Bir avukat, vekaletnamesi olmadan, bir kimseyi icrada temsil edebilir. Fakat, bu halde, icra memuru, her zaman vekaletnamenin verilmesini isteyebilir. Vekil, vekaletnamesi olmadan icra takibi yapamaz. Müvekkil tarafından, vekile bir vekaletname verilmelidir.
Her şehirdeki icra dairesinde ilamsız icra takibi davası açılabiliyor. İlamsız icra davası takibinin yapılabilmesi için alacaklının sözlü beyanı yeterlidir. Sözlü beyanı takiben borçluya haciz işlemi başlatılır. Haciz işlemlerine konu olan borçlu ise 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir.
Bu noktada öncelikle icra takibinin yapılacağı ile ilgili net bir şekilde fikir sahibi olunmalıdır. Kanunlarda yer alan hükümler kapsamında icra takibinin başlatılması için avukat şartı bulunmamaktadır. İcra takibi avukatlar tarafından açılabilmekte olup şahsi başvuru ile de gerçekleştirilmektedir.
Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.”
UYAP Vatandaş icra takibi açma işlemi ilamlı ya da ilamsız olarak yapılabilir. UYAP Avukat portalı üzerinden ilamlı ya da ilamsız olarak icra takibi açma işlemi gerçekleştirebilmek mümkün olabiliyor. Vatandaşa açık olan UYAP portalı aracılığı ile icra takibi açılışı işlemi yapılamıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Son zamanlarda e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilen en önemli hizmetlerden birisi de icra dosyası sorgulama ve icra borcu öğrenme işlemidir. Bu işlem sayesinde internet üzerinden adınıza açılmış ya da kendi açtığınız icra davalarını kolaylıkla takip edebilir, içeriğini görebilirsiniz.
HMK'na göre dava dilekçesinde davalı için TC NO zorunluluğu yoktur.
Bir avukatın adınıza işlem yapabilmesi için ona noterden vekaletname vermiş olmanız şart. Herkes kendisi veya vasisi ya da velisi olduğu kişiler adına istediği avukata vekalet verebilir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun “vekâletnamesiz dava açılması ve işlem yapılması” başlıklı 77. maddesine göre; “(…) Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz.
İcra takibinin başlaması sırasında alacaklı bir kısım icra harç ve masrafları peşin olarak öder. Alacaklı tarafından icra takibinde peşinen yapılan ve takip süresinde yapılacak her türlü masraf borca eklenmektedir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Uyap İlamlı Takip Açma
İlamlı takip açmak için Uyap Avukat portalına giriş yaptıktan sonra soldaki menüden icra takip açılışı seçeneği seçilir. Ekrana gelen menüdeki takip ili, türü gibi bilgiler doldurulur. Takip yolu ilamlı takip olarak seçilmelidir. Ayrıca bu ekrandan yüzde kaç faiz istenildiği de seçilmelidir.
İcra ve iflas takip işlemlerinde icra takip masraf ve vekalet ücretlerine bakılacak olursa; avukatlık ücreti ortalama 750-800 TL arası alınmaktadır. İcra takibi dosya açma masrafı 80,70 TL lik ücret alınmakla beraber icra takibine konu olan tutarın ortalama kadar icra takibi masrafı tahsil edilmektedir.
İlamsız icra takipleri kural olarak yetkili icra dairelerinde açılır. Taraflar arasında geçerli bir yetki sözleşmesi yok ise borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesi yetkili merci olur.
Vekalet (temsil yetkisi) verilmesi, kural olarak, BK'nun 11/1 maddesi gereğince şekle bağlı bir hukuki işlem değildir. Yazılı olabileceği gibi, sözlü de olabilir.
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
Elinizdeki bu nüfüs cüzdanı fotokopisi ve sizin kimliğiniz ile beraber notere giderseniz vekalet verecek olduğunuz kişi olmadan da vekalet çıkartabilirsiniz. Daha sonra çıkardığınız vekaleti posta yolu ile vekalet verdiğiniz kişiye gönderirsiniz.
Saygılarımla. İcra dairesinde yapılacak belirttiğiniz işlemler için sadece avukata vekalet verilebilir. İcra takibini ya alacaklının kendisi yada baroya kayıtlı herhangi bir avukat aracılığıyla takip işlemini sürdürebilir, herhangi bir 3. kişi tarafından başlatılan takip geçersiz olup iptal nedenidir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Avukat vekaletname ücreti: 213,30 Tl olarak belirlenmiştir. Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma davası vekaletname üreti: 235,32 TL olarak belirlenmiştir. İhtarname ücreti: 200 TL ile 300 TL arasında değişmektedir.
Takip Talebinde Bulunması Gereken Bilgiler
Alacaklının kimliği ve adresi: Alacaklının ad, soyad, T.C. Kimlik no, vergi kimlik no ve adres gibi bilgilerinin takip talebine yazılması gerekmektedir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır.
Öte yandan, bir icra takibi sürecinin memur veya sözleşmeli personelin sicil kayıtlarına işlenip işlenmeyeceği de sıkça sorulan bir sorudur. Ancak, net bir şekilde belirtmek gerekir ki, icra takibi süreci sicil kayıtlarına işlenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri