerekir.
Fen Lisesi öğrencisi sadece sayısal, Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi de sadece sözel bölümde okuyabilirken; Anadolu Lisesi, öğrencilere her bölümde okuma imkanı sunar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan resmi meslek ve sanat okullarının tümüne verilen genel isimdir.
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü- ne bağlı ortaöğretim kurumları; Anadolu liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri olmak üzere üç okul türünden oluşmaktadır.
Hukuk bölümü, muhakeme kabiliyeti ve adalet duygusu yüksek insanları bünyesinde taşıması gereken bir bölümdür. hukuk; çalışkan, detaycı, sabırlı, sorgulayan, eleştiren insanlara daha yakın bir bölümdür. Hukuk,adalet ve haksızlıklara karşı mücadeleci ruhu olan öğrenciler için ideal bölümdür.
Türkçe ve Matematik önemli. Özel ders şart değil, okulda/dershanede veya internette konu dinleyip soru bankasından soru çözebilirsiniz.
Hukuk fakültesi, kariyer açısından oldukça geniş seçenekler sunan bir bölümdür. Hukukçular, kamuda, özel sektörde, uluslararası kuruluşlarda ve serbest meslek olarak çalışabilirler. Hukuk fakültesi eğitimi, öğrencilere eleştirel düşünme, problem çözme ve iletişim becerilerini kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri