Şahsınız ve şirketiniz adınıza iş yapabilmemiz, dava ve takiplerde sizi temsil edebilmemiz için bize VEKALET vermeniz gerekmektedir. Vekaletname, bir kimsenin başka bir kimseyi belirli durumlarda kendi adına hareket edebilmesi için yazılı olarak yetkilendirdiğine dair yazılı bir belgedir.
Genel dava vekaletname ile vekil (avukat) yasada ve vekaletname kapsamında kendisine tanınan haklar ve yetkiler kapsamında hareket etmekle yükümlüdür. Genel dava vekaletnamesi ile özel yetki verilmemek kaydıyla avukatın müvekkili adına alım-satım, bağış gibi tasarruflar yapamayacaktır.
Avukat vekaletnamesi nasıl çıkarılır, Hukuki süreçlerin takibi, dava açılması, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında hakkınızın aranması, savunabilmesi, kısaca sizin adınıza hareket edebilmesi için çalışmak istediğiniz avukata vekalet vermeniz gerekir.
Vekaletnameler aynı zamanda şirket adına dava ve takiplerin teslim edilmesinde ya da iş yapılabilmesinde de hazırlanan ve kullanılan belgelerdir. Genel kapsamda verilen vekâletname ile bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi vekaletname verilen kişiye devredilmiş olur.
Genel vekâletname kapsamında bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi sağlar. Davalarda kişiler bir temsilci atamak için vekâlet verir. Yazılı bir belge şeklinde verilen vekâletname çeşitli durumlar için kişiye yetki verir.
İlgili 39 soru bulundu
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Bazı durumlarda kendisine vekalet eden kişiye ihtiyaç duyan insanlar bir avukat ile anlaşarak aralarındaki vekalet bağını noter huzurunda belgeye dökerler. Bu vekaletnamenin üzerinden zaman geçerse ve kişi vekaleti hatırlamıyorsa, vekalet sorgulatmak gerekir. Bu sorgulatma işlemi de noterden yapılmaktadır.
Genel vekaletname çıkartılırken, vekaletnamede, “Ahzu kabz, sulh ve ibra, davadan ve temyizden feragat, feragati ve davayı kabul, birlikte ve ayrı ayrı vekaleti ifa, davayı ıslah, tevkil, teşrik” gibi yetkilerin bulunması/bulunmaması gerektiği yönündeki talebinizi notere bildirmelisiniz.
Vekalet iptali durumunda vekil ve vekalet veren arasında herhangi bir bağ kalmaz. Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır.
Avukat vekaletname ücreti: 213,30 Tl olarak belirlenmiştir. Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma davası vekaletname üreti: 235,32 TL olarak belirlenmiştir. İhtarname ücreti: 200 TL ile 300 TL arasında değişmektedir.
Vekil, vekâlet sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği, ya da vekâleti kasten vekil edenin zararına, kendisinin veya başka birinin yararına kullandığı takdirde vekâlet görevinin kötüye kullanılması söz konusu olur.
Bir avukatın ya da herhangi bir kimsenin, diğer bir kimseye vekaletname vermesi ile vergisel ilişki süreci farklı hukuki durumlardır. Vekaletnamenin geçerli olması için illa ki vergi sicil numarası olması zorunluluğu yoktur.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Verilen bilgiler doğrultusunda noter gerekli belgeyi düzenler. Sonrasında hazırlanan sözleşme vekalet verecek birey tarafından imzalanır ve bir nüshası noterde kalmak şartıyla bir adet vekalet evrağı bireye teslim edilir.
Avukatlık Kanunu'nun 174. maddesine göre, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Kural olarak tarafların vekalet verdiği bir avukat varsa, tarafların duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur.
Gerçekten de avukat, görevini yerine getirirken gerekli özen ve dikkati göstermemiş, sadakatle vekaleti ifa etmemiş ise, müvekkilinin vekilini azli haklıdır. Avukatlık Kanununun, 174. maddesinde, “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Avukatı noterden azletmeden başka bir avukata vekalet verilmesi durumunda her iki avukat da vekil olarak görünür. Dolayısıyla avukat azletmek noterden yapılan bir işlemdir.
Vekâlet sözleşmesinin kendine özgü sona erme sebepleri, tek taraflı sona erdirme (azil ve istifa), ölüm, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Ka- nunu'nun 512 ve 513. maddelerinde düzenleme altına alınmıştır.
Vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile vekalet verilip işlemler halledilebilir. Notere gitmek zorunludur ancak vekalet veren kişinin notere gitmesi zorunlu değildir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun “vekâletnamesiz dava açılması ve işlem yapılması” başlıklı 77. maddesine göre; “(…) Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz.
Bu belgeleri notere sunmanız gerekebilir. Özetlemek gerekirse, vekaletin iptal edilmesi için notere başvurmanız ve azilname veya iptal belgesi almanız gerekmektedir. Noter tarafından size verilen belgeyi vekalet verene iletmeli ve belgeyi alırken gerekli belgeleri hazır bulundurmanız önemlidir.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri