Aks, axe, axis gibi farklı şekillerde yazılan bu hane en çok kafaya takılan nokta oluyor. Burada yazan değer 180 , 170 gibi yüksek rakamlarda olduğu zaman acaba çok yüksek bir numaram mı var algısı olabiliyor. Axe değeri ikinci hanede yazan astigmat derecesinin hangi eksende ekleneceğini gösterir.
Gözde axis, silindir kuvveti içermeyen lens meridyeni olarak tanımlanmaktadır. 0 ile 180 derece arasında bulunan axis, gözlük reçetesinde detaylıca belirtilmektedir. 0 ile 90 derece arası gözün dikey meridyenine denk gelirken, 90 ile 180 derece arası yatay meridyenine karşılık gelmektedir.
Astigmat için verdiğimiz gözlükleri reçete üzerinde tanımlarken iki değeri kullanırız. “Silindir” astigmatın yani yamukluğun büyüklüğünü belirtir, “Aks” ise bu yamukluğun hangi yöne olduğunun göstergesidir.
Amerikan Optometri Derneği (AOA) uzağı görememe durumu için aşağıdaki ciddiyet seviyelerini belirlemiştir: Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
İlgili 32 soru bulundu
-1.75'lik bir gözlük numarası, uzaktaki bazı nesneleri görmek için biraz daha fazla güce ihtiyacınız olduğunu gösterir. Spesifik olarak, araba kullanırken televizyon, nesneler veya uzaktaki insanları izlemek gibi durumlarda gözlük ihtiyacı duyabilirsiniz.
Astigmat Dereceleri
0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir . Bu derecelerin arasındaki bozukluklarda kişinin işine ve ihtiyaçlarına göre gözlük kullanımı değişir.
1.75 astigmat nasıl görür? Göz numarası 1.75 olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık görebileceği için günlük hayatta astigmat gözlüğüne ihtiyaç duyabilir.
Hipermetrop göz bozukluğu olan hastalar özellikle yakın mesafede bulanık görürler. 1.5 – 2 derecenin üzerindeki hipermetrop olan hastalar uzakları da belli oranda kötü görür. 5 numaranın üzerindeki yüksek hipermetrop hastalar uzağı yakını çok bulanık görür. Görme seviyeleri yüzde 20-30 düzeylerine kadar düşebilir.
3- Miyoplarda miyop ve astigmat değerlerinin toplamı en çok -2.00 derece olabilir. Bu şart her iki göz için ayrı aranır. 4- Hipermetroplarda, yani gözlük derecesi artı (+) olan adaylarda ise hipermetrop + astigmat değerlerinin toplamı en fazla +1.00 derece olabilir.
(AXE) değeri 0 ile 180 derece arasında bulunur ve kontakt lenslerde 10'ar derece aralıklarla üretilir.
Astigmatta Numaralı Gözlük ve Lens Kullanımı
Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Astigmatik camların silindirik şekilde olmaları nedeniyle gözlük çerçevesine yerleştirilme açıları, astigmatın açısına paralel olarak 0-180 derece arasında olmalıdır. Bu nedenle astigmat reçetede yazılırken örneğin “-1,00 aks 150” ya da “+1,50 aks 90” gibi açısı eklenerek yazılır.
Axis ( AXS) Eksen
Sonraki sayı x 180'dir ve “eksen 180” olarak okunur. Reçetenizde “eksen” bazen “X” veya “AX” olarak kısaltılır. Bu sayı 0 ile 180 arasında derece cinsinden bir açıdır. Astigmatınız varsa bu sayı gözünüzün neresinde olduğunu gösterir.
Astigmat odaksızlık demektir.
(Stigma: Nokta. Astigma: Noktasızlık.) Simetrik astigmat: Astigmat eksenleri birbirini 180 derecede tamamlar. Bir göz 20 derece ise diğer göz 160 derecedir.
0.50 ile 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla bir soruna neden olmaz. Bu kişiler gözlük takmadan da etrafı görebilirler. Fakat astigmat derecesi 1.00 ile 4.00 olan kişilerde miyop ya da hipermetrop da görülür.
Hipermetropi, gözün refraktif bozukluğunun derecesine göre sınıflandırılır. Göz muayenesi sonucu kırılma hatası 2 derecenin altında saptanmışsa hafif hipermetropi, 2 ila 5 derece aralığındaysa orta dereceli hipermetropi, 5 derece ve daha fazla bir değerdeyse yüksek dereceli hipermetropi olarak tanımlanır.
Astigmatın temel belirtisi bulanık görme, uzak yazıları okuyama, gece ışıklarda dağılma şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca astigmat bozukluğu olan bireylerde baş ağrısı, göz ağrısı, gözlerde yorgunluk gibi belirtilerde görülür.
Astigmatizma, doğar doğmaz izlenir ve ilk 3 yaş içerisinde biraz azalabilir. Ama daha sonraki yıllarda hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.
Gözlük kullanımında da daha hassas davranmaları çok önemlidir çünkü astigmat dereceleri hızla ilerleyebilir.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir.
Astigmat dereceleri şu şekildedir: 0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri