Bu konuda herhangi bir avukat şartı yoktur. Tamamen isteğinize bağlı olarak avukatsız da anlaşmalı boşanma davaları açılabilir. Anlaşmalı boşanma davası süreçlerinde, boşanmak isteyen kişiler kendi hazırladıkları protokolde eklemeler yapmak isteyebiliyorlar ve tekrar bir dava sürecine girmeleri gerekebiliyor.
Boşanma davasında avukat olmadan takip edilen anlaşmalı boşanma davası ücreti: 900-1000 TL. (Sadece mahkeme veznesine yatırılan harç tutarı ortalamasıdır.)
Anlaşmalı boşanma davası için avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak tarafların hak kaybına uğrayabilecekleri göz önüne alındığında profesyonel bir yardım almak kişilerin yararına olabilir.
Ülkemizde açılan boşanma davalarında avukat şartı yoktur. Boşanma davaları önemli davalardandır. Kişinin geleceğini maddi durumunu şekillendiren bir dava türü olduğundan dolayı bilinçli ve hukuka uygun olarak düzenlenmesi gerekir.
Anlaşmalı boşanma davası ücreti ne kadar? Anlaşmalı boşanma davası avukatlık ücreti 2023 yılında 9.200 TL+KDV'den az olmamak üzere belirlenir. Bu ücrete 1.135,70 TL masraf eklenerek toplam dava ücretinin ne kadar olacağı anlaşılır.
İlgili 16 soru bulundu
Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden adliyeye gitmeden davanın açılması avukat aracılığı ile mümkündür. E-devlet üzerinden UYAP Vatandaş Portalı'ndan hazırlanan e-imzalı dilekçe ile dava açılabilir. Dava açılması için e-imza ya da mobil imza, e-devlet kullanıcı adı veya şifresi gerekmektedir.
Ücretsiz boşanma davası ilerletmek isteyen kişilerde; Baronun ücretsiz atamasını yaptığı, vekil avukatlarla çalışma ilerletebilirler. Adliye aracılığı ile yapılabilecek bu başvuruda, kişinin maddi gelirinin hiç ya da çok az olması ve bu durumun kanıtlanabilir olması gerekir.
6-Aynı gün, aynı hafta boşanabilir miyim? Anlaşmalı boşanma davaları çok kısa sürede sonuçlansa dahi aynı gün duruşma günü verilmesi mümkün değildir. Mahkemeye başvurduktan sonra ilgili mahkemenin kalemi dava yoğunluklarına göre taraflara gün verecektir.
Anlaşmalı boşanma için duruşmaya gitmek şarttır.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Anlaşmalı boşanma davasında, taraflar boşanmanın tüm sonuçları hakkında anlaşmak zorundadır. Bu sonuçlar, mal paylaşımı, nafaka, velayet, tazminat gibi konuları içerebilir. Anlaşmalı boşanma davasında, mahkeme masrafları ve vekalet ücreti taraflarca ödenir.
Anlaşmalı boşanma davalarının avukatlar aracılığıyla açılması gerektiği gibi bir zorunluluk yoktur. Kısaca anlaşmalı boşanma davası vatandaşların deyimiyle avukatsız da açılabilir. Eğer anlaşmalı boşanma davası avukatsız olarak açılacak ise dilekçenin davacı eş tarafından ıslak imzalı olarak verilmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Yargılama Giderini Kim Öder? Dava açılırken yargılama giderleri davacı tarafından karşılanmaktadır.
Tek celsede boşanmak için ne yapmalıyım? Tek celsede boşanmak için öncelikle eşlerin boşanma konusunda anlaştıkları bir protokol hazırlamaları gerekir. Protokol hazırlandıktan sonra, eşler protokolü imzalamalı ve mahkemeye sunmalıdırlar. Mahkeme, protokolü inceledikten sonra, eşlerin boşanmasına karar verebilir.
“Param yok nasıl boşanma davası açabilirim” diye soruyorsanız, avukatsız anlaşmalı boşanma davası açmakta kesin kararlıysanız, maddi durumunuzun yeterli gelmemesi durumlarında bulunduğunuz bölgedeki baroya giderek dava açmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.
Örneğin somut davaya göre değişmekle birlikte, boşanma davası ücreti en az KDV hariç 9.200 TL avukatlık ücreti ile 1.135,70 TL olan boşanma dava masraflarının toplamı yani 10.936 TL'dir. Boşanma davası açmak için yatırılması gereken harç 2023 yılı için 80,70 TL'dir.
İlgili protokol şartlarının kanuna uygun olması yeterli değildir, eşlerden diğerinin kabul etmemesi halinde hakim boşanmama yönünde karar verecektir. Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur.
Boşanmanın en kısa yolu nedir sorunuzun cevabı kesinlikle anlaşmalı boşanma yoluna gitmenizdir. Aksi takdirde çok uzun bir sürece hazırlıklı olmalısınız. Anlaşmalı boşanma şartlarının sağlanması sonucunda olumlu yönde gelişen davanız tek celsede sonuçlanacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim İlk Kime Sorar? Anlaşmalı boşanma davasında hakim ilk kural olarak davacıya soru soracak ve anlaşma maddelerini iradesini sakatlayacak herhangi bir şey olmadan mı imzalamış yoksa baskı altında mı buna bakacaktır.
Bunun sebebini ve hangi aşamada takıldığını görmek için e-devletten UYAP´a girip bazı kontroller yapabilirsiniz. Boşandıktan Sonra Soyadının Değişmesi Ne Kadar Sürer? Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır.
Boşanma davasında ilk duruşmada taraflara tanıklarını ve delillerini bildirmeleri için süre verilecektir. Bu süre 2 haftadır ve kesin süre niteliğindedir. Kesin süre, 2 haftalık sürenin geçmesinin ardından bildirilen tanıklar ve deliller yargılamada dikkate alınmayacağı anlamına gelmektedir.
Kadın hakları, nafaka; velayet; tazminat; mal paylaşımı; düğün takılarında gündeme gelmektedir. Çocuğun bakımını ve gözetimini ihmal etmeyecek ve çocuğun menfaatini üstün tutacak olan ebeveyn velayet hakkını almalıdır. Bu doğrultuda anne müşterek çocuğun velayetini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Anlaşmalı boşanma için eşler anlaşmalı boşanma protokolü ve bir dava dilekçesi ile birlikte aile mahkemesinde dava açabilir. Ardından taraflar duruşmaya çıkarak hakim huzurunda boşanma protokolünü onayladıklarını ve boşanmak istediklerini beyan etmelidir. Bu şekilde tek celsede anlaşmalı boşanma gerçekleşir.
Anlaşmalı boşanma davası herhangi bir adliyenin aile mahkemesinde açılır. Çekişmeli boşanma davası ise taraflardan birinin yerleşim yeri veya davadan önce son kez altı aydan beri birlikte oturdukları yerdeki aile mahkemesinde açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri