Ay çekirdekleri tuzsuz tüketildiğinde içerdikleri fitosteroller kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp damar sağlığını destekler. Bilinenin aksine ay çekirdeği az miktarda tuzlu tüketildiğinde cildin ihtiyacı olan E vitaminini sağlar.
İçeriğindeki doğmuş yağ miktarı düşük olduğu için kolesterol içermez. İçerdiği yüksek düzeydeki fitosterol kolesterolü dengeler.
İçeriğinde çok sayıda mineral ve vitamin ihtiva etmesi ile kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca kabak çekirdeği yağının tansiyonu ve kötü kolesterol düzeylerini düşürebildiği gözlemlenmiştir. İçeriğinde yer alan nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye katkı sağlar.
Ara öğün olarak günlük en fazla 1 avuç çiğ ayçekirdeği tüketebilirsiniz. Merdiven altı ürünlere dikkat! Merdiven altı satılan ürünlere de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Gençyürek, “Kavurulma ve tuzlanma işlemlerinin yeterli hijyenik koşullarda yapılmaması ise sağlık açısından ayrıca risk faktörü oluşturuyor.
İlgili 35 soru bulundu
Günde 1 avuç tüketilmesi tavsiye edilen ay çekirdeği, bu şekilde tüketilmesi dahilinde vücudumuza ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor. E, B1, B5 ve folik asit açısından zengin bir besin olan ay çekirdeği konsantrasyonu da olumlu yönde etkiliyor diyebiliriz.
Günde yaklaşık olarak bir avuç kadar ay çekirdeği uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Çünkü içeriğindeki yağ oranı oldukça yüksek olduğundan vücuda fazla miktarda yağ alınması istenmez. Fakat içeriğindeki vitamin ve minareler sayesinde uzmanlarca bir avuç çekirdeğin her gün tüketilmesi tavsiye edilir.
Kabak çekirdeği, Spualen kaynağına sahip olması nedeniyle retina sağlığının korunmasında aracıdır ve ışık duyarlılığını azaltır. Karaciğer toksisitesini azaltarak karaciğerin düzenli çalışmasını destekler. Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kan düzeyinde total kolesterol miktarını azaltır.
Kavrulmuş çekirdeklerdeki sağlıklı yağlar, Omega-3 yağ asitleri gibi faydalı bileşikleri içerirler. Lif bakımından zengin bir kaynaktır. Lif, sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
Ay çekirdeği E vitamini, folik asit, B5 ve B1 vitaminleri açısından oldukça zengindir ve bu durum da doğal bir vitamin deposu olmasına neden olur. Ay çekirdeğinde bulunan yağ iyi kolesterolü destekleyen bir yağ olduğu için rafine yağlardansa ay çekirdeği yağının kullanılması daha faydalıdır.
B6 vitamini kaynağı olan ay çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirir. Omega 6 ve Omega 3 yağ asidi, protein içermesi bakımından beslenmemizde ayrı bir önemi vardır.
“Kemik ve diş sağlığı için olumlu etki oluşturmaktadır”
Ay çekirdeğinin hafızayı güçlendirici etkisinin bulunduğunu ve beyin fonksiyonlarını arttırdığını belirten Tarhan, “İçinde bulunan mineral ve vitamin sayesinde bitkisel ürün kemik ve diş sağlığı için olumlu etki oluşturmaktadır.
Ayrıca ay çekirdeği ile yapılan unlu mamuller de olmaktadır. Besin değerlerine göre içeriğine bakıldığında içerisindeki karbonhidrat, 18.76 g, şeker,2.62 g, yağ, 49,57 g, protein, 22.78 g, E vitamin (%230) 34.50 mg, kalsiyum (%12) 116 mg'dır. Ay çekirdeği, ufak ve lezzetli atıştırmalık besinlerden bir tanesidir.
Yulaf, arpa, pirinç kabuğu gibi kaynaklarda bulunan posa, karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek kan kolesterolünü düşürmede etkili.
Yapılan çalışmalara göre fındık ve ceviz tüketimi yüksek kolesterol üzerinde etkili. Bu nedenle günde 2-3 adet ceviz ya da 15 adet fındık tüketmelisiniz.
Soğan suyu antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önler, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşürür, kalp krizini riskini azaltır ve kanı sulandırarak kanda pıhtı oluşmasını önler.
Tohumlar. Kan basıncınızı düşürmek için salatanıza ve yoğurdunuza kabak, keten ve ayçiçeği , yulaf ezmesi gibi tuzsuz tohum ekleyin. Tohumlar, kan basıncınızı kontrol etmeye ve kan damarlarınızı gevşetmeye yardımcı olan magnezyum gibi hayati minerallerin kaynağıdır.
1 orta kase (150 gr) kavrulmuş, tuzsuz ay çekirdeği 873 kcal. 100 gram kavrulmuş, tuzsuz ay çekirdeği 582 kcal.
Çekirdek kuruyemiş çeşitleri arasında en çok tüketilen besindir. Genellikle toplumda çekirdek yemenin zararlı olduğu kanısı bulunur.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Kuruyemişler: Fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler, düzenli tüketildiklerinde kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdırlar. İçerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri de, damar sağlığının korunmasına yardımcı olurlar.
Ay çekirdeği kalori değeri yüksek bir besin kaynağıdır, fakat lif içeriği de çok yüksek bir besindir. Lif, su emdiği için midenizde şişecek ve sindirimi yavaşlatacaktır. Bu sayede daha uzun süre tokluk hissi vererek, az besin tüketmenize yardımcı olacaktır.
Kabuk oranı çerezlik ayçiçeği çeşitlerinde yağlıklara nazaran daha fazladır. Yağlık ayçiçeği kabukları çerezlik tiplere nazaran daha yüksek oranda protein ve yağ içerdikleri için, hayvanlar için iyi bir yem kaynağıdır. Ayçiçeği kabukları sığır yetiştiriciliğinde saman yerine altlık olarak kullanılabilir.
Ayrıca ay çekirdeği, kolajen yapısının bozulmasını önleyen ve cildin lipid bariyerini güçlendiren güçlü bir selenyum kaynağı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri