Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır.
İlkbaharda ana ürün olarak ekilen Mısır Temmuz ve Ağustos aylarında, ikinci ürün olarak ekilen mısır ise Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilebiliyor.
Mısır bitkisinde tepe püskülünde erkek çiçekler, sap boğumlarından çıkan koçanlar üzerinde ise dişi çiçekler yer almaktadır.
Mısırın olgunlaşmasını tamamlayıp tamamlamadığı, tanenin koçana bağlandığı uç kısmında oluşan “siyah nokta” nın varlığı ile anlaşılır. Koçanın orta kısımlarından rastgele alınan her 4 tanenin 3 tanesinde siyah nokta oluşmuş ise, mısır olgunlaşmasını tamamlamış demektir.
Atalık tohumlardan üretilmiş yerli mısırlarımız düpdüzgün değildir, inci gibi dişleri yoktur, şekerli bir tadı yoktur, tanelerindeki tokluğu yerken farkedeceksiniz, farkını hem tadından hem görünüşünden anlayacaksınız.
İlgili 34 soru bulundu
2. “GDOsuz” etiketi arayın. Şirketler gönüllü olarak ürünlerini “GDO'suz” olarak etiketleyebilir. Örneğin etiketlerde “GDO'suz” ve “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Kullanılmadan Üretilmiştir” yazabilir. Bazı ürünlerde ise sadece tek bir riskli içeriğin, örneğin “soya lesitin”in, GDO'suz olduğu belirtilir.
Ürünün üzerinde yer alan etikette 5 haneli ve 8 ile başlayan bir kod varsa bu üründe GDO kullanılmıştır. Ancak sayı 9 ile başlıyorsa bu ürünler organiktir.
Mısır Kaç Ayda Yetişir? Mısır, tohumdan ürün verme sürecine ulaşmak için uzun süreçlerden geçer. Dikildikten 1 ay sonra mısırın ilk çimlenme belirtileri toprağın üzerinde görülebilir. Uygun koşullar sağlandığı takdirde mısırın olgunlaşması sonucu hasat dikimden 90-130 gün geçtikten yapılabilir.
Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır. Bazı bölgelerde mısırın haftada 1 kez tam sulama işlemine tabi tutulduğu da olur.
Mısırları haşlarken içine attığınız şeker de mısıra hem güzel bir tad verir, mısırı yumuşatır ve çabuk pişmesini kolaylaştırır. Eğer mısırları düdüklü tencerede yapacaksanız, süt mısırı 30-35 dakikada pişerken, orta olgunlukta bir mısır 1 saatte pişebiliyor.
Koçanda tane sayısı 300-1000 arasında ise de 500-600 tane çoğunlukla yeterli sayılmaktadır. Koçan : Bir bitkide iyi tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1-2 dir.
Sadullah Dinkul Sadullah Bey, danenin süt çizgisi %30'a ulaştığında yani süt kısmı daha az olduğunda son sulamayı yapmalısınız.
Bir koçanda püsküllerin çıkışı, hava koşullarına da bağlı olarak, 2-4 günde tamamlanır. Her koçanda 300-1000 püskül oluşur ve polen tozu alıncaya kadar 10-15 gün canlı kalabilir.
Mısır, toprak ısısının 10 derece olduğu aylarda ekilir ve 10 gün sonra çimlenmeye başlar. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir. Yani mısır, yaz sonu ve sonbahar başında yetişen bir besindir.
Mısır, Ağustos ayında başlar ve Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında da hasat edilir. Mısırın yaz aylarından sonbahar aylarına kadar yetiştirildiğini söylemek mümkündür. Mısır en güzel toprak ısısının 10 derece olduğu aylarda ekilir ve yetiştirilir.
Her mısır kulağını sapından bükün. Hasat yaparken sabit tutmak için sapı baskın olmayan elinizde tutun. Baskın elinizle bir mısırı alın ve yana çevirin. Kulağı aşağı çekin ve sertçe çekin, ardından taze topladığınız mısırı bir kovaya veya yığına koyun.
Mısır örneklerinin, kuruma eğrisi incelendiğinde kuruma süreleri doğal ortamda günes altında taneli olarak kurutmada ortalama olarak 55 gün sürerken gölgede kurutmada ortalama olarak 65 gün olarak tespit edilmistir.
Sulama:Susuz mısır tarımı asla düşünülmemelidir. Yetişme sürelerinin belirli dönemlerinde mutlak suretle su ihtiyacı karşılanmalıdır. Bu ihtiyaç, Adapazarı, Orta ve Doğu Karadeniz gibi yağışı bol olan bölgelerimizde doğrudan yağmurlarla karşılanabildiğinden, bu bölgelerimizde mısır sulaması pek gerekmeyebilir.
Mısırdan yüksek verim alabilmenin bir diğer ipucu da taban gübresi kullanımıdır. Ekim yapılacak toprak verimli bile olsa gübreleme aşamasını es geçmemek gerekir. Taban gübresini, bitkinin kök bölgelerine şeritler halinde vermek en sağlıklı yöntemlerden biri olacaktır.
Mısır, yetiştirildiği iklim bölgesine göre 3 günde bir veya haftada bir sulanabilir.
Seçtiğiniz mısırların taneleri iri ve dolgunsa aynı zamanda üzerlerine baskı uyguladığınızda hemen parçalanıyorsa mısır taze ve süt mısırdır. Eğer mısırlar buruşuk ve sert taneli ise almayın.
Bahçede mısır yetiştirmek olur da balkonda olmaz mı? İstedikten sonra neden olmasın 🙂 Balkonda mısır için derin ve geniş saksılara ihtiyacınız var. Örneğin 20-25 litrelik plastik damacanaların ağız kısımlarını kesip, diplerine birkaç delik açıp saksı haline getirebilirsiniz.
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Nurçin Arıkbuka, ülkedeki çocukların GDO'lu yiyeceklerin tehdidi altında bulunduğunun altını çizerek, özellikle mısır gevreklerin yüzde 90'ının GDO'lu olduğunu söyledi.Arıkbuka, " Bu ürünler sağlıklı değildir çünkü dünyada kullanılan mısır yüzde 95 GDO' ludur.
GDO'lu bitkilerin yüzde 99'unu soya, mısır, kolza ve pamuk oluşturuyor. Bunların yanı sıra patates, domates, pirinç, buğday, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri de GDO'lu olarak üretiliyor.
GDO'lu ürünlerin yüzde 99'u soya, mısır, pamuk ve kanoladan oluşmaktadır. Bunların dışında domates, patates, pirinç, buğday, bal kabağı, ayçiçeği, tütün ve şeker pancarı gibi bitkiler de GDO'lu olarak üretilmektedir. Ahududu, karpuz, biber, kavun, ananas gibi ürünlerde ise çalışmalar devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri